Hvalpetræning: Sådan opdrager du en venlig hund

Ønsker du en hund, der er venlig og pålidelig omkring både mennesker og andre hunde? Du tror måske, at alt du behøver er at vælge den rigtige race, og så er arbejdet gjort. Men den måde, du passer på din hund på – og især socialiseringstræning – spiller en stor rolle i, hvordan de reagerer på mennesker og andre hunde, især hvis du har adopteret en hvalp.

Der er en kort periode i en hvalps udvikling, fra de er helt små til de er tre eller fire måneder gamle, hvor deres oplevelser har en stor indflydelse på deres livsindstilling.

Hvalp og mor leger

Hvis de har mange positive møder med andre hunde, alle slags mennesker og nye situationer i den udviklingsperiode, er de langt mere tilbøjelige til at vokse op og blive en selvsikker, afslappet og venlig hund.

Trænere kalder denne proces for socialisering, og det er en af de vigtigste ting, du kan gøre for din hvalps trivsel resten af deres liv. Her er, hvad du bør vide om socialisering for hvalpe.

Hvad sker der, hvis du ikke socialiserer din hvalp?

Hvalpe, der ikke bliver socialiseret, kan vokse op og blive bange for andre hunde, mennesker og stort set alle og alt uden for deres daglige rutine – og denne frygt kan føre til aggression. Undersøgelser viser, at manglende socialisering er en hovedårsag til aggressive tendenser hos hunde.

Selvom hvalpeperioden er den primære tid for socialisering, er det ikke den eneste tid. Selv en hund, der havde et livligt socialt liv i sin ungdom, kan med tiden blive mindre venlig, hvis den isoleres i voksenalderen.

Hvis din voksne hund ikke fik tilstrækkelig socialisering som hvalp, kan du stadig forbedre deres sociale færdigheder; dog er en voksens personlighed mere fastlåst end en hvalps.

Du bliver nødt til at bevæge dig langsomt og forsigtigt, og hvis du ser tegn på aggression eller ekstrem skyhed, bør du straks søge hjælp fra en professionel træner eller adfærdsspecialist.

Hvordan kan du bruge socialisering til at opdrage en venlig hund?

Hunde udenfor og hygger sig

Hvis du overvejer at adoptere en hvalp, bør socialiseringen starte næsten med det samme, efter du har bragt dem hjem.

Spørg dit internat eller redningscenter om råd til, hvordan du starter processen. Du kan også ønske at få nogle anbefalinger til hundepasning og lydighedskurser, hvor din hvalp kan lære og mødes med andre mennesker og hunde.

Her er et par tips til at starte socialiseringsprocessen med din hvalp.

Hvalpe bør lære fra deres mor

Nogle gange, når vi adopterer, har vi ikke rigtig indflydelse på, hvor længe en hund kan tilbringe tid med deres biologiske familie. Men hvis du har muligheden, bør du ikke tage en hvalp væk fra deres mor og søskende før otte ugers alder.

Interaktioner med deres mor og søskende lærer unge hvalpe meget om at komme godt ud af det med andre hunde. Hvis du tager din hvalp væk fra deres hundefamilie for tidligt, kan du forårsage varig skade på deres sociale færdigheder.

Mød nye hunde

Forskellige hunde samlet

Giv din hund masser af positive tidlige oplevelser med andre hunde.

Lydighedskurser, ture i hundeparken og legedage med dine venners hunde vil hjælpe din hvalp med at lære at komme godt ud af det med andre hunde.

Hvis du har ordre om at blive indendørs, eller hvis hundeparker og hundekurser nær dig er lukkede, kan du overveje at passe en ældre, mere afslappet hund, som har mere erfaring. De kan give din hvalp noget selskab, men sørg altid for, at hundene først mødes og kommer godt ud af det med hinanden.

For hvalpe har leg med andre hvalpe en anden, endnu vigtigere, fordel: det lærer dem ikke at bide mennesker.

Mød nye mennesker

Giv din hund masser af glade oplevelser med alle slags mennesker.

Hvis du kan, lad din hund møde store børn, små børn, børn der løber, hopper og råber, høje mænd i støvler, kvinder med hatte, og mennesker af enhver form, farve og størrelse. Hvis din hund regelmæssigt møder mennesker af alle typer, især i hvalpealderen, er de mindre tilbøjelige til at være frygtsomme eller aggressive.

Eksperter anbefaler at holde “hvalpefester” for at eksponere en ung hvalp for mange forskellige mennesker, når de lærer, hvordan de skal opføre sig omkring mennesker. Du kan også lade din hund blive venner med postbudet og dine naboer og tage dem med på caféer eller med på arbejde.

Hvis det er svært eller usikkert at møde nye mennesker i øjeblikket, bliver du nødt til at tænke kreativt. Dog kan dette være en god tid til at introducere din hvalp for mennesker, der bærer handsker og ansigtsmasker.

Det kan være svært at socialisere under en pandemi eller enhver anden situation, hvor der er nye farer. Men vær ansvarlig og overhold social afstand, når det er muligt, samtidig med at du træner din hund.

Gør din hund til en del af familien

Næsten alle hunde ønsker at være en del af deres “flok”. Du og din familie er den flok, så inddrag din hund i så mange aktiviteter som muligt.

Det burde være indlysende, men lad din hund bo indendørs. Der findes ingen gode “udendørs” hunde. En hund, der bor i hjemmet med deres menneskeflok omkring sig, vil være mere tryg ved mennesker og den travle husstand, og de vil også være meget gladere.

Udsæt dem for nye situationer

Hundehvalp og mor udenfor på græsset

Udsæt din hund for alle slags lyde og oplevelser. Skateboards, cykler, plæneklippere, støvsugere, opvaskemaskiner og lignende kan skræmme en hund, der ikke er vant til dem.

Negleklipning, at blive grebet i halsbåndet, at blive rørt på bagdelen eller andre potentielle “sarte steder” og at have mennesker omkring deres madskål vil heller ikke få en varm modtagelse.

Løsningen er at udsætte din hund for alle disse oplevelser, ideelt set i hvalpealderen.

Hvis du har en voksen hund, skal du sørge for at tage det roligt og holde stemningen positiv med godbidder for at belønne dem ved hvert skridt. Dette gælder også for hvalpe.

At lære din hvalp at være venlig over for både hunde og mennesker er muligvis din vigtigste opgave som hunde-ejer. Det sikrer, at folk er trygge omkring din hund, og – da aggressive hunde ofte bliver aflivet – sikrer det også, at din hund er tryg omkring mennesker.

Giv din hvalp regelmæssig eksponering for hunde og alle slags mennesker, især i hvalpealderen, og du vil sandsynligvis få en selvsikker, social hund.

Træner du din hund i socialisering? Hvordan sikrer du, at din hund forbliver venlig? Lad os vide det i kommentarerne nedenfor!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *