Demens hos katte

Heldigvis, på grund af forbedringer i veterinærpleje og ernæring, lever vores kattevenner meget længere, end de plejede. Med vores katte, der lever længere, er det vigtigt at kende de sundhedsproblemer, der er forbundet med denne livsfase . Et problem er et fald i kognitive evner som følge af aldringsændringer i hjernen. Kognitive funktioner omfatter de mentale processer som perception, bevidsthed, læring og hukommelse, som giver et individ mulighed for at tilegne sig information om omgivelserne og beslutte, hvordan man skal handle. Dette omtales nogle gange som demens, som hos mennesker, men kaldes mere korrekt kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS) hos katte.

Kat ligger i seng

Hvad er kognitivt dysfunktionssyndrom?

Kognitivt dysfunktionssyndrom hos katte (CDS) er en kognitiv sygdom, der er udbredt hos katte, direkte relateret til hjernens aldring, hvilket fører til ændringer i bevidsthed, underskud i indlæring og hukommelse og nedsat reaktionsevne over for stimuli. Det er også kendt som kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS). Alzheimers sygdom og demens hos mennesker er sygdomme med sammenlignelige symptomer.

Symptomer

CDS er karakteriseret ved adfærdsændringer, men disse ændringer kan også skyldes andre sygdomme såsom nyresvigt og hyperthyroidisme. Adfærdsændringer kan ofte afvises af ejere som: “Min kat bliver bare ældre.” Mange adfærdsændringer er symptomer på medicinske problemer. Hvis du bemærker nogen adfærdsændringer hos din kat, er det vigtigt at tage din kat til dyrlægen for at få en diagnose og udelukke andre sygdomme. CDS diagnosticeres, når andre sygdomme er udelukket.

Kat ligger i sengen

Sådan diagnosticeres

 • DISHA er et akronym, der almindeligvis bruges til at huske de mest almindelige symptomer forbundet med CDS og kan hjælpe dyrlæger med at diagnosticere det hos din kat. Se efter følgende tegn:
 • Desorientering: Kat virker fortabt eller forvirret i et velkendt miljø, hvilket kan resultere i, at din kat bliver fanget i hjørner eller bag møbler, stirrer på vægge eller ud i rummet, har svært ved at finde deres ressourcer (mad, vandskål, aborre eller kattebakke) og kan har hukommelsessvigt, for eksempel at glemme, at de er blevet fodret og gentagne gange anmode om mere mad.
 • Interaktionsændringer: Sociale interaktioner kan blive ændret mellem kæledyret og ejeren eller kæledyret og andre kæledyr; nogle kæledyr kan se ud til at være mere klæbrige, mens andre kan være uinteresserede eller endda irritable, når de bliver kælet for eller nærmet sig.
 • Søvn-vågen-cyklus: Du bemærker muligvis ændringer i søvn-vågen-cyklusser, din kat plejede at sove hele natten og vågner nu kl. 4 om morgenen, unormal adfærd om natten, som kan omfatte vokalisering, vandring, pacing og nedsat aktivitet under dag.
 • Tilsmudsning af huset: Din kat kan begynde at bruge badeværelset uden for kattebakken.
 • Angst: Øget angst, øget irritabilitet, og din kat bliver tilbagetrukket.
 • Aktivitetsændringer: Nedsat udforskning og respons på ting, mennesker, lyde omkring huset og nedsat pleje eller appetit.

Behandling

Kat sidder i træ

Behandling af CDS kan være vanskelig, da den ikke kan vendes eller helbredes. Målet med behandlingen er at forbedre kattens velfærd ved en intervention fokuseret på at lindre angsten, bremse sygdomsprocessen, hvis det er muligt, og understøtte kognitiv funktion. Terapier i form af kostændringer, kosttilskud, medicin og miljøberigelse kan hjælpe med at håndtere kognitivt dysfunktionssyndrom. Din dyrlæge vil arbejde sammen med dig om at lave en personlig behandlingsplan for at hjælpe din kat.

Hold dine katte beriget. Vi har alle hørt ordsproget, brug det eller tab det, det gælder også for katte. At holde dine katte beriget i form af motion, nyt og interaktivt legetøj og at lære nye ting kan føre til øget mental stimulation og en stigning i kognitiv funktion.

Senior-ify dit hus. Når vi bliver ældre, ændrer vi vores miljø for at tilpasse os vores behov, men det er ikke almindeligt for katte. Der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dine katte til at føle sig mere komfortable, når de bliver ældre:

 • Alle ressourcer skal være let tilgængelige for din kat. Din ældre kat bør ikke skulle gå op og ned ad en trappe for at have adgang til vand, mad, siddepinde og/eller affaldsspande.
 • Ældre katte har ofte svært ved at bevæge sig, herunder at hoppe på grund af smerter, når de bliver ældre. Opsætning af en rampe eller serie af trin, som dine katte kan bruge, kan hjælpe dem til lettere at komme op på de højere flader, de er vant til, såsom vindueskarme, borde, sofaer og bordplader.
 • At give dine katte forhøjede foderautomater og vand eliminerer behovet for at løfte hovedet, mens de spiser eller drikker.
 • Tilføjelse af natlys i kælderen, mørke gange og andre områder vil hjælpe kattene med at se og nemt finde deres ressourcer, når de bliver ældre.
 • Sørg for forskellige hvilesteder, inklusive en opvarmet seng, men sørg for, at din kat stadig er mobil nok til at kunne bevæge sig væk fra den. Giv også nogle ikke-opvarmede muligheder.
 • Skab kattebakker, der er store nok til din kat og har en lav indgang.

Konsistens og forudsigelighed

Konsistens og forudsigelighed er vigtig for os alle, inklusive katte. Gør dit bedste for at opretholde en ensartet tidsplan og rutine. For eksempel, hvis du skal ud af byen, skal du være opmærksom på, at dette måske ikke er en stor ændring for dig, men det er for din kat. Sørg også for at få din kattepasser til at fodre katten og have en interaktiv legesession med din kat på samme tid, som du plejer.

Når katte bliver ældre, er det sværere for dem at håndtere forandringer, selv positive forandringer. Husk dette, når du indfører ændringer i din kats tidsplan og miljø, ændringer bør foretages gradvist i et tempo, som din kat er komfortabel med.

Kan en kat med CDS have en god livskvalitet? I de fleste tilfælde, ja, men det er vigtigt at erkende, at din kats behov har ændret sig. Når du først forstår de ændringer, der ledsager aldring, og samarbejder med din dyrlæge om at håndtere dem, kan din kats seniorår være givende for jer begge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *