Hotspot hos hunde

Hotspots er en af ​​de mest almindelige hudsygdomme hos hunde, især om sommeren. Disse smertefulde, væskende sår kan dukke op tilsyneladende ud af ingenting og spredes ofte hurtigt. Selvom Hotspots er frustrerende at håndtere, kan de behandles og endda forebygges med den rigtige håndtering.

Hvad er hotspots?

Også kendt som akut fugtig dermatitis, Hotspots er lokaliserede områder med hudbetændelse og bakteriel infektion. Ofte vil et Hotspot begynde som et lille rødt område, som ejere kan forveksle med et insektbid. I modsætning til et insektbid vil et Hotspot hurtigt forværres og spredes og udvikle sig til en varm, rød, sivende og smertefuld læsion.

Læs også: Øjenbetændelse hos hunde

Hvad forårsager hotspots?

Hotspots udløses ofte ved at ridse, slikke eller tygge det berørte område. Det resulterende traume på huden forårsager betændelse og sekundære bakterielle infektioner. Desværre gør dette selvtraume kun området kløende, hvilket forårsager en selvvedvarende cyklus af kløe og kløe. Enhver tilstand, der får din hund til at føle sig kløende, har således potentialet til at resultere i et Hotspot. Almindelige årsager til kløe/kradsecyklus hos hunde omfatter:

  • Parasitter
  • Loppeallergi dermatitis
  • Fødevareallergier
  • Atopisk dermatitis
  • Øre- eller hudinfektioner
  • Analsække sygdom
  • Kontakt irriterende stoffer
  • Stress eller kedsomhed resulterer i overdreven slikning
  • Frakke, der er snavset eller matteret
  • Fugt fanget i pelsen fra svømning eller badning

Mange af disse tilstande er kroniske problemer, der kan føre til tilbagevendende Hotspots, hvis de ikke håndteres korrekt. At identificere og behandle den underliggende årsag til din hunds Hotspot er en af ​​de vigtigste faktorer for at forebygge fremtidige hudproblemer.

Nogle racer såsom Golden Retrievere, Sanktbernhardshund, Schæferhunde, Labrador Retrievere og Rottweilere er disponerede for at udvikle Hotspots på grund af deres tykkere pels. Hotspots er også mere tilbøjelige til at opstå under varmt vejr og perioder med høj luftfugtighed. Hunde, der ofte er våde fra svømning, badning eller dårligt vejr, er mere tilbøjelige til at udvikle varme pletter på grund af den overskydende fugt, der holdes mod huden af ​​deres pels.

Symptomer på Hotspots

Hund ligger ned og slapper af

Mange hudsygdomme har lignende symptomer, så det er vigtigt at konsultere din dyrlæge, hvis du er bekymret for din hund. Hotspots er typisk veldefinerede områder med rødme, hævelse og hårtab. De kan forekomme overalt, men ses oftest på hovedet, lemmerne og hofterne. Det berørte område er fugtigt og kan udlede pus eller væske, hvilket kan føre til skorpedannelse og mattering af det omgivende hår. Hotspots er smertefulde og meget kløende og vil hurtigt vokse, efterhånden som hundens kløer fortsætter med at traumatisere området.

Behandling for Hotspots

Hvis du har mistanke om, at din hund kan have et Hotspot, er det første skridt et besøg hos din dyrlæge. Selvom det kan være fristende at vente på, at det varme punkt løser sig af sig selv, vil en forsinkelse af behandlingen kun gøre problemet værre. For at behandle Hotspot effektivt og forhindre det i at gentage sig, skal din dyrlæge bestemme den underliggende årsag. De vil udføre en fuldstændig fysisk undersøgelse af din hund og kan anbefale yderligere test såsom en hudafskrabning for at lede efter parasitter. Når den underliggende årsag til din hunds kløe er blevet diagnosticeret, vil din dyrlæge ordinere passende behandling.

Behandling af Hotspots involverer typisk en kombination af følgende:

  • Klipning af håret omkring området for at forhindre mattering.
  • Rengøring af det berørte område med blide antiseptiske opløsninger såsom klorhexidin.
  • Badning med klorhexidin shampoo til hunde.
  • Udskrivning af topiske eller orale antibiotika til behandling af sekundære bakterielle infektioner.
  • Udskrivning af topiske eller orale steroider for at kontrollere betændelse og mindske kløe.
  • Udskrivning af allergimedicin, der stopper den underliggende årsag til kløe.
  • Brug medicinske servietter eller opløsninger til forsigtigt at rengøre området dagligt.
  • Påføring af en elizabethansk krave (e-krave eller “kegle”) for at forhindre fortsat ridser.

Heldigvis, når din dyrlæge har påbegyndt behandling for Hotspot, forbedrer de fleste hunde sig hurtigt. I mange tilfælde forsvinder det varme punkt på så lidt som 3 til 7 dage efter behandlingens start.

Forebyggelse af Hotspots

Den bedste måde at forhindre, at yderligere Hotspots opstår, er at identificere og behandle den underliggende årsag til din hunds kløe. God parasitforebyggelse, behandling af hudinfektioner og behandling af allergier er afgørende for at stoppe ridser og forhindre traumer i huden. God hygiejne og rutinemæssig pleje kan også hjælpe. For hunde, der svømmer eller bader ofte, er det også vigtigt at sikre, at deres pels er grundigt tørret efter disse aktiviteter.

Hvis din hund slikker på grund af stress eller kedsomhed, kan øget daglig motion og aktiv legetid afhjælpe dette problem. Brug af miljøberigelse såsom puslespil eller slow-feed skåle er en fantastisk måde at holde hunde mentalt stimuleret, selvom du ikke kan være der for at lege med dem. Din hund vil elske den ekstra aktivitet og vil også være sundere.

Supplering af fedtsyrer er en anden mulighed for at forebygge og håndtere hudsygdomme. Omega-3 fedtsyrer DHA og EPA findes i fiskeolie. Disse fedtsyrer har ikke kun anti-inflammatoriske egenskaber, men de hjælper også med at fremme en sund hudbarriere, hvilket gør din hund mindre modtagelig for allergener og infektioner. Aktuel aloe vera kan også hjælpe med at lindre beskadiget hud og mindske kløe, men det er vigtigt at sikre, at din hund ikke indtager aloe, hvilket kan resultere i opkastning og diarré.

Hotspots er et kløende og smertefuldt problem for din hund og kan blive et tilbagevendende problem, hvis den underliggende tilstand ikke behandles. Heldigvis, med god forvaltning, vil din hunds Hotspot forsvinde hurtigt og vil ikke resultere i nogen permanent skade.

Tobias Friis-Hansen

Tobias Friis-Hansen

Dyreentusiast

Tobias Friis-Hansen er passioneret dyreelsker og blogger på danskdyrepension.dk, hvor han deler sin viden og erfaring om hunde og katte. Med mange års erfaring som dyrepasser og en kærlighed til alle firbenede venner, stræber Tobias efter at give nyttige tips og råd til kæledyrsejere. Følg hans indlæg for at få indsigt i alt fra træning og pleje til sundhed og trivsel for dine pelsede familiemedlemmer.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *