Har din kat tynd mave?

Hvad gør du, når du kan se i kattebakken at din kat har tynd mave… eller endnu værre, når din kat ikke helt når hen til kattebakken i tide?

Kat der har tynd mave
Kat der har tynd mave.

Et øjeblikkeligt opkald til dyrlægen kan være på sin plads, men nogle gange vil du måske prøve noget hjemmebehandling først. Sådan reagerer du, når din kat udvikler diarré.

Hvornår har kat brug for dyrlæge når den har tynd mave?

Vurder sværhedsgraden af ​​din kats diarré og dens generelle tilstand, når du prøver at beslutte, om han skal se en dyrlæge. Hvis din kat har relativt mild diarré, ikke kaster op, spiser og drikker og ikke ser ud til at have det så dårligt, er det rimeligt at prøve noget hjemmebehandling. Hvis derimod noget af følgende beskriver din kats tilstand, skal du straks ringe til din dyrlæge:

  • Din kat er meget ung, meget gammel eller har et underliggende sundhedsproblem, der kan gøre ham sårbar over for virkningerne af dehydrering.
  • Din kat kaster op, sløv, deprimeret, har smerter eller har andre bekymrende symptomer.
  • Diarréen er voldsom, vandig, eksplosiv eller meget hyppig.
  • Diarréen indeholder blod eller er mørk og tjæreagtig.

Muligheder for behandling af kattediarré

Når du har fastslået, at din kat er en kandidat til hjemmebehandling, skal du vælge, hvilken type behandling du vil prøve. Her er fem muligheder med tips om, hvornår de skal bruge hver.

1. Skift din kats mad

Der er ingen grund til at tilbageholde mad fra katte, der har diarré. Faktisk kan det hæmme tarmkanalens evne til at helbrede sig selv og sætte katte i fare for en potentielt dødelig type leversygdom kaldet hepatisk lipidose. Det er dog bedst at forenkle din kats kost. Eliminer enhver godbidder eller bordrester og fokuser kun på det kerne, ernæringsmæssigt komplette kattefoder, som du tilbyder hver dag.

Hvis du for nylig har ændret din kats kost, skal du gå tilbage til det, du tidligere fodrede, og se om din kats diarré forsvinder. En eller flere af ingredienserne i det nye foder stemmer muligvis ikke overens med din kat. Selvom du fodrer det samme mærke og den samme type mad som før, men lige har åbnet et nyt parti, kan det være værd at købe en ny pose eller etui fra et andet partinummer for at udelukke muligheden for kontaminering.

Mere kroniske bivirkninger på mad kan udvikle sig til enhver tid – en kat kan have spist det samme foder i årevis eller for nylig blevet skiftet til noget nyt. Mange katte med fødevareintolerance eller allergi vil opleve lindring af deres symptomer, når de spiser en hypoallergen diæt eller diæt med lavt antigenindhold. De bedste foder med lavt antigenindhold er kun tilgængelige gennem dyrlæger, men håndkøbsmuligheder virker for nogle katte. Se efter diæter, der er lavet af nye proteinkilder (f.eks. and eller kanin).

2. Fiber

Nogle typer kattediarré bliver bedre med en kost med lavt fiberindhold (meget fordøjelig). Hvis din kat ikke har så ofte diarré, men når han gør det, producerer han meget afføring, kan en fiberfattig diæt være et forsøg værd. Se efter fødevarer, der annonceres som værende meget fordøjelige eller gode til katte med “følsomme maver”. Disse produkter bør have et råfiberniveau på omkring 3 procent opført på deres garanterede analyser.

For at forvirre sagen har andre typer kattediarré en tendens til at reagere på fibertilskud – især tilstande, der får katte til at “gå” ofte, men kun producerer en lille mængde afføring på ethvert tidspunkt. Psyllium uden smag (f.eks. Metamucil) og græskar på dåse er to let tilgængelige fibertilskud. Der findes ingen hårde og hurtige regler for, hvordan man doserer psyllium eller græskar til katte, men at starte med 1-2 teskefulde af enten blandet i din kats mad i løbet af dagen er et rimeligt sted at starte.

3. Tilskynd til vand- og elektrolytindtag

Katte med diarré skal indtage tilstrækkelige mængder vand for at forhindre dehydrering. Hold din kats vandskåle fyldt med frisk, rent vand, og overvej at tilføje en ekstra skål, der indeholder fortyndet kyllinge- eller oksebouillon. En anden nem måde at øge din kats vandindtag på er at skifte den fra foder til en dåsefoder. Midlertidigt kan du endda blande en ekstra spiseskefuld eller to varmt vand i din kats dåsemad.

4. Probiotika

Sunde bakteriepopulationer i en kats tarmkanal er nødvendige for normal fordøjelse. Nogle gange, når de forstyrres, vil en kats diarré fortsætte, selv efter at den første fornærmelse (stress, sygdom, antibiotikabehandling osv.) er forsvundet. Probiotiske kosttilskud kan hjælpe med at bringe en kats tarmbakteriepopulation tilbage til normal. Vælg et probiotikum, der er mærket til brug hos katte og lavet af et velrenommeret firma.

5. Anti-diarré medicin

De fleste lægemidler mod diarré bør ikke anvendes på katte uden dyrlægetilsyn. Nogle er direkte farlige, men kaolin-pektin-medicin kan sikkert bruges til katte. Doseringsinstruktioner på omkring 1 teskefuld pr. 5 pund kropsvægt hver fjerde til seks timer er typiske. Vær opmærksom på, at i USA er nogle produkter, der tidligere indeholdt kaolin-pektin (f.eks. Kaopectate), nu lavet med andre ingredienser.

Overvågning af din kats tilstand

Hvis din kats diarré ikke forsvinder efter et par dages hjemmebehandling, eller hvis dens generelle tilstand bliver værre snarere end bedre, så lav en aftale med din dyrlæge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *