Fordele ved hundesvømning

Alle hunde har godt af at bruge deres kroppe. For hunde er det ideelt at benytte sig af mulighederne ved at svømme. Der findes flere internater rundt om i hele Danmark hvor der er mulighed for at gå til hundesvømning.

Nogle af fordelene ved at gå til svømning for en hund.

 • Konditionstræning af alle størrelser hunde
 • Styrketræning af alle hunde – ved hundesvømning benyttes alle de normale muskler også
 • Overvægtige hunde har nemmere ved at bevæge sig i vandet
 • Vedligeholdelse af muskler
 • Bedre balance
 • Skånsom træning – ideelt til ældre hunde eller hunde med skader

Hundesvømning hedder også Hydroterapi, hvilket betyder “genoptræning i vand” og når man snakker om hydroterapi forstås både almindelig svømmetræning og når der er træning på vandløbebånd (water walker).

Mange tror fejlagtigt at svømmetræning og træning på vandløbebånd er det samme, men der er stor forskel på de to træningsformer.

Træning i svømmebassin

Lige som for mennesker er svømning også godt for alle raske hunde, og det giver samtidig en meget alsidig og mere skånsom træning af hundens muskler og kredsløb. Generelt er hunde fra naturens side ikke nogen særligt god svømmer. Det betyder blandt andet at de skal bruge mange forskellige muskelgrupper for at kunne svømme. Det betyder også at svømning er en rigtig god konditionstræning og styrketræning for hunden. Vandet giver en naturlig modstand mod hundens bevægelser og hundens bevægelser er med til at holde hunden oppe.

Man vil ofte opleve at hunde svømmer mest med forbenene. Især hvis hunden har ondt, eller hvis den er meget svag i bagpartiet, vil man se, at den kun svømmer med forbenene, og bruger bagbenene til at hjælpe med at holde balancen i vandet. Svømning er derfor ikke den mest oplagte træningsform for hunde med bagpartis problematikker.

I sommerhalvåret er svømning udendørs en god træning for hunden, og de fleste hunde elsker at svømme. Du bør dog som hundeejer hele tiden være opmærksom på, at svømning er en meget anstrengende sport for din hund, og at hunde også kan drukne. Det er derfor en god ide at holde øje med hunden, og sørge for at blive væk fra områder med stræk strøm og store bølger. Samtidig er det en god ide at begrænse tiden, hvor man er med hunden ude for at bade.

Der findes heldigvis flere og flere hundesvømmehaller, eller internater/ pensioner hvor det er muligt for hunden, på betryggende måde kan gå til svømmetræning eller på vandløbebånd.

Det kan eksempelvis være ved.:
DOXX Hundecenter

BjarupGård Hundecenter

Træning på Vandløbebånd

Flere dyreinternater og hundepensioner har fået vandbassin til hundetræning og samtidig et vandløbebånd. Her er der tale om et løbebånd placeret bassinet. For at gøre at det er behageligt for hunden reguleres temperaturen. Der benyttes altid en terapeut, som både kan regulere vandstandens højde, og temperatuen i vandet, så det passer til hundens størrelse og problemets karakter. Da vandstanden er justeret efter hunden, vil hunden aldrig miste fodfæstet og det gør at den er tryg. For at skabe yderligere tryghed for hunden vil den hele tiden have frit udsyn, og kan se og høre sin ejer. Ejeren placeres normalt så den står ved hundens hoved. Løbebåndets hastighed kan ligeledes reguleres efter behov, Alt efter formålet med træningen, kan der sættes modstrøm på vandet, og derved intensivere træningen. Træningen kan ligeledes målrettes et eller flere ben.

Når man benytter sig af træning på vandløbebåndet udnytter man både vandets opdrift, vandets modstand og løbebåndets bevægelse. Vandet er med til at aflaster hundens led, og gør det derved meget nemmere for hunden, at bevæge sig og træne uden smerter, den får ved normal træning. Når hunden går på løbebåndet, vil den helt automatisk tager den længere skridt og benytter derfor bevægelsen i hofter og skulder led. Ved at strække muskulaturen og øger bevægeligheden i leddene, skabes der større blodgennemstrømning af de berørte områder.
Træning på vandløbebånd er ideelt til:

 • Genoptræning efter operationer i knogler eller led
 • Genoptræning efter f.eks. diskusprolaps
 • Hunde med hofteledsdysplasi
 • Gigtsygdomme
 • Genoptræning efter skader i ben eller ryg
 • Hunde med overvægt

Du kan eksempelvis finde vandløbebåndet ved.:

DogsRus

SheiksGaard Dyrecenter

Læs mere om Hydroterapi

Du kan finde meget mere informationer om Hydroterapi ved at klikke på disse links

Netdyredokteren

Luksushund

Myanimals.com

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *