Hjerteorm hos katte

Hvad er hjerteorm sygdom?

Hjerteorm er en alvorlig og potentielt dødelig sygdom hos kæledyr i Danmark og mange andre dele af verden. Lange orme, kaldet hjerteorm, lever i hjertet, lungerne og blodkar hos visse kæledyr. De forårsager alvorlig lungesygdom, hjertesvigt og skader på andre organer. Hjerteormsygdom rammer hunde, katte og fritter. Hjerteorm lever også i andre pattedyr som ulve, prærieulve, ræve, søløver og sjældent i mennesker. Vilde arter som ræve lever ofte nær byområder og anses derfor som vigtige bærere af sygdommen.

Hunden er en naturlig vært for hjerteorm. Hjerteorm modnes til voksne, parrer sig og får afkom inde i hunden. Uden behandling kan antallet stige, og hunde kan huse flere hundrede orme. Hjerteormsygdom forårsager varige skader på hjerte, lunger og arterier. Det kan påvirke hundens helbred og livskvalitet længe efter, parasitterne er væk. Derfor er forebyggelse den bedste løsning. Behandling bør administreres tidligt i sygdomsforløbet, hvis det er nødvendigt.

Katte: Hjerteorm hos katte er meget forskellig fra hjerteorm hos hunde. Katten er en atypisk vært for hjerteorm, og de fleste orme hos katte overlever ikke til voksenstadiet. Katte med voksne hjerteorm har typisk kun en til tre orme. Mange katte med hjerteorm har ingen voksne orme. Dette betyder, at hjerteormsygdom ofte forbliver udiagnosticeret hos katte. Det er vigtigt at forstå, at selv umodne orme forårsager skade. Denne skade er kendt som hjerteorm-associeret luftvejssygdom (HARD). Medicin, der bruges til at behandle hjerteorm hos hunde, kan ikke bruges til katte. Derfor er forebyggelse det eneste middel til at beskytte katte mod hjerteorm.

Hvordan overføres hjerteormsygdom fra et kæledyr til et andet?

Myggen spiller en væsentlig rolle i hjerteormens livscyklus. Voksne kvindelige hjerteorme i en inficeret hund, ræv eller ulv producerer mikroskopiske babyorme kaldet mikrofilaria, som cirkulerer i blodbanen. Når en myg bider et inficeret dyr, optager den disse babyorme. Disse udvikler sig til larver i løbet af 10 til 14 dage. Når den inficerede myg bider en anden hund, kat eller vildt dyr, aflejres larverne på dyrets hud og kommer ind gennem myggens bidsår. Inden i den nye vært tager det cirka 6 måneder for larverne at modnes til voksne hjerteorme. Voksne hjerteorme kan leve i 5 til 7 år hos hunde og 2 til 3 år hos katte.

Hvad er tegnene på hjerteorm hos katte?

Tegn på hjerteormsygdom hos katte kan være meget subtile eller meget dramatiske. Symptomer kan omfatte hoste, astma-lignende anfald, periodiske opkastninger, manglende appetit eller vægttab. Af og til kan en ramt kat have svært ved at gå, opleve besvimelse eller krampeanfald eller lide af væskeophobning i maven. Desværre er det første tegn i nogle tilfælde pludseligt sammenbrud af katten eller pludselig død.

Mange faktorer skal tages i betragtning, selvom hjerteorm ikke ser ud til at være et problem i dit lokalområde. Dit samfund kan have en større forekomst af hjerteorm, end du er klar over – eller du kan ubevidst rejse med dit kæledyr til et område, hvor hjerteorm er mere almindelige. Hjerteorm sygdom spreder sig også til nye regioner i landet hvert år. Herreløse og forsømte hunde og visse dyreliv såsom ulve og ræve kan være bærere af hjerteorm.

Hvad skal jeg vide om hjerteormtestning?

Hjerteorm er en alvorlig, progressiv sygdom. Jo tidligere det opdages, jo større er chancerne for, at kæledyret kommer sig. Der er få, om nogen, tidlige tegn på sygdom, når en hund eller kat er inficeret med hjerteorm, så det er vigtigt at opdage deres tilstedeværelse med en hjerteormtest administreret af en dyrlæge. Testen kræver kun en lille blodprøve fra dit kæledyr, og den virker ved at detektere tilstedeværelsen af ​​hjerteormproteiner. Nogle dyrlæger behandler hjerteormtest direkte på deres hospitaler, mens andre sender prøverne til et diagnostisk laboratorium. I begge tilfælde opnås resultater hurtigt. Hvis dit kæledyr tester positivt, kan der bestilles yderligere test.

Hvornår skal min kat testes?

Hjerteorminfektion hos katte er sværere at opdage end hos hunde, fordi katte er meget mindre tilbøjelige end hunde til at have voksne hjerteorm. Den foretrukne metode til screening af katte omfatter brugen af ​​både et antigen og en antistoftest (“antistof”-testen påviser eksponering for hjerteormlarver). Din dyrlæge kan også bruge røntgenstråler eller ultralyd til at lede efter hjerteorminfektion. Katte bør testes inden de sættes i forebyggelse og gentestes, da dyrlægen finder det passende for at dokumentere fortsat eksponering og risiko. Fordi der ikke er nogen godkendt behandling for hjerteorminfektion hos katte, er forebyggelse kritisk.

Hvad hvis min kat testes positiv for hjerteorm?

Ligesom hunde kan katte blive inficeret med hjerteorm. Der er dog forskelle i sygdommens art, og hvordan den diagnosticeres og håndteres. Fordi en kat ikke er en ideel vært for hjerteorm, forsvinder nogle infektioner af sig selv, selvom disse infektioner kan efterlade katte med skader på luftvejene. Hjerteorm i kredsløbet påvirker også kattens immunforsvar og giver symptomer som hoste, hvæsende vejrtrækning og åndedrætsbesvær. Hjerteorm hos katte kan endda migrere til andre dele af kroppen, såsom hjernen, øjet og rygmarven. Alvorlige komplikationer som blodpropper i lungerne og lungebetændelse kan resultere, når de voksne orme dør i kattens krop.

Her er hvad du kan forvente, hvis din kat tester positiv for hjerteorm:

Diagnose

Mens inficerede hunde kan have 30 eller flere orme i deres hjerte og lunger, har katte normalt 6 eller færre – og kan kun have en eller to. Men mens sværhedsgraden af ​​hjerteormsygdom hos hunde er relateret til antallet af orme, hos katte kan kun en eller to orme gøre en kat meget syg. Diagnose kan være kompliceret og kræver en fysisk undersøgelse, et røntgenbillede, en fuldstændig blodtælling og flere slags blodprøver. En ultralyd kan også udføres.

Behandling

Desværre er der ingen godkendt lægemiddelbehandling til hjerteorminfektion hos katte, og det lægemiddel, der bruges til at behandle infektioner hos hunde, er ikke sikkert for katte. Ikke desto mindre kan katte med hjerteorm ofte hjælpes med god veterinærpleje. Målet er at stabilisere din kat og fastlægge en langsigtet forvaltningsplan.

Overvåg din kat

Hjerteorm-positive katte kan opleve spontan rensning af hjerteorm, men skaden, de forårsager, kan være permanent. Hvis din kat ikke viser tegn på åndedrætsbesvær, men der er opdaget orme i lungerne, kan røntgenbilleder af thorax hver 6. til 12. måned anbefales. Hvis milde symptomer bemærkes, kan små doser af prednisolon administreres for at hjælpe med at reducere inflammation.

Søg dyrlægehjælp

Hvis sygdommen er alvorlig, kan det være nødvendigt med yderligere støtte. Din dyrlæge anbefaler hospitalsindlæggelse for at give terapi, såsom intravenøse væsker, lægemidler til behandling af lunge- og hjertesymptomer, antibiotika og generel sygepleje. I nogle tilfælde kan kirurgisk fjernelse af hjerteorm være mulig.

Oprethold forebyggelse

En kat, der har udviklet hjerteorm, har vist, at den er modtagelig for hjerteorminfektion, og både udendørs- og indekatte er i fare. Det er vigtigt at give din kat månedlige forebyggelse mod hjerteorm, som er tilgængelige i både spot-on og pilleform. Forebyggende midler forhindrer nye infektioner i at udvikle sig, hvis en inficeret myg bider din kat igen.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *