Er din kat dehydreret? Se de typiske tegn her!

Dehydrering betyder, at kroppen ikke har den mængde væske i sig, den burde have, dette gælder også for din kat. En af de mest skræmmende ting ved dehydrering er, at det sjældent er synligt. De fleste katte kan leve med konstant dehydrering i årevis uden, at deres ejere ved det.


I denne artikel lærer du, hvordan du finder ud af om din kat lider af dehydrering. Du lærer også, hvordan du udfører en meget hurtig test for, at vurdere din kats hydratiseringsniveau. Derudover lærer du, at genkende din kats udtørringstegn og hvad du derefter skal foretage dig, hvis du har mistanke om dehydrering hos din kat.


Hvad skyldes dehydrering hos katte?

Har du mistanke om, at din kat er dehydreret? Her er mulige årsager til dehydrering hos katte.


Diarré

Hvis din kat har diarré i mere end et døgn, er det sikkert den er dehydreret. Diarré er forbundet med ekstremt væsketab, som din kat ikke kan erstatte med naturligt indtag. Hvad betyder det så? Hvis din kat har diarré i en dag, vil den genvinde væskerne i de næste par dage efter at have vendt tilbage til normal passage og vandforbrug. Hvis din kat dog har diarré i en længere periode, skal du huske at din kan skal have ekstra væske.

Andre medicinske årsager

Visse medicinske tilstande, såsom øget vandladning, ekstrem tendens til at savle, urinvejsobstruktion og hedeslag, kan også medføre dehydrering. Selvfølgelig skal du aldrig forsøge, at behandle disse tilstande derhjemme – søg dyrelæge.

Min kat drikker ikke nok vand

Husk altid at have vand fremme, så din kat aldrig kan drikke når den er tørstig. En kat drikker gennemsnitlig 0,2 til 0,3 liter vand om dagen. Husk at der ofte er væske i det mad, som din kat spiser, dermed får din kat også vand når den spiser. Udfordringer er, at hvis din kat ikke drikker nok, kan kattens organer bliver permanent beskadiget.


Min kat spiser tørkost

Hvis din kat spiser tørkost, indtager den kun 40 ml vand i maden om dagen (for en kat der vejer 4 kg). Da den har brug for de 0,2-0,3 liter vand om dagen, har den stadig brug for at drikke 160 l vand.


Test af dehydrering af kat

Hvis du har mistanke om, at din kat er dehydreret, kan du udføre nedenstående tests, så du sikrer at din kat ikke er dehydreret.

Test af hudturgor

Hudturgortesten er den mest populære måde, at teste din kats dehydreringsniveau på. Grundlæggende kontrollerer den testen hudens elasticitet. Hvis huden ikke er elastisk, indenholder den for lidt væske.


Sådan udføres en hudturgortest på din kat.
Grib din kats hud over dens skulderblad på ryggen.

Træk forsigtigt huden op og slip den.

Bemærk hvor hurtigt huden springer tilbage. Normalt bør det genvinde sin tidligere form øjeblikkeligt (på mindre end et sekund). Hvis det dog tager længere tid, er din kat dehydreret. Jo langsommere det trækker sig tilbage, desto værre er dehydrering. Afhængig af hvor meget væske din kat har mistet, kan dehydrering karakteriseres som mild, moderat eller svær – ligesom hos mennesker.

Sådan udføres en hudturgortest

Kontroller din kats tandkød

Du skal kontrollere om din kats tandløs er fugtigt og glat. Hvis de er ret klæbrige, er dette et klart tegn på, at din kat er dehydreret.


Du skal også kigge efter andre symptomer, såsom hård afføring og forstoppelse, nedsænkede øjne, appetitløshed, manglende aktiviteter og tør hud. Bemærk, at der kan være mange andre årsager til disse symptomer, men nogen af disse er en god grund til at besøge en dyrlæge.


Hvad skal man gøre hvis ens kat er dehydreret?

Din kats livsstil giver en forudsætning for dehydrering.

Efter du har gennemgået disse ting på listen og foretaget dehydreringstesten, så er det næste du skal gøre, hvis du oplever at din kat er dehydreret, nemlig at søge en dyrlæge. Dette skal ske så hurtigt som muligt! Dehydrering kan have alvorlige konsekvenser for din kat.
Hvis din kat har væskemangel, er det muligvis ikke nok at tvinge den til at drikke mere. Dens kropsvæsker skal muligvis udfyldes af en sundhedsfaglig.

Skift til en våd diæt. Tør mad indeholder ikke mere end 10% fugt, mens dåse- og rå kattefoder indeholder op til 80%. Spilder du bare dine penge med at købe vand i en dåse? Nix. Du køber helbred til din kat. I naturen drikker katte meget lidt, da de får det meste væske gennem deres mad. Hvis kattens mad indeholder en ubetydelig mængde vand, vil en kat blive dehydreret, uanset hvor meget den drikker.

Opmuntr din kat til at drikke mere. Selvom katte drikker meget lidt af naturen, betyder det ikke, at de slet ikke skal drikke. Frisk vand skal altid være tilgængelig flere steder i dit hjem. Sørg for at holde vandskålene væk fra madskåle og kuldebakker samt fra potentielt skræmmende genstande som vaskemaskiner eller støvsugere.

Den triste kendsgerning om dehydrering hos katte er, at det aldrig er så tydeligt, før det når et afgørende niveau. Hvis du kender forudsætningerne og tegnene, vil du altid vide, hvornår du skal foretage en test for at sikre dig, at din kat er i orden.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *