Hvorfor spiser hunde afføring?

Du har sikkert prøvet, at gå en tur med din hund og efter noget tid stopper din hund op og begynder, at spiser en anden hundelort. Du tænker “Hvorfor pokker gør du det? Det er da vildt ulækkert!” Og du er bestemt ikke alene om det, der er rigtig mange hunde, der gør det – men hvorfor?

Hund spiser afføring

Coprophagia: Hunde der spiser afføring

Coprophagia er den videnskabelige betegnelse for den vane, hunde har for at spise afføring. I visse situationer er det ikke ualmindeligt for hunde at gøre det. Hunde spiser afføring af forskellige årsager, nogle af årsagerne er normalt hvorimod andre tyder på nogle problemer for hunden. Dog er det ualmindeligt, at voksne kunde spiser deres egen afføring eller en andens.


2 almindelige årsager til, at din hund spiser afføring

Det er normalt for din hund, at den spiser afføring i disse to scenarier: • Når en tæve har født, spiser den afføringen i “reden” for, at holde den ren • Din hund spiser afføring fra andre racer som bl.a. heste eller katte, da det indeholder næringsstoffer, der kan være gavnlige for hunden. Afføring fra andre racer kan også indholde skadelige bakterier, som det er bedst din hund ikke gør det.
Der er også hunde, der spiser afføring af andre årsager, og her er du nødt til at finde ud af hvorfor. Tag kontakt til en dyrlæge, hvis det sker.


4 unormale grund til at din hund spiser afføring

Hvis din hund spiser sin egen eller andres afføring, er det bestemt unormalt. Her er 4 grund til at en voksen hund kan finde på det.


1 – Din hund søger efter din opmærksomhed

Nogle hunde har måske vænnet sig til, at spise afføring da de var små, måske fordi de forbinder det med en leg. Fx. når en hvalp er ung, undersøger de en masse ting og det indebærer også afføring, som de måske tager i munden og leger med det. Hvis din hvalp gør dette, så skal du bede den om at lade være, så den ikke tilegner sig denne uvane. Hvis hvalpen sider afføringen, vil den måske aldrig tage den igen, hvis den er blevet forskrækket godt. Det må endelige aldrig føles som en leg for den, fordi så vil den efterfølgende søge din opmærksomhed ved, at lege med afføringen.


2 – Din hund har det ikke godt

Nogle hunde kan godt finde på, at spiser afføring hvis det ikke har det særlig godt. Når du har en hvalp eller hund, der spiser sin eller en anden hunds afføring, skal du lade en dyrlæge undersøge din hund. Der kan være nogle sygdomme i tarmkanalen og nogle gange i andre dele af kroppen hos hunden (lever, hjerne osv.) Hvis din voksne hund aldrig før har spist afføring og pludselig gør det, er dette et tegn på, at der er noget galt. Derfor skal en dyrlæge undersøge din hund, da dette kan være tegn på medicinske problemer, såsom tarmparasitter, ernæringsmangel eller mave-tarm-sygdom.


3 – Din hund har angst

Hunde kan godt finde på, at spise afføring som en atypisk adfærd, hvis de lider af angst. Hvis en hund har angst, er den meget indelukket og kan finde på at spise egen afføring. Mulige årsager til angst kan være

  • Generel angst
  • Du er væk fra den i for langt tid
  • Manglende stimulering


4 – De er bange for at bliver straffet

Nogle hunde kan godt som hvalp finde på, at spise deres egen afføring, hvis de gentagne gange er blevet straffet for, at have fx. ødelagt nogle ting i huset. 


Sådan stopper du din hund med at spise afføring

Hvis du har en hund eller hvalp, som interesserer sig meget for afføring, er her nogle måder hvorpå du kan stoppe interessen og den ulækre vane.


Hunde der spiser kattelort

Hvis du har en kat derhjemme, så har du også en kattebakke.  Nu kan du helt sikkert godt gætte, hvor vi skal hen ik’? Hunde kan nemlig også godt finde på, at spise kattelort, da det kan smage godt for dem. Du skal derfor sikre dig, at kattebakken er forsvarligt gemt væk, hvis det skulle være et problem. Du kan fx. stille den på et bord et sted, hvor hunden ikke kommer. En overdækket katteboks kan også være en god ting, så hunden ikke så let kan komme til.


Hvalpe der begynder at spise afføring

Hvis din hvalp begynder at spise dens eget afføring eller andres, så skal du sikre dig, at den ikke kan få adgang til det. Hvis det er afføring ude på din græsplæne eller hundegård, er du nødt til at samle det op efterfølgende.


Voksne hunde der har lært at spise deres afføring

Hvis din hund har lært at spise afføring, fordi den er bange for, at blive straffet hvis de har gjort noget, så skal du stoppe med at straffe den. Derefter skal du tage nogle aktive forholdsregler for, at forhindre den i, at få adgang til deres egen afføring. Det kan være en tidligere ejer, har straffet den, hvorefter den har lært denne atypiske adfærd. Du skal derfor have en masse tålmodighed og konsekvent bruge positv adfærd overfor hunden, når den ikke spiser eventuelt afføring.


Afled din hunds opmærksomhed

Hvis du har en voksen hund, som har spist afføring i lang tid, er det meget vigtigt, at når du går en tur med den, når den skal skide. Når hunden har skidt, skal du aflede dens opmærsomhed ved at kalde på den eller give den hundekiks. Hvis hunden ikke lytter efter dig, og hellere vil hen til dens afføring, er du nødt til at holde hunden fast i snoren og få den hen til dig.


Brug en hundkrave

Du kan gøre brug af en hundekrave, på den måde kan hunden ikke spise dens egen afføring. Man kan også benytte en FoxTail Maske, som er en slags netmasker, som hunden har på hovedet, og dermed besværliggøre, at den skulle spise sin eller en andens afføring.

Jeg håber alle disse råd er med til at hjælpe dig, hvis du har en hund der skulle finde på at spise afføring. Du kan altid skrive en kommentar, hvis du har spørgsmål.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *