Der er mange grunde til, at din hund kaster hvidt skum op, fra mindre bekymrende årsager, såsom at de kaster galde op på grund af ikke at spise i længere tid, til medicinske nødsituationer, der muligvis kræver operation som oppustethed. Tag altid din hund med til dyrlægen for en grundig undersøgelse, hvis den har kastet op flere gange på en dag eller flere dage i træk.
Hvis du bemærker, at din hund kaster hvidt skum op, er du sandsynligvis bekymret for deres helbred. Uanset om din hund har et akut eller kronisk problem, er dette noget, du skal tage fat på så hurtigt som muligt.
Måske har din hund en maveinfektion. Måske er dette et tegn på noget mere alvorligt, såsom pancreatitis. Jo hurtigere du kommer over dette problem, jo hurtigere kan du sætte din hund i stand til at komme sig.
Timingen, mængden og farven på opkastet kan alle give dig ideer om, hvad der sker med din hvalp. Hvorfor kaster min hund hvidt skum op? Hvis du er interesseret i at lære, hvorfor din hund kaster hvidt skum op, hvad du skal gøre, hvis din hund kaster hvidt skum op, og hvordan opkastning af hvidt skum typisk behandles af dyrlæger, så læs videre nedenfor.
Årsager til, hvorfor hunde kaster op hvidt skum
Så hvorfor kaster min hund hvidt skum op? Der er mange grunde til, at din hund eller hvalp kaster hvidt skum op. Nogle af de mest almindelige årsager omfatter:
- Fordøjelsesbesvær: Hvis du undrer dig over, at din hund kaster op efter at have spist, kan det være et tegn på fordøjelsesbesvær. Din hund kan have svært ved at fordøje deres mad, hvilket fører til opkastning.
- Sur refluks: Hvis du ser din hvalp kaste hvidt skum op, kan det også være et tegn på sure opstød. Sur refluks er ikke usædvanligt hos hunde, og det kan få din hund til at begynde at kaste hvidt skum op.
- Oppustethed: Oppustethed kan også være en årsag til, at din hund kaster op hvidt. Hvis din hunds mave er oppustet, og de ser ud til at føle smerte, når du trykker på maven, skal du straks kontakte dyrlægen. Oppustethed er en medicinsk nødsituation, og der kan være behov for operation. Det kan stoppe blod fra bagbenene i at nå hjertet og sende hunden i chok.
- Mave-tarm-blokering: Hvis din hund har en GI-blokering, kan tingene ikke bevæge sig gennem GI-kanalen, som de burde. Som et resultat kan du få din hund til at kaste op. GI-blokeringer er meget almindelige og kan også nedsætte blodgennemstrømningen og forårsage skade på tarmområdet.
- Toksiner: Der er også masser af giftigt hundefoder. Hvis din hund har spist noget giftigt, kan det få den til at begynde at kaste op. Dette er noget, der kræver opmærksomhed fra en dyrlæge så hurtigt som muligt.
- Bakteriel eller viral sygdom: Ligesom mennesker kan hunde også udvikle gastrointestinale infektioner. Din hund kan have en bakteriel eller viral sygdom, der fører til opkastning, men husk på, at dette også kan være en årsag til, at din hund har diarré. Campylobacter-infektion, Salmonella-infektion og parvovirus er blot nogle få eksempler.
- Rabies: Når du tænker på en hund, der kaster hvidt skum op, tænker du måske også på rabies. Selvom det er muligt for din hund at have rabies, bør din hund også være opdateret på deres rabiesvaccine.
- Pancreatitis: Når din hund begynder at kaste op, kan det også være et tegn på pancreatitis. Bugspytkirtlen er et af de vigtigste stofskifteorganer, og hvis din hunds bugspytkirtel er betændt, kan det føre til opkastning.
Dette er blot nogle få af de mange grunde til, at din hund måske kaster hvidt skum op. Det er vigtigt at kontakte en veterinær, som kan tale med dig om behandlingsmuligheder.
Hvad skal du gøre, hvis din hund kaster hvidt skum op
Så hvis du bemærker, at din hund kaster op med hvidt skum, hvad skal du så gøre? Det afhænger af, om du ser din hund kun kaste op én gang eller flere gange i løbet af flere dage. Farven, frekvensen og timingen af opkastet vil diktere, hvad du skal gøre næste gang.
Desuden bør du tjekke og se, om opkastningen er forbundet med andre symptomer. Hvis du for eksempel bemærker, at din hund kaster op og er sløv, kan det være et tegn på, at der foregår noget mere alvorligt. Hvis du ser din hund kaste hvidt skum op, og det er forbundet med betydelige adfærdsændringer, skal du muligvis kontakte en dyrlæge så hurtigt som muligt.
Selvom opkastning er vigtig, er andre symptomer lige så vigtige. Det kan gøre det lettere at komme frem til den rigtige diagnose og give den rette behandling. Hvis din hund kaster op flere gange på 24 timer eller over flere dage, bør du dog altid tage den med til dyrlægen til kontrol.
Behandling til hunde, der kaster op, hvidt skum
Hvis din hund kaster hvidt skum op og kaster op vedvarende, skal du tage dem til dyrlægen. Der skal foretages en grundig undersøgelse. Dyrlægen vil sandsynligvis spørge dig om din hunds tidligere sygehistorie, nylige kost, medicinændringer og alt, hvad din hund kan have indtaget ved et uheld. Dette omfatter ikke kun mad, men også kemikalier, planter og toksiner.
Din dyrlæge vil også udføre en omfattende fysisk undersøgelse. Dette er vigtigt for at sikre, at intet bliver overset. Der er masser af potentielle årsager til opkastning, og din dyrlæge vil ikke gå glip af noget.
Efter den fysiske undersøgelse kan dyrlægen anbefale yderligere diagnostisk testning for at sikre, at diagnosen er korrekt. Dyrlægen kan tage noget blod, og de kan også teste urin. Dette kan derefter følges op af billedbehandlingsprocedurer, såsom en ultralyd eller et røntgenbillede.
Uanset diagnosen vil dyrlægen sandsynligvis give nogle kvalmestillende medicin for at gøre din hund mere komfortabel. Dyrlægen kan også administrere medicin, der er designet til at beskytte din hunds mave mod yderligere skade. Derudover vil dyrlægen sandsynligvis administrere nogle IV-væsker for at behandle den sandsynlige dehydrering, der er resultatet af opkastning.
Resten af behandlingsprocessen vil afhænge af diagnosen. Nogle af behandlingsmulighederne omfatter:
- En endoskopi for at se efter en mulig obstruktion i mave-tarmkanalen.
- En modgift eller reverseringsmiddel, hvis din hund har indtaget noget giftigt.
- Dekompression og maveskylning, hvis din hund er oppustet.
Din dyrlæge vil tale om alle disse behandlingsmuligheder med dig for at sikre, at du forstår, hvad der foregår.
Sådan forhindrer du din hund i at kaste hvidt skum op
Selvom behandlingen af opkastning er vigtig, er det lige så vigtigt at forhindre opkastning i første omgang. Ideelt set bør du forhindre din hund i at tygge, slikke eller spise noget, som den ikke bør indtage; dog kan det være meget svært at kontrollere din hunds adfærd konstant.
Der er et par trin, du kan tage for at mindske risikoen for, at din hund kaster op med hvidt skum. De omfatter:
- Sørg for, at du tager din hund til dyrlægen mindst en gang om året til et heldbreds-tjek. Din dyrlæge vil give dig besked, hvis hunden skal komme tilbage oftere.
- Prøv at give din hund en sund kost. Du vil måske tale med din dyrlæge om det bedste hundefoder. Du bør også forsøge at minimere antallet af godbidder, du giver din hund.
- Træn din hund til ikke at spise planter, græs og pinde udenfor. Prøv at holde fremmedlegemer væk fra din hund, da de kan være kvælningsfare.
- Sørg for at opbevare dine rengøringskemikalier sikkert. Hold dem uden for rækkevidde.
Hvis du mener, at din hund har indtaget noget giftigt, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt. At forsinke en tur til dyrlægen kan utilsigtet gøre tingene værre.
Andre farver af hundeopkast og hvad de betyder
Der er andre opkastfarver, du måske bemærker. Nogle af de mest almindelige eksempler inkluderer:
- Gul opkast betyder, at din hund har en tom mave. Gul er farven på galde, som bruges til at fordøje mad.
- Klart opkast indikerer, at din hund kan have svært ved at holde vandet nede.
- Hvis opkastet er rødt eller lyserødt, skal dette tages alvorligt, da det sandsynligvis er blod. Det kan være et tegn på et sår, som kan stamme fra indtagelse af noget giftigt. Du skal med det samme tage din hund til den akutte dyrlægeklinik.
- Grønt opkast kan skyldes, at dine hunde spiser græs. Du kan også se græsskår i opkastet.
- Brunt opkast indikerer, at din hund kunne have mad, der aldrig nåede ned i spiserøret. Det kan også være et tegn på, at din hund har spist afføring udenfor.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad kan jeg give min hund for at få ro på maven?
Der er fødevarer, der kan hjælpe din hunds mave til at falde til ro efter opkastning. Nogle få eksempler omfatter kylling og ris (uden krydderier), almindeligt græskar, havregryn, usødet yoghurt, søde kartofler og bananer; dog er det altid bedre at tage din hund med til dyrlægen til behandling.
Hvordan kan jeg få min hund til at føle sig bedre efter at have kastet op?
Umiddelbart efter opkastning skal du sørge for, at din hund har et behageligt sted at slappe af. Du vil måske udsætte at give din hund mad i et par timer for at give maven tid til at falde til ro. Det kan også være en fordel at give din hund en lille smule vand, men du bør kontakte din dyrlæge for at se, om din hund skal til akutdyrlægen.
Skal hunde drikke vand efter opkastning?
Du bør give din hund små mængder vand for at holde den hydreret, men at give din hund for meget vand kan irritere mave-tarmkanalen. Du bør tage din hund til dyrlægen for korrekte rehydreringsforanstaltninger.
Læs også: 15 tegn på, at din hund er ved at dø
0 kommentarer