6 myter om katte

I gennem tiden har der været rigtig mange myter omkring katte. Nogle af myterne er allerede væk, men der findes stadig nogle, og dem tager vi fat på i denne artikel.

Kattemyte #1 – Tørfoder renser din kats tænder

Den bedste måde, at holde din kats tænder rene på er ved regelmæssig tandbørstning, som også er beskrevet i denne artikel vi har skrevet om hvordan du holder dine kats tænder rene. I lang tid troede man, at tørfoder skrubber tandsten fra kattens tænder, dog er dyrlæger specialiseret i tandpleje ikke helt enig i den betragtning. De siger, at tørfoder også gør katten dehydreret, således bliver kattens spyt for tæt til, at udføre sin naturlige tandrensningsfunktion korrekt.


Vi anbefaler ikke at stole på producenternes påstande om, at tørfoder renser din kats tænder. Fokusér i stedet på at rense og børste kattens tænder manuelt.


Myten vil sandsynligvis fortsætte, og store kattefoderproducenter vil bruge den som salgsargument i deres markedsføring.

Kattemyte #2 – Katte ser i mørket / katte ser ikke i mørket

Katte har udviklet specielle øjne, der gør dem i stand til at se i det, vi mennesker kalder “total mørke” – eller hvad?

Sagen er, at katte ikke kan se i totalt mørke. De er bedre til, at bruge tilgængeligt lys, men det betyder, at de stadig kræver en vis mængde af det. Total mørke fungerer altså ikke for katte.


Katte har ikke særlig godt syn. De vigtigste jagtfærdigheder er hørelse, berøring og lugtesans. Synet bliver først vigtigt, når musene er inden for springafstand.

Kattemyte #3 – Kastrering gør din kat overvægtig

Mange katteejere vil berette om, at deres kat siger i vægt efter at den er blevet kastreret. Dog medfører kastrering ikke til, at din kat bliver overvægtig, det er den lave aktivitet og overfodring, som gør det.


Den hyppigste årsag til, at vi vælger at kastrerer vores kæledyr er, at de er meget energiske eller endda aggressive. Hormonelt  hjælper det, at reducerer kattens aktivitet. Det betyder dog også, at  ændringer i kattens diæt og aktivitet skal udføres. 

Kattemyte #4 – Hjemmelavet mad til din kat er dyrt og tidskrævende

At lave kattefoder derhjemme er ikke så svært, som man forestiller sig. Denne myte er sandsynligvis lavet som en undskyldning for at, du skal fodre din kat med tørfoder fordi det er nemt. 

At tilberede mad derhjemme afhængigt af opskriften er dog slet ikke svært eller tidskrævende.


For eksempel laver vi mad til tre katte. Cirka to gange om måneden forbereder vi det og pakker daglige mængder separat og lægger dem i fryseren. Hele processen, inklusiv pakningen, tager cirka en time. To timer om måneden til at fodre tre katte? Det lyder ikke så overskueligt – vel?

Hvad er omkostningerne så? Vores opskrift, som inkluderer kyllingestænger, kyllingehjerte, lever samt flere vitaminer og aminosyre taurin, koster omtrent det samme som tørfoder i mellemkvalitet, der er fyldt med korn. Prisen er den samme, men kvaliteten og fordøjeligheden er høj.


Vær dog opmærksom på at få kattefoderopskrifter fra upålidelig kilde kan forårsage skade på din kat, så tal med din dyrlæge i tilfælde af specifikke sundhedsmæssige forhold for din kat.

Kattemyte #5 – Katte skider udenfor kattebakken for at hævne sig

Mange katteejer tror at fordi katten skider udenfor kattebakken, er det for at nævne sig. Det forholder sig sådan, at katte ikke synes, at kattebakken er modbydelig eller noget, og vil derfor ikke bruge den til nævn. Mange tror også, at katte hævner sig ved at kradse sofaen i stykker eller endda kaster op på tøj der ligger på gulvet. Faktisk ved katte ikke hvordan de bevidst kaste op, så den kan vi godt lukke der. Der kan være flere årsager til, at en kat skider udenfor kattebakken, en af årsagerne kan være stress-relateret. Hvis du skælder ud på din kat medfører det stress hos katten, og stress fører til uhensigtsmæssig adfærd.

Læs vores artikel om de mest almindelige årsager til stress hos katte.

Kattemyte #6 – Gradvide kvinder må ikke være sammen med katte

Det er uretfærdigt, at en kvinde skal vælge mellem sit ufødte barn og sin kat, især fordi det er unødvendigt. Denne gamle myte er stadig populær, og nogle gynækologer foreslår stadig, at gravide kvinder skiller sig af med deres katte.

Selve myten bakkes op af frygten for parasitten, der hedder toxoplasmose, som almindeligvis findes i kattes afførin, den kan være ekstremt farlig for fosteret. Der bør dog ikke være en grund til at afskaffe din kat, når du bliver gravid. Toxoplasmosebakterier kan overføres til mennesker på flere måder. Ved at spise rå eller halvkogt kød eller indtage afføring. Hvordan kan man indtage afføring fra katten? Bl.a. ved at rengøre kattebakken og ikke vaske hænder bagefter.

Selvfølgelig, hvis du er gravid, er det bedst – og meget mere sikkert – hvis en anden i familien kan tage sig af kattebakken. Hvis det ikke er muligt, ville det være klogere at bruge handsker og samtidig vaske dine hænder bagefter.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *