Demens hos katte

Heldigvis, på grund af forbedringer i veterinærpleje og ernæring, lever vores kattevenner meget længere, end de plejede. Med vores katte, der lever længere, er det vigtigt at kende de sundhedsproblemer, der er forbundet med denne livsfase . Et problem er et fald i kognitive evner som følge af aldringsændringer i hjernen. Kognitive funktioner omfatter mentale processer som perception, bevidsthed, læring og hukommelse, der tillader os at forstå vores omgivelser og træffe beslutninger.Dette omtales nogle gange som demens, som hos mennesker, men kaldes mere korrekt kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS) hos katte.

Kat ligger i seng

Hvad er kognitivt dysfunktionssyndrom?

Kognitivt dysfunktionssyndrom hos katte (CDS) er en almindelig tilstand forbundet med aldring, der forårsager ændringer i bevidsthed, indlæring og hukommelse samt reduceret reaktionsevne over for stimuli. Det er også kendt som kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS). Alzheimers sygdom og demens hos mennesker er sygdomme med sammenlignelige symptomer.

Symptomer

CDS er karakteriseret ved adfærdsændringer, men disse ændringer kan også skyldes andre sygdomme såsom nyresvigt og hyperthyroidisme. Adfærdsændringer kan ofte afvises af ejere som: “Min kat bliver bare ældre.” Mange adfærdsændringer er symptomer på medicinske problemer. Bemærker du adfærdsændringer hos din kat, bør du konsultere en dyrlæge for at få en diagnose og udelukke andre sygdomme. CDS diagnosticeres, når andre sygdomme er udelukket.

Kat ligger i sengen

Sådan diagnosticeres

 • DISHA er et akronym, der almindeligvis bruges til at huske de mest almindelige symptomer forbundet med CDS og kan hjælpe dyrlæger med at diagnosticere det hos din kat. Se efter følgende tegn:
 • Desorientering: Katte kan virke desorienterede i kendte omgivelser, hvilket kan føre til forvirring, vanskeligheder med at finde ressourcer som mad og vand, og endda hukommelsestab, som at glemme, om de er blevet fodret.
 • Interaktionsændringer: Sociale interaktioner kan blive ændret mellem kæledyret og ejeren eller kæledyret og andre kæledyr; nogle kæledyr kan se ud til at være mere klæbrige, mens andre kan være uinteresserede eller endda irritable, når de bliver kælet for eller nærmet sig.
 • Søvn-vågen-cyklus: Du bemærker muligvis ændringer i søvn-vågen-cyklusser, din kat plejede at sove hele natten og vågner nu kl. 4 om morgenen, unormal adfærd om natten, som kan omfatte vokalisering, vandring, pacing og nedsat aktivitet under dag.
 • Tilsmudsning af huset: Din kat kan begynde at bruge badeværelset uden for kattebakken.
 • Angst: Øget angst, øget irritabilitet, og din kat bliver tilbagetrukket.
 • Aktivitetsændringer: Nedsat udforskning og respons på ting, mennesker, lyde omkring huset og nedsat pleje eller appetit.

Behandling

Kat sidder i træ

Behandling af CDS kan være vanskelig, da den ikke kan vendes eller helbredes. Målet med behandlingen er at forbedre kattens velfærd ved en intervention fokuseret på at lindre angsten, bremse sygdomsprocessen, hvis det er muligt, og understøtte kognitiv funktion. Terapier i form af kostændringer, kosttilskud, medicin og miljøberigelse kan hjælpe med at håndtere kognitivt dysfunktionssyndrom. Din dyrlæge vil arbejde sammen med dig om at lave en personlig behandlingsplan for at hjælpe din kat.

Din kat skal have det sjovt

Vi har alle hørt ordsproget, brug det eller tab det, det gælder også for katte. At holde dine katte beriget i form af motion, nyt og interaktivt legetøj og at lære nye ting kan føre til øget mental stimulation og en stigning i kognitiv funktion.

Gør dit hjem mere seniorvenligt

Når katte bliver ældre, tilpasser de sjældent deres miljø som vi mennesker gør. Her er nogle tip til at hjælpe dine ældre katte med at føle sig mere komfortable:

 • Alle ressourcer skal være let tilgængelige for din kat. Din ældre kat bør ikke skulle gå op og ned ad en trappe for at have adgang til vand, mad, siddepinde og/eller affaldsspande.
 • Ældre katte har ofte svært ved at bevæge sig, herunder at hoppe på grund af smerter, når de bliver ældre. Opsætning af en rampe eller serie af trin, som dine katte kan bruge, kan hjælpe dem til lettere at komme op på de højere flader, de er vant til, såsom vindueskarme, borde, sofaer og bordplader.
 • At give dine katte forhøjede foderautomater og vand eliminerer behovet for at løfte hovedet, mens de spiser eller drikker.
 • At tilføje natlys i kælderen, mørke gange og andre områder kan hjælpe ældre katte med at se og finde deres ressourcer lettere.
 • Skab forskellige hvilesteder, inklusive en opvarmet seng, men sørg for, at din kat stadig kan bevæge sig frit væk fra den. Giv også nogle ikke-opvarmede muligheder.
 • Skab kattebakker, der er store nok til din kat og har en lav indgang.

Konsistens og forudsigelighed

Konsistens og forudsigelighed er vigtig for os alle, inklusive katte. Gør dit bedste for at opretholde en ensartet tidsplan og rutine. Når du rejser, husk at selv små ændringer kan påvirke din kat. Sørg for, at din kattepasser fortsætter med at fodre og lege med din kat på de sædvanlige tidspunkter.

Når katte bliver ældre, er det sværere for dem at håndtere forandringer, selv positive forandringer. Husk dette, når du indfører ændringer i din kats tidsplan og miljø, ændringer bør foretages gradvist i et tempo, som din kat er komfortabel med.

Kan en kat med CDS have en god livskvalitet? I de fleste tilfælde, ja, men det er vigtigt at erkende, at din kats behov har ændret sig. Når du forstår aldringsprocessen og samarbejder med din dyrlæge om at håndtere den, kan dine kats seniorår blive givende for jer begge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *