Hvorfor sover min kat over mit hoved?

Katte udtrykker sig på flere måder. Din kat kan sove over dit hoved af mange årsager, herunder sikkerhed, varme og hengivenhed. At sove med din kat har mange fordele for jer begge, hvilket giver dig mulighed for at opbygge et bedre bånd og demonstrere din kærlighed.

Som katteforælder kan du nogle gange vågne op og se, at din kat sover behageligt slumrende væk oven på dit hoved. Vi forstår måske aldrig helt katteadfærd, men kærlige katte har en tendens til at bruge så meget tid sammen med deres kæledyrsforældre som muligt. Hvis du nogensinde er vågnet op midt om natten for at se, at din kat sover på dit hoved, er du ikke alene. Men du undrer dig måske, “Hvorfor sover min kat over mit hoved?”

Der er mange grunde til, at din kat sover over eller oven på dit hoved, lige fra at søge varme til at vise dig hengivenhed. Hvis du ikke har noget imod at dele puden med din kat, er der ingen grund til at ændre deres adfærd. Men hvis din kat forstyrrer din søvn, er der et par måder, hvorpå du kan forhindre, at den sover på dit hoved. Som kæledyrsforælder undrer du dig måske ofte over al din kats mærkelige adfærd, så hvorfor sover din kat på dit hoved? Fortsæt med at læse for at finde ud af det.

kat sover sammen med kvinde i seng

Årsager til, hvorfor din kat sover over dit hoved

Kæledyrsforældre elsker at vise deres katte hengivenhed, og kærlige katte bruger meget af deres tid på at røre ved deres ejere, uanset om det er at ælte dem som et tæppe, gnide op mod dem for at blande dufte eller sove ved siden af ​​dem. Gad vide, “hvorfor ligger min kat over mit hoved?” Tjek disse grunde:

De søger varme

Din kropsvarme, især dit hoved, er varm. Varmen slipper ud gennem dit hoved, hvilket gør din pude til et af de varmeste steder i din seng. Katte elsker at være varme, så de finder ofte varme steder at sove, og derfor bruger de det meste af dagen på at finde solrige områder omkring dit hjem at sove i.

Katte har en varmere kropstemperatur end mennesker, der spænder fra 38º til 39º grader, så de nyder varme omgivelser. Derudover, når de bliver ældre, søger katte varmere steder at tilbringe deres tid. Når du sover, bliver noget af din kropsvarme udstødt gennem dit hoved, og medmindre din kat nemt kan komme ind under dynen med dig, kan de opleve, at dit hoved er det varmeste sted at hvile sig.

Derudover foretrækker katte måske at sove tæt på dit hoved, selv når de kan komme under dynen, fordi det er varmt, og dit hoved er mindre tilbøjeligt til at bevæge sig hele natten end andre ekstremiteter som dine ben, der ved et uheld kan skubbe din kat ud af sengen.

De finder din duft beroligende

Din kat kan genkende dig på duft, og din duft kan være trøstende for dem. Katte har en fantastisk lugtesans, og de bruger duftmarkering til at blande deres duft med din. Alligevel kan du spørge, “hvorfor sover min kat over mit hoved hver nat?” Når katte sover på dit hoved, forsøger de måske at markere deres territorium og være kærlige med dig. Din hovedbund udskiller olier, som katte kan lugte, og da din pude, hoved og hår lugter som dig, sover de måske ved siden af ​​eller ved siden af ​​dit hoved, fordi din duft afslapper dem.

De elsker dig

Katte viser hengivenhed på mange måder. De blander deres duft med din for at markere deres territorium, ælte dig og pleje dig fra tid til anden. Katte kan sove ved dit hoved som en måde at komme tæt på dig for at vise dig hengivenhed. Når katte sover hos dig, viser det, at de stoler på dig. Vilde katte sover ofte, hvor de føler sig tryggest, så hvis din kat sover ved siden af ​​dig, er det sandsynligvis fordi de føler sig trygge ved dig.

Killinger nusser deres mødre, når de er unge, og deres mødre plejer dem, så de tror måske, at dit hår er pels og forsøger at pleje dig og passe på dig, som deres mor gjorde for dem. Derudover kan hovedet være det sikreste sted for din kat, hvis du kaster og vender dig i søvne, fordi den ikke behøver at bevæge sig så ofte.

De er stressede

Stressede katte skal trøstes, og at putte sig sammen med deres yndlingsperson er en god måde at dulme sig selv på. Desværre kan alt forårsage stress og angst hos katte, inklusive flytning, nye kæledyr i hjemmet eller en ny baby. Katte kan også have separationsangst, hvor de vil bruge så meget tid sammen med dig som muligt, fordi de bliver angste, når du er væk.

Derudover kan katte, der er syge, putte sig ved siden af ​​dit hoved for at få sig selv til at føle sig bedre ved at reducere stress. Men du spørger måske: “Hvorfor kan min kat godt lide at sove over mit hoved, når den er stresset?” Når katte er stressede, vil de opsøge sikre steder. For eksempel, hvis din kat er bange for fremmede, og der kommer en ny ind i dit hjem, kan de gemme sig under sengen. Når din kat føler sig utryg ved noget, vil den gå derhen, hvor den føler sig tryggest, hvilket kan være lige ved din side eller over dit hoved.

kat sover dejlige i en seng

Fordele ved at dele seng med din kat

Mange berømte historiske personer sov med deres kæledyr, herunder Alexander den Store og Mary Queen of Scots. Hvorvidt man skal sove med sit kæledyr eller ej, er et ældgammelt spørgsmål. Omkring 50 % af katteforældre deler sengen med deres kæledyr. Nogle søvneksperter mener, at kæledyr kan forstyrre din søvn, mens andre mener, at fordelene opvejer ulemperne. Her er et par fordele ved at dele seng med din kat:

 • Bedre for dit helbred: At sove med dit kæledyr kan forbedre dit helbred. En 10-årig undersøgelse udført af Minnesota University viste, at det at sove med din kat kan reducere risikoen for hjerteanfald. Fordi dit kæledyrs duft og varme kan forhindre stress, kan det desuden forbedre din søvnkvalitet, hvis du sover med din kat, og i sidste ende forbedre din generelle fysiske og mentale sundhed.
 • Trøst: At sove med dit kæledyr kan reducere stress. En kat spinder kan hjælpe dig med at falde i søvn, mens vægten af ​​deres kroppe op mod din kan tilbyde ekstra komfort. Derudover elsker du dit kæledyr, så at være tæt på dem kan hjælpe dig med at slappe af.
 • Forbedret immunitet: At sove med kæledyr fra en ung alder kan reducere allergier i voksenalderen ved at introducere dig til allergener. Selvom det er uklart, om det har samme indvirkning på voksne, kan det at sove med din kat forbedre din immunitet på andre måder, fordi det kan hjælpe dig med at få bedre søvnkvalitet for at understøtte dit helbred.
 • Binding: Binding med din kat er vigtig, fordi den udvikler tillid og kan forhindre adfærdsproblemer. At sove ved siden af ​​din kat er blot en måde, du kan knytte dig til din kat for at forbedre dit forhold.

Ulemper ved at dele seng med din kat

Desværre, selvom du måske elsker at sove med din kat, er der nogle ulemper, herunder:

At dele din seng med et kæledyr har været forbundet med lavere søvnkvalitet, fordi det kan få dig til at vågne mere i løbet af natten. For eksempel, da katte foretrækker at vågne op omkring daggry, kan de blive legesyge og vække dig ved at bevæge dig rundt i sengen i de tidlige morgentimer.

Hvis du har allergi, kan det forværre dine symptomer at dele seng med din kat. Dem med følsomhed over for pollen eller skæl eller lider af astma kan have forværrede allergisymptomer, når de sover med deres kæledyr.

Derudover sporer kæledyr ofte snavs, lopper, parasitter og affaldsspandspartikler ind i din seng. Heldigvis, hvis du har en strengt indekat, behøver du ikke bekymre dig om, at de bringer almindelige allergener som pollen. Men da katte tisser og får afføring i en kattebakke, er det sandsynligt, at de kan bringe fækale partikler ind i din seng. Katte er rene dyr, der bruger det meste af dagen på at pleje sig selv, så det er renere at sove med dem end at sove med andre typer dyr som f.eks. hunde, der sporer snavs ind i hjemmet. Så længe din kat er fri for lopper og parasitter, bør det ikke gøre dig syg at sove med dem.

Når du sover med din kat, bør du også overveje sygdomsoverførsel. Mens mange almindelige kattesygdomme ikke kan overføres til mennesker, kan nogle. Rundorme, rabies, salmonellose og katteskrabesygdom kan overføres fra katte til mennesker. Når du sover med din kat ved siden af ​​dit ansigt, kan du øge din risiko for at få disse sygdomme.

Sådan forhindrer du din kat i at sove over dit hoved

At sove med din kat over hovedet kan være ubehageligt og forhindre dig i at få kvalitetssøvn. Nogle mennesker elsker at vågne op i nærheden af ​​deres kæledyr, men andre foretrækker en hel nats søvn. Heldigvis er der et par måder at forhindre dem i at sove der, hvis det generer dig. Her er et par måder, du kan forhindre din kat i at sove over dit hoved:

 • Luk døren: Hold din kat ude af dit soveværelse, når du skal sove. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, når din katteven elsker at putte sig.
 • Giv dem et behageligt sted: Giv din kat deres egen seng på gulvet for at give dem et behageligt sted at sove.
 • Giv dem en skjorte med din duft: Da katte måske sover over dit hoved, fordi de kan lide din duft, kan det give dem noget med din duft på, at de kan føle sig trygge uden at sove oven på dig.
 • Ændre deres tidsplan: En ændring i en kats tidsplan kan forårsage angst og adfærdsproblemer, men hvis du kan ændre deres tidsplan gradvist, kan du muligvis trætte din kat før sengetid med legetøj, katteurt, motion og træning.

Andre tegn på, at din kat elsker dig

Katte kommunikerer på mange forskellige måder. Her er nogle få måder, hvorpå katte fortæller dig, at de elsker dig:

 • Langsomt blink
 • Spindende
 • Laver kiks på dig
 • Ønsker at være omkring dig hele tiden
 • Hovedstød til dig
 • Slikker dig
 • Viser dig deres mave
 • Følger dig rundt
 • Velkommen hjem

Ofte stillede spørgsmål

Skal jeg lade min kat sove på min pude?

Der er intet galt i at lade din kat sove på din pude, især hvis den ikke forstyrrer din søvn. Da katte nyder at være tæt på dig, er det en fantastisk måde at knytte bånd til dem og vise dem, at du elsker dem. Men hvis du har svært ved at sove med din kat på din pude, kan du prøve at træne dem til at sove et andet sted på sengen.

Hvor meget søvn har katte brug for?

Katte elsker at sove og bruger omkring 16-20 timer på at sove hver dag. Hvor meget din kat sover afhænger selvfølgelig af deres aktivitetsniveau, men de fleste katte har en tendens til at sove hele dagen og vågne op ved skumring og daggry.

Hvornår sover katte normalt?

Katte er crepuskulære og mest aktive i skumringen og daggry. Du bemærker måske, at din kat kan lide at sove meget i løbet af dagen, men det er normal adfærd. Katte kan sove om eftermiddagen og vågne, når solen går ned, så bliv ikke overrasket, hvis din kat bliver mere aktiv, når du slapper af i seng. Heldigvis kan katte justere deres sovevaner baseret på enhver tidsplan, du sætter for dem.

Slutnoter

Nu kender du mange populære teorier til at besvare dit spørgsmål: “Hvorfor kan min kat lide at sove over mit hoved?” Din kat elsker dig, og du får dem til at føle sig trygge og sikre, så det er ingen overraskelse, at de vil sove ved siden af ​​dig.

Selvfølgelig er der nogle situationer, hvor du kan vælge ikke at dele din seng med din kat; det hele er et spørgsmål om præference. Da katte kan sove ved siden af ​​dig og forstyrre din søvn, fordi de føler sig ængstelige, bør du altid konsultere en dyrlæge, hvis du bemærker mærkelige ændringer i deres adfærd.

Læs også: Hvorfor spinder katte?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *