Hvor sociale er katte?

Selvom katte kan virke mere selvstændige end hunde, er de faktisk sociale dyr. De foretrækker typisk at socialisere med andre katte afhængigt af deres alder, køn og om de er i familie eller ej. Heldigvis er katte socialt fleksible, hvilket giver dem mulighed for at leve lykkeligt og harmonisk med andre kæledyr og mennesker.

Når du forlader hjemmet i en længere periode, kan du vende tilbage til din kat mindre end glad for at se dig. Du tror måske, de giver dig den kolde skulder og opfører sig, som om de er ligeglade med, at du var væk, men du vil bemærke, at de kæler for dig igen efter et par dage. Nogle mennesker har nuttede katte, mens andre har katte, der foretrækker at tilbringe tid alene. Katte kan udvise forvirrende og selvmodsigende adfærd, der kan få dig til at spekulere på: “Hvor sociale er katte?” Sandheden er, at hver kat er anderledes. Men generelt er katte stereotype som afsides og usociale. Dette er simpelthen ikke sandt, uanset om de lever i naturen eller hjemme. I stedet er katte, hvad vi kan kalde socialt fleksible.

Igen, hver kat er anderledes. Nogle vil måske gerne bruge tid alene, men nyder at have en kattesøskende, mens udekatte lever i stabile grupper for at hjælpe dem med at finde mad nok. Hvis du undrer dig, “Er katte sociale?” du er kommet til det rigtige sted. Lad os lære lidt mere om, hvorvidt katte er sociale dyr eller ej.

En meget social kat

Hvordan lever katte sammen i naturen?

Vildkatte er usocialiserede udekatte, som typisk ikke har fysisk kontakt med mennesker. De kan vise angst eller frygt for mennesker og ville sandsynligvis ikke nyde at bo indendørs. Vildkatte kan dog give os et vist indblik i huskatte.

Socialisering og introduktion af nye dyr

Generelt har katte socialiseringsproblemer og en manglende evne til at introducere nye dyr til en gruppe. Selvom du måske ser dem leve i grupper af katte, betyder det ikke, at de lukker nogen ind i deres klub. I stedet handler deres forhold mere om dominans end venskab. Hvad betyder det for huskatte? Da katte kan være territoriale, er det vigtigt at lære, hvordan man introducerer katte, og hvordan man hjælper dine katte med at komme bedre ud af det i hjemmet.

Grupper af vilde katte

Under vilde forhold lever grupper af katte sammen. Disse grupper består typisk af dronninger og deres kuld, hvor gruppens størrelse afhænger af føderessourcer. I sidste ende er disse grupper af katte alle familie, og flere generationer af beslægtede hunner kan leve sammen for at opfostre killinger i fællesskab, som kan blive hos den sociale gruppe, indtil de er omkring 1 til 1 ½ år gamle.

Gruppestørrelse og føderessourcer

Da størrelsen af ​​gruppen af ​​katte afhænger af føderessourcer, er gruppestørrelsen og byttedyrsstørrelsen direkte korreleret. Jo større bytte, eller jo flere bytte der findes, jo større kan gruppen være. Gruppen arbejder sammen om ikke kun at jage og finde mad, men afværge ådselædere, og jo flere trusler de er, jo større er en gruppe nødvendig for deres overlevelse. For eksempel kan katte, der lever af gnavere, være mere ensomme. Men hvis de bor i lader eller lossepladser, er de mere tilbøjelige til at leve i grupper. Katte har fleksibilitet til at gruppere adfærd, så de kan være sociale eller ensomme.

Sociale præferencer og forhold

Derudover foretrækker katte selskabet med nogle katte frem for andre, og undgår muligvis endda andre katte. De danner typisk langsigtede forhold med andre baseret på alder, køn, social status og om de er i familie.

Det er vigtigt at bemærke, at grupper af katte typisk dannes af voksne hunner og på hinanden følgende generationer. Store kattekolonier har flere afstamninger. Voksne hanner er ikke specielt bundet til nogen gruppe. Disse grupper er stramme sociale strukturer, hvor en fremmed kat ikke kan komme ind i deres gruppe. Grupperne viser ikke lineære hierarkier. De kan bruge subtile signaler til at kommunikere. For eksempel kan de stirre for at vise dominans eller rulle over for at demonstrere, at de er underordnede.

Kommunikation blandt katte

Katte bruger også lyde til at kommunikere, hvilket kæledyrsforældre ofte bemærker. De spinder og triller for at hilse på eller udstøder et typisk mjav under venskabelige interaktioner. En kat kan blive aggressiv, hvis deres mund holdes åben, mens den laver lyde. Derudover indikerer hvæsende aggression eller territorialisme hos katte.

Katte bruger også lugt til at kommunikere. Deres kirtler, der udskiller dufte og feromoner, urin og afføring, er måder, de kan kommunikere med andre katte på. For eksempel kan de gnide sig mod genstande for at gøre krav på dem, eller bruge urin til at markere territorium eller formidle parathed til at parre sig.

Hvordan lever katte sammen derhjemme?

Naturligvis er huskatte lidt anderledes end vildtlevende katte, fordi de har levet sammen med mennesker i årevis. Husdyrkatte, der bor i et hjem, ligner vildkatte på mange måder. Men i modsætning til vildtlevende katte har de:

 • Husly, mad og nødhjælp fra rovdyr og sygdomme
 • Egnede områder at fjerne (affaldskasser)
 • Fjernelse af reproduktionsevne
 • Et begrænset antal interaktioner med mennesker og andre dyr
 • Begrænset plads til at bevæge sig
Pige sammen med social kat
Pige sammen med en meget social kat.

Tæmning af katte

Når det er sagt, mens hunde er blevet tæmmet i mere end 30.000 år, startede katte først deres forhold til mennesker for omkring 12.000 år siden, hvilket gav dem mindre tid til at danne forskellige vaner og adfærd. Katte bevarer mange af de samme instinkter og kommunikationsmåder som vilde og vilde katte, men de kan justere deres adfærd for at håndtere begrænsningerne ved at bo i et hjem. Mange trives endda i hjemmet.

Social fleksibilitet hos huskatte

I en husstand med flere katte viser katte deres sociale fleksibilitet ved at bruge pladsstyring, foretrukne steder og halesignalering til at kommunikere. De er ikke bekymrede for mad eller ressourcer, med en madskål til hver af dem, vand og en separat kattebakke til alle. Derudover er der normalt ikke noget mærkbart hierarki i en husstand med flere katte.

Adfærd og interaktioner

Huskatteadfærd efterligner nogle aspekter af vildkatteadfærd, herunder sammenhængskraft og anerkendelse af gruppemedlemmer kontra fremmede, sammen med interaktionsmønstre baseret på slægtskab, alder og køn. Men med en kæledyrsforælder i blandingen, bliver de ofte set som en del af gruppen af ​​deres katte, hvor deres katte gnider deres duft på dem. Desværre, da katte i multikattehjem stadig kan danne grupper, kan det være svært for dem at håndtere at introducere en ny kat i hjemmet, hvilket tilføjer katteangst og stress til gruppen og den nye kat. Når de møder mærkelige katte og mennesker, kan mange katte også opleve angstanfald, frygt og aggression.

Introduktion af nye katte

Katte, der kommer ind i et hjem sammen, forbliver typisk tæt på, uanset om de er i familie eller ej, så det kan være problematisk at bringe en ny kat ind mange år senere. Heldigvis er der måder at afbøde eventuel stress og angst på. For at begrænse sociale problemer blandt katte kan du enten adoptere små grupper af unge eller beslægtede katte eller ikke-beslægtede killinger med forskellige intervaller. Selvfølgelig gør mange kæledyrsforældre ikke nogen af ​​disse ting og bringer voksne katte ind i et multikattehjem. Alligevel kan du introducere katte på en måde, der forhindrer problemer blandt dem, ved at opbygge fortrolighed, før katte fysisk introduceres. For eksempel kan du holde fremmede katte bag skærmdøre, så de ikke kan røre ved, men de kan udveksle lugte for at lære hinanden at kende. Du kan også bytte sengetøj for at hjælpe dem med at vænne sig til hinandens dufte.

Langsom introduktion

Når katte ikke længere reagerer på hinandens dufte, kan du begynde at introducere dem langsomt. Start i et stort rum, hvor de kan holde afstand til hinanden. Overvåg deres interaktioner for at forhindre aggression. Tillad dem kun at være sammen i korte intervaller. Du kan langsomt øge intervallerne, efterhånden som de bliver mere tolerante over for hinanden.

Hvordan socialiseres katte?

Socialisering er, hvordan katte udvikler relationer til andre i deres miljø. Hos hunde er socialisering, når hunde lærer at interagere med andre hunde udenfor og inde i hjemmet. Da huskatte altid skal holdes inde, sker deres socialisering inde i hjemmet med andre kæledyr og mennesker, der bor i hjemmet.

I naturen socialiseres katte typisk af moderen. Killinger lærer i sidste ende ved at se dronningen og se, hvordan hun interagerer med andre. Killingerne lærer alt fra, hvor de skal tisse og gøre afføring til, hvordan de skal jage. I hjemmet lærer killinger at bruge kattebakken af ​​deres mor, som også er ansvarlig for at fravænne dem. Killinger bliver typisk taget væk fra deres mor, når de er omkring 8-10 uger gamle. I løbet af den tid lærer de vigtige kommunikationsevner med deres søskende. Selvom de måske ikke længere er sammen med deres søskende, når de kommer ind i dit hjem, kan de stadig bruge deres sociale adfærd med andre katte.

På det tidspunkt, hvor killingerne bliver fravænnet, burde de have mødt andre katte, kæledyr og mennesker. Dette reducerer risikoen for angst og frygt. Sociale katte, der tidligt introduceres til mennesker og andre kæledyr, har mindre frygt. De kan være venligere og mindre tilbøjelige til aggression. Dog kan mindre sociale katte opdraget af mennesker uden at møde andre katte mangle sociale færdigheder. Selvfølgelig spiller andre faktorer en rolle i en killings personlighed, herunder genetik.

Dreng ligger sammen med kat
Dreng ligger sammen med kat.

Hvad påvirker en kats selskabelighed?

Omgængelighed er evnen til at opholde sig i sociale grupper med andre arter. Hos katte betyder dette kattes evne til at leve blandt andre katte, hunde og mennesker. En kats selskabelighed kan læres i en ung alder gennem socialisering. Huskatte har vist sig at leve med succes med mennesker og andre katte. Det er dog ikke alle katte, der gør. En kats selskabelighed påvirkes af en række faktorer, herunder tidlige livserfaringer, genetik, individuelle kat og menneskelige egenskaber og faktorer forbundet med deres livsmiljø.

Hvordan interagerer katte med mennesker?

Katte interagerer med mennesker på forskellige måder med vokale og fysiske signaler, herunder:

 • Spindende
 • Mjaver
 • Blinker
 • Halestilling
 • Gnir mod dig
 • Udsættelse af maven
 • Hævet hår

Selvfølgelig er individuelle katte alle forskellige. Velsocialiserede katte anses dog typisk for at være mere venlige, mens katte med negative oplevelser med mennesker kan virke mere afsides eller aggressive. Når det er sagt, kan du ændre, hvordan din kat har det med mennesker for at gøre dem venligere. For eksempel kan en dårligt socialiseret kat blive bedre socialiseret gennem positive interaktioner og oplevelser med andre katte og mennesker.

Pige der holder en kat

Ofte stillede spørgsmål

Har katte en yndlingsperson?

Nogle gange kan katte have en yndlingsperson, og i de fleste tilfælde har de det. Kæledyrsforælderen, der fodrer katten, renser deres kattebakke og leger med dem, er ofte favoritten.

Hvordan viser katte hengivenhed?

Katte viser kærlighed på flere måder, herunder:

 • Blander deres duft med din
 • Gnider sig op ad dig
 • Ælter dig
 • Spindende
 • Plejer dig

Bliver katte ensomme?

Ja, katte kan blive ensomme, selvom de virker mere ensomme og selvstændige. Når katte efterlades alene i lange perioder, vil de savne dig og sandsynligvis kede sig, hvilket kan bidrage til uønsket destruktiv adfærd.

Hvad er single-cat syndrom?

Single-cat syndrom opstår, når katte, der er vant til at leve i grupper, bliver adopteret ind i en husstand med kun én kat. Katte, der nyder at bruge tid sammen med andre katte, kan opleve adfærdsændringer. De kan endda blive aggressive eller udvikle andre adfærdsproblemer.

Er katte mere sociale end hunde?

Individuelle katte kan være mere kærlige og sociale end hunde. Dog er hunde generelt mere sociale dyr end katte, fordi deres ulveforfædre levede og jagede i flok. Som et resultat er hunde mere tilbøjelige til at se deres kæledyrsforælder som en del af deres flok eller endda deres flokleder end katte. Katte er dog stadig sociale og bekymrer sig om deres kæledyrsforældre, selv når de ikke viser det.

Læs også: Hvorfor spinder katte?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *