Er stearinlys sikker for dit kæledyr?

Selvom stearinlys kan hjælpe os med at slappe af og lindre stress i ny og næ, kan de for dem af os, der har kæledyr, udgøre en væsentlig trussel mod vores pelsede kammeraters sundhed og velvære. Sørg for, at de stearinlys, du køber, er kæledyrsvenlige, og opbevar dem et sted, hvor dit kæledyr ikke kan nå, helst i et godt ventileret område.

Lige meget om du foretrækker blomster-, gormand- eller trædufte, kan stearinlys hjælpe dig med at slappe af efter en lang dag og skabe den rette stemning. Når det er sagt, hvis du har et kæledyr derhjemme, er det dog vigtigt at erkende, hvor skadelige og farlige stearinlys kan være for vores lodne ledsagere.

Selvom det er indlysende, at en åben ild har potentiale til at forårsage problemer, hvad enten det er at brænde vores kæledyr, hvis de kommer for tæt på eller blive væltet af vores kæledyr, når vi ikke kigger, skal vi også være opmærksomme på, hvilke ingredienser i stearinlys der er særligt giftig for kæledyr.

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på præcis, hvad der gør stearinlys dårlige for kæledyr, men også lære dig, hvordan du vælger et kæledyrssikkert stearinlys og give dig nogle sikkerhedstips til, hvordan du brænder stearinlys omkring dit kæledyr.

Kat med stearinlys

Er stearinlys dårlige til kæledyr?

Er stearinlys dårlige for kæledyr? Svaret på dette spørgsmål er noget komplekst. Generelt, hvis du har et kæledyr, men virkelig ønsker at nyde fordelene ved at brænde et stearinlys, skal du være meget opmærksom på, hvilke ingredienser der dukker op i dit valgte stearinlys. Desværre indeholder stearinlys, især duftlys, ofte kemikalier, der er giftige for kæledyr.

Her er nogle almindelige ingredienser i stearinlys, der er usikre for kæledyr:

Essentielle olier

Mens æteriske olier er kendt for at reducere stress, forbedre søvnen og booste positive humør hos mennesker, kan de true vores kæledyrs sundhed. Afhængigt af koncentrationen af ​​æterisk olie i dit stearinlys, kan dit kæledyr opleve alt fra mild irritation til forgiftning ved berøring, indtagelse eller endda indånding af æteriske olier.

Hvis dit kæledyr viser nogle af følgende tegn, skal du tage dem til en dyrlæge så hurtigt som muligt:

 • Åndedrætsbesvær
 • Savler
 • Inkoordination
 • Sløvhed
 • Opkastning
 • Brænder på munden

I dette tilfælde kan dit kæledyr have spist en tilstrækkelig stor mængde æterisk olie til at have brug for lægehjælp. Hvis dit kæledyr oplever mave-tarmproblemer, men ingen af ​​tegnene nævnt ovenfor, har det sandsynligvis kun indtaget en lille mængde æterisk olie. Alternativt kan dit kæledyr have at gøre med et underliggende problem uafhængigt af eksponering for æteriske olier. Hvis du bemærker nogen af ​​disse tegn, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Du kan blive overrasket over at høre, at pebermynteolie er usikker for hunde, men der er visse æteriske olier, der er særligt farlige for vores kæledyr. For katte og hunde vil du for enhver pris undgå disse almindelige æteriske olier:

 • Citrus
 • Te træ
 • Vintergrøn
 • Fyrretræ
 • Ylang ylang
 • Kanel
 • Pebermynte
 • Kryddernellike
 • Eukalyptus

Paraffin

Stearinlys lavet af paraffinvoks er ikke sikre for hverken mennesker eller kæledyr. Hvis du leder efter kæledyrsvenlige stearinlys, så sørg for at undgå dem, der indeholder paraffinvoks.

Paraffin er et biprodukt fra destillering af olie og kan udsende toksiner, herunder kræftfremkaldende stoffer som acetone og benzen, når det brændes.

Stearinlys med bly

Visse stearinlys har blyholdige væger, som udgør en blyforgiftningsfare for både mennesker og kæledyr. Selvom denne type stearinlys er blevet forbudt i de fleste lande, skader det aldrig at tjekke, at dit stearinlys er blyfrit, især hvis du tager et stearinlys med hjem fra et andet land med andre regler.

Blyforgiftning kan forårsage intense adfærdsændringer hos kæledyr, såsom skjul, aggression, hysteri, depression og meget mere. Det kan også resultere i tab af appetit, opkastning, diarré og endda anfald.

Når du leder efter et kæledyrssikkert stearinlys, skal du være meget opmærksom på dets ingredienser. Mens tændte stearinlys kan være en fare for kæledyr, især når de er uden opsyn, er det, der gør et stearinlys “dårligt”, dets skadelige ingredienser.

hund ligger på stearinlys

Sådan vælger du kæledyrssikre stearinlys

Nu hvor du ved, hvilke ingredienser du skal undgå, er her nogle ting, du bør kigge efter i din søgen efter kæledyrssikre stearinlys:

 • Stearinlys, der specifikt markedsføres som “kæledyrsvenlige stearinlys” eller “kæledyrssikre stearinlys”: Dyresikre stearinlys kan nemt købes i butikker eller bestilles online. Mens du stadig skal overvåge dit kæledyr, mens du brænder dem, har de fleste kæledyrsvenlige stearinlys “renere” ingredienser, som ofte ikke indeholder parabener, sulfater eller farvestoffer. De plejer også at være bedre for miljøet.
 • Stearinlys, der bruger naturlig voks: Naturlig vokslys har ikke de samme toksiner og forurenende stoffer, som er i paraffinlys. Du og dit kæledyr vil ikke indånde nogen skadelige kemikalier, når du brænder soja-, kokos- eller bivokslys. Derudover har naturlige stearinlys ofte længere brændetid end paraffinlys.
 • Stearinlys med bomuldsvæger: Ikke alene brænder 100 procent bomuldsvæger bedre, men de er også meget sikrere end andre typer væger. De giver en konstant forbrænding, der fylder et rum jævnt med aroma.
 • Flammeløse stearinlys: Alt i alt, hvis du bare leder efter lidt stemning og lys, er flammeløse stearinlys eller batteridrevne stearinlys muligvis de bedste kæledyrsvenlige stearinlys. Du behøver ikke at bekymre dig om, at dit kæledyr vælter disse stearinlys for at skabe rod eller bringe sig selv i fare.

At have et kæledyr betyder ikke, at du aldrig kan have stearinlys i dit hjem. Bare sørg for at vælge den rigtige type stearinlys for at sikre dit kæledyrs sundhed, sikkerhed og velvære.

Sikkerhedstips til kæledyrsvenlige stearinlys

Selvom du kun tænder de mest kæledyrsvenlige stearinlys, er det stadig vigtigt at have en række sikkerhedstips i tankerne.

Hold dine stearinlys uden for rækkevidde

At skulle passe dit kæledyr, hver gang du brænder et lys, kan være frustrerende, især da det formodes at være en afslappende aktivitet. Opbevar dit stearinlys et sted, hvor dit kæledyr ikke kan nå for at bekæmpe dette problem. Et område, der er højt oppe, eller et sted, de er blevet trænet til at forlade alene, kan være gode valg. Husk, at katte er gode klatrere, så katteejere bør aldrig forlade rummet, når et stearinlys er tændt.

Tilføj et beskyttelsesdæksel

Hvis du har en hund, kan det være nok at opbevare dine kæledyrssikre stearinlys et sted, hvor de ikke kan hoppe til, men katte er dygtige klatrere og kan nemt nå toppen af ​​hylderne. I dette tilfælde vil du måske tilføje et beskyttende dæksel oven på dit stearinlys. Dette kan være en lanterne eller enhver form for betræk, der stadig slipper lys og duft igennem. Ideelt set bør disse beskyttelsesbetræk være tunge, så dit kæledyr ikke kan vælte dem. Derudover, hvis de har lameller, bør dit kæledyr ikke være i stand til at sætte poten igennem dem. Dette er en løsning, der både er funktionel og dekorativ.

Derudover kan kæledyrsejere midlertidigt begrænse deres kæledyr til deres fristed, mens et stearinlys brænder.

Brænd dit stearinlys i et godt ventileret område

Selv kæledyrsvenlige stearinlys lavet af naturlig voks kan have dufte, der er for kraftige til følsomme kæledyrsnæser. Hvis du bemærker, at dit kæledyr forlader rummet eller endda nyser, når du tænder dit stearinlys, så prøv først at brænde det i et godt ventileret område, før du beslutter dig for helt at give op på stearinlys. Frisk luft kan også hjælpe dit værelse til at føles mindre indelukket, hvilket dit kæledyr helt sikkert vil sætte pris på.

Hold øje med dit kæledyr

Supervision er afgørende, når det kommer til at brænde stearinlys i en husstand med kæledyr. Selvom du overholder alle de tip, vi har givet indtil videre, er det stadig vigtigt at tjekke ind på, hvordan dit kæledyr har det, efter du har tændt et stearinlys. Sørg for, at de holder sig ude af problemer, men se også, hvordan de reagerer på dens duft.

kat kigger på stearinlys

Førstehjælp til mindre forbrændinger hos kæledyr

Følg disse tips til førstehjælp til mindre termiske forbrændinger:

 1. Vurder såret og dit kæledyrs tilstand.
 2. Bær sterile handsker, hvis det er muligt.
 3. Afkøl forbrændingen med rindende vand. Brug ikke is.
 4. Spræng ikke blærer.
 5. Påfør ikke aktuelle salver eller cremer.
 6. Hold dit kæledyr varmt med et tæppe for at undgå stød.
 7. Påfør en fugtig kølig kompress, såsom et fugtigt håndklæde, på forbrændingen, mens du transporterer dit kæledyr til dyrlægen.

Ofte stillede spørgsmål

Er æteriske olier farlige for kæledyr?

Mens æteriske olier har en række fordele for mennesker, kan de være meget farlige for kæledyr. De kan være giftige, uanset om de inhaleres, indtages eller påføres topisk. Hvis du ser dit kæledyr have svært ved at trække vejret, kaste op, savle eller blive mere sløv og ukoordineret efter at have været i kontakt med æteriske olier, skal du kontakte en dyrlæge med det samme.

Er potpourri sikkert for kæledyr?

Potpourri er ekstremt giftigt for kæledyr, især hvis det dufter af æteriske olier. Ikke alene kan dens stærke duft irritere kæledyrs følsomme næser, men et par slikk og bid kan også resultere i kemiske forbrændinger i munden, kvælning og forgiftning.

Hvordan får jeg mit hus til at lugte godt uden at skade kæledyr?

Et kæledyrssikkert stearinlys er en af ​​dine bedste muligheder, når det kommer til at få dit hus til at lugte godt uden at skade kæledyrene. Sørg for, at dit lys er lavet af naturlig voks og har en 100 procent bomuldsvæge. Placer desuden lyset et sted, hvor dit kæledyr ikke kan nå. Gør det også til en vane at holde dit kæledyrs forsyninger og legetøj rent, og husk at ventilere dit rum.

Slutnoter

Så er stearinlys sikre for kæledyr? Ja, men der er en masse betingelser, som du skal opfylde for at sikre dit kæledyrs sikkerhed. Fra at købe kæledyrsvenlige stearinlys til at holde et vågent øje med din lodne ledsager, når et lys er tændt, skal du være klar til opgaven.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *