Hvorfor hvæser katte?

En af de mest skræmmende lyde en kat kan foretage sig, er at hvæse. Du har sikkert oplevet det, og måske endda blevet bange for lyden. Det kan også være, at du er træt af at din kat hvæser, da du føler det er et tegn på aggression?

Så hvorfor hvæser katte?

Det er vigtigt for dig, at vide, at du ikke kan bebrejde din kat for at den hvæsende, den kan ikke kontrollere det
At hvæse er en ufrivillig refleks, som katte udviser, når de bliver bange eller overrasket. Med ordet “ufrivillig” menes der, at det styres af din kats nervesystem, og derfor kan din kat ikke lade være med at hvæse. Du kan sammenligne det med, at når et skarpt lys rammer din øjne, så lukker du automatisk dine øjenlåg og din pupiller bliver mindre. Det er en forsvarsrefleks.
Et andet eksempel er, når noget kildrer i din næse, så nyser du for at få det væk fra din næse. Hvis du uheldigvis får noget mad i dine luftveje, så hoster du automatisk. Så, hvis en kat bliver bange eller overrasket, så hvæser den som refleks.
Reflekser har for det meste noget at gøre med et dyrs overlevelse. For eksempel kan en killing hvæse af noget, der skræmmer den, som f.eks. en støvsuger.

Hvorfor er en kat hvæsende skræmmende?

Hvordan kan en kats hvæs så redde den, når de er i fare?
Prøv at tænk på hvilken anden lyd i naturen som lyder næsten ligesom en kats hvæsen. Har du gættet det? Det er nemlig en slange. En slanges hvæsen er en skræmmende lyd, og det ved de fleste dyr. Selvom du sikkert aldrig er blevet angrebet af en slange, så vil lyden få dig til, at trække dig tilbage i en fart. Så en kat hvæsen lyder som en slange. Lyden betyder ikke, at din kat udviser aggression, men den forsøger snarere at skræmme dyr/genstande væk, der generer den.

Hvorfor hvæser min kat af mig?

Som den kærlige katteejer du er, giver du din kat husly, mad, vand og vigtigst af alt; kærlighed. Så hvorfor hvæser din kat af dig? Hvis du har en hvæsende kat, ved du nu, at det er en refleks og ikke en form for aggression. De vigtigste årsager til din hvæsende kats adfærd er:

Stress
Har din kats miljø ændret sig for nylig? Har dit dagligdag ændret sig? Er der noget, der foregår uden for dit hjem så som et byggeprojekt? Har du lige fået en ny kat?

Sygdom
Kan din kat være syg eller ikke føle sig tilpas? Når en kat er syg, kan den gå i forsvar, da de ved, at de er sårbare når de er syge. Kan din kat have ondt? Hvis du ikke kan bekræfte, at din kat er sund, skal du kontakte din dyrlæge.

Frygt
Frygt kan være en årsag, der kan forklare dens adfærd. Prøv at finde ud af, hvad der kan skræmme din kat. Kan der være en herreløs kat, der generer din kat uden for dit hus?

Forsvarer sit territorium
Katte er territoriale dyr. Det betyder, at hvis noget eller nogen som invaderer deres område, kan de hvæse. Dette kaldes “territorial aggression”. Hvis din kat har nået deres kælegrænse, kan den hvæse. Hvis du har en hunkat, forsvarer hun muligvis sin killing.

Afsluttende tanker om “Hvorfor hvæser katte?”

Men din kat? Han eller hun kan ikke lade være med at gøre det. De hvisler af instinkt. De vil ikke skade eller angribe, de er bare bange eller overraskede. Dette er svaret på det oprindelige spørgsmål, “Hvorfor hvæser katte?”.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *