Kan hunde få fnat?

Hunde er populære kæledyr verden over. De fleste ejere vil gøre alt for at sikre, at deres hund er sund og glad. Men som ethvert dyr kan hunde opleve sundhedsproblemer. Dette inkluderer parasitiske infektioner som fnat, som kan være en kilde til ubehag og kløe. Fnat er en tilstand forårsaget af Sarcoptes scabiei-parasitten, der kan angribe hundens hud og forårsage betændelse og irritation. I denne artikel går vi i dybden omkring spørgsmålet: “Kan hunde få fnat?” og se nærmere på symptomerne på fnat hos hunde, hvordan det behandles, og hvad man kan gøre for at forhindre det.

Hvad forårsager fnat hos hunde?

Familien af ​​Sarcoptes scabiei, også omtalt som kløemider eller skabbmider, angriber mange typer pattedyr, herunder kvæg, hunde og vilde hunde, heste og mennesker. Mere specifikt er Sarcoptes scabiei var. canis, også kendt som hunde-fnat, er almindelig hos ulve, prærieulve, nogle ræve og hunde. Katte bliver nogle gange ramt af denne type fnat-skadedyr, men de har også deres egen uhyggelige – Notoedres cati.

Sarkoptiske mider er virkelig parasitter af bekvemmelighed. Disse mider spredes ved direkte kontakt med andre inficerede kæledyr eller med angrebet sengetøj eller plejeudstyr. Dette er grunden til, at disse parasitter kan forårsage problemer for din hund, hvis de har haft en tur med andre hunde i fx.:

  • I hundeparker
  • I vovsedagplejer
  • Hos hundesaloner
  • Ude i naturen
  • Krisecentre

Selvom mider ikke lever længe i disse miljøer, hvis dit kæledyr har tæt kontakt med angrebne hunde, kan det være i problemer. Miderne graver sig ned under huden, og når midernes æg klækkes, graver larverne nye huler. Derefter smelter de og bliver til nymfer i to faser, før de når voksenalderen. Denne livscyklus sker på så lidt som 3 uger, så der er altid flere i udvikling.

Ubehandlet er fnatmider et af to skadedyr, der forårsager skabb — en alvorlig og irriterende hudsygdom, der på grund af ubarmhjertige ridser resulterer i åbne sår, sårskorper og ekstremt pelstab. Det kaldes også sarkoptisk skabb og er meget smitsom.

Den anden parasit, en demodexmide, lever i et dyrs hårsække og oliekirtler. Det forårsager også skab, hvis en hund (eller i sjældne tilfælde en kat) har et svækket immunsystem og ikke kan bekæmpe et angreb. Normalt fundet hos hvalpe eller seniorhunde, er denne form for skabb ikke smitsom.

En dyrlægekonsultation hjælper med at afgøre, hvilken mide der har bidt dit kæledyr.

Tegn og symptomer på fnat hos hunde

Fnat hos kæledyr optræder oftest på albuer, ørespidser, ansigter, underben og brystområder, men alvorlige tilfælde kan påvirke hele kroppen. De kan forekomme hos enhver hund i alle aldre.

Almindelige tegn på fnat er:

  • Overdreven slikning, tygning eller kradsning
  • Rød, hævet eller skorpet hud, især i områder, hvor pelsen allerede er tynd, såsom maven
  • Unormal udfald

Se billeder af fnat hos hunde her

Dette kan også være tegn på andre hudproblemer, så det er vigtigt for kæledyrsejere at kontakte deres veterinærteam om eventuelle ændringer, de bemærker. At slikke eller gnide det inficerede område kan forårsage hudirritation eller sår, som kan føre til sekundære infektioner. Så hvis din hvalp viser nogen af ​​disse symptomer, uanset hvor små de er, planlæg en professionel eksamen så hurtigt som muligt, før fnat bliver værre.

Folk spørger ofte, om hundes ørefnat er den samme tilstand som øremider, især når de opdager, at deres hvalp kradser uendeligt rundt om hovedet. Øremider, eller otodectes cynotis mider, er faktisk en anden smitsom skadedyr, der angriber den ydre del af øret.

Hvis din hund kun klør sig i ørerne eller ryster meget på hovedet, skal den pronto have et dyrlægebesøg. Hvis hans normalt oprejste ører er hængende, er det også et tegn. Øremider spredes ikke til andre dele af kroppen som sarkoptiske mider, men de kan forårsage permanent skade på øregangen, hvis de ikke behandles.

Fnatbehandling til hunde

Så her er de gode nyheder: fnat hos hunde kan behandles fuldstændigt uden meget ubehag for din lodne ven. Du behøver heller ikke foretage omfattende dekontaminering af dit hjem, med undtagelse af grundig rengøring af alt sengetøj og plejeprodukter.

Nu er den knap så gode nyhed: afhængigt af graden af ​​angreb er behandlingsprogrammet omfattende. Hvis du kun har én hund, kan den ikke være i nærheden af ​​andre unger under behandlingen. Hvis du har flere hunde derhjemme, skal de alle behandles for fnat, selvom kun én har symptomer.

Flere behandlinger eller en kombination af behandlinger er ofte nødvendige for at kontrollere fnat, og kan omfatte topisk medicin, injektioner for at dræbe miderne og behandle kløe, medicinske dips eller oral medicin. Der er en mulighed for bivirkninger eller bivirkninger ved sådanne behandlinger. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at forstå disse risici og dine muligheder. 

Generelt anbefales hjemmemedicin mod fnat hos hunde ikke, da den hurtige livscyklus for den sarkoptiske mide tager lang tid at eliminere fuldstændigt. Men din dyrlæge kan foreslå beroligende shampoo for at hjælpe med at lindre kløe.

Kan man få fnat fra en hund?

Ja! Du vil sandsynligvis få fnat af din hund, hvis den er inficeret, og du putter eller sover meget med dem.

Mens de fleste sygdomme, kæledyr bærer, ikke overføres til mennesker, er der nogle, som kæledyrsejere kan pådrage sig fra deres kæledyr. En af disse er en form for skabb, der er forårsaget af mider. Selvom disse mider foretrækker hunde, kan mennesker og andre dyr, der kommer i kontakt med en inficeret hund, også blive inficeret.

Sygdomme, der specifikt overføres fra dyr til mennesker, kaldes zoonotiske sygdomme og kan omfatte alt fra vira til parasitter til blandt andet bakterielle infektioner.

Heldigvis, da hundemiden er designet til en bestemt vært, kan den ikke fuldføre sin livscyklus hos mennesker, så den vil dø om et par dage. Det kan forårsage intens kløe i mellemtiden og muligvis nogle svulster eller udslæt. Så du får sandsynligvis brug for medicinsk behandling.

Det er dog ikke altid en hunds skyld, hvis man får fnat. Hominis er den menneskelige kløemide og angriber ofte mennesker i områder og institutioner med høje bestande og trængsel, især i fugtige, tropiske områder.

Sådan forebygges fnat hos hunde

Hvis din hvalp er opdateret med kure til forebyggelse af lopper og flåter, kan din dyrlæge administrere et produkt, der også hjælper med at afværge mideangreb. Før du går ombord på din hvalp eller får den plejet, spørg om rengøringsrutiner og politikker om deling af sengetøj, tæpper eller plejeprodukter. Som den bedste form for forebyggelse foreslår vi, at du taler med din dyrlæge om eventuelle fnatudbrud i dit område og undgår dem.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *