Komplet guide til at opdrage en hvalp

Hvem elsker ikke hvalpe? Eksperter mener, at hvalpetiden, især de første 3 til 4 måneder, er den mest betydningsfulde periode i en hunds liv. I denne korte tid formes hundens opfattelser af, hvad der er sikkert, og hvad der er skræmmende – holdninger, der kan være svære at ændre senere hen. Derfor er træning, socialisering og opbygning af gode vaner så vigtige for hvalpe. Vi vil give dig en komplet gennemgang af alt, hvad du behøver at vide om at opdrage en hvalp, så du kan påbegynde din rejse som hunde-ejer med den nødvendige viden og ressourcer.

ung pige leger med hunde udenfor

Så længe varer hvalpeperioden

Alle hunde udvikler sig i forskellige tempi, hvor små racer generelt udvikler sig hurtigst, store racer mere langsomt, og kæmperacer er de sene blomstrere. For mange hunde betragtes en alder af 5 eller 6 måneder og yngre som hvalpeperiode. Derefter træder din hvalp ind i ungdomsfasen.

Hvalpens milepæle

Hund og ejer træner udenfor

At opdrage en hvalp indebærer mange milepæle. I løbet af hvalpeperioden vil din hund:

 • Lære at komme godt ud af det med andre hunde, hvis de har positive interaktioner. En hund, der går glip af disse interaktioner – en del af det trænere kalder socialisering – kan vokse op og blive frygtsom eller aggressiv over for andre hunde.
 • Lære at være sikker og venlig over for mennesker, hvis de har mange positive interaktioner med mennesker af alle slags. Uden disse interaktioner – også en vigtig del af hvalpesocialisering – kan en hvalp vokse op og blive frygtsom eller aggressiv over for mennesker. Dette gælder for alle racer.
 • Vænne sig til familiens travlhed. Hvis du udsætter din hvalp for opvaskemaskiner, støvsugere, andre kæledyr, biler – stort set alt det, de vil leve med som en familiehund – er de mere tilbøjelige til at være afslappede omkring disse ting som voksne. Gå langsomt frem, når du introducerer noget nyt, og sørg for, at det er sjovt eller i det mindste ikke skræmmende for hvalpen.
 • Have “hvalpe-rus”, eller “zoomies”. Disse korte, pludselige udbrud af løb, gøen, hoppen, spinden og gribe ting med deres mund sker normalt et par gange om dagen og varer et par minutter.
 • Få deres voksne tænder omkring 3 til 6 måneders alderen. De fleste hvalpe vil tygge alt og alt, de kan få deres kæber på for at lindre ubehaget ved tandfrembrud. Isterninger eller specielle tygelegetøj, som du kan putte i fryseren, vil lindre smerten og give din hvalp noget sikkert at gnave på.
 • Muligvis spise afføring. Hunde i alle aldre kan have denne ulækre vane, men det er mere almindeligt hos hvalpe. Vær opmærksom på at samle afføring op!
mand træner med hunde

Råd til hvalpeopdragelse

At opdrage en hvalp er næsten et fuldtidsjob. Her er nogle tips til at forberede dig som ny hundeejer:

 • Hvalpesikr dit hjem, før du tager din nye ven med hjem. Beskyt både din hvalp og dine ejendele.
 • Tag ikke en hvalp væk fra deres hundefamilie før 8 ugers alder. Deres mor og søskende lærer dem meget om, hvordan man kommer godt ud af det med andre hunde i denne periode.
 • Hold din hvalp i huset og tæt på familien. Hunde er sociale dyr; der findes ikke rigtigt noget som en “god udendørshund”. At isolere din hvalp kan komme tilbage og spøge i form af frygt eller aggression.
 • Din hvalp har brug for vaccinationer. Vacciner beskytter hunde mod alvorlige, og undertiden dødelige, sygdomme. De fleste hvalpe får skud, der starter mellem 6 og 8 uger og slutter omkring den 20. uge.
 • Voksende hvalpe har brug for mere næringsrig mad end voksne. Tjek etiketter for at sikre, at din mad er formuleret til hvalpe.
 • Unge hvalpe bør ikke gå på offentlige steder. De er stadig sårbare over for hundesygdomme. Spørg din dyrlæge, hvornår din hvalp vil være klar til at komme ud, men det vil sandsynligvis være omkring 4 til 6 måneder.
 • Udsæt din hvalp for alt og alt, hvad de vil gøre eller se som voksne. Dette inkluderer eksponering for et bredt udvalg af nye mennesker og kæledyr, at blive håndteret og plejet, og syn og lyde fra husstanden og nabolaget. Introduktioner til nye situationer og ting bør være gradvise og behagelige. Skab positive associationer.
 • Undgå at skræmme din hvalp. Alt, der skræmmer dem – især fra 8 ugers alder til 11 uger, som betragtes som en frygtprægningsperiode – kan blive til en livslang fobi.
 • Steriliser eller kastrer din hvalp. Du kan gøre det i en alder af 6 til 9 måneder, selvom du bør spørge din dyrlæge om råd. Sterilisering og kastration kan reducere en hunds risiko for flere sygdomme og forhindre problemer som markering og flugt.

Træning, adfærd og fastsættelse af regler

Pige træner med hund

Træning er en væsentlig del af at være en ansvarlig hundeejer. Her er nogle retningslinjer, du bør huske på, når du begynder at opdrage din hvalp:

 • Start træningen, så snart din hvalp kommer hjem. Faktisk er en hvalpebørnehaveklasse en fremragende måde at få din hvalp vant til at være omkring mennesker og hunde. Mange klasser lader hvalpe tilmelde sig allerede fra 8 til 16 ugers alder.
 • Straf ikke din hvalp. Råben og slåen lærer ikke en hund i nogen alder, hvordan de skal opføre sig. Disse taktikker er især uretfærdige over for en ung hvalp, der stadig prøver at finde ud af tingene. Træn din hvalp og vær konsekvent omkring husregler, men vær også skånsom.
 • Lad ikke din hund gøre noget som hvalp, som du ikke vil have dem til at gøre som voksen. Hvis du overøser din hvalp med kærlighed, når de hopper op på dig, vil de ikke vokse fra vanen, når de er voksne.
 • Lær din hvalp, hvor de skal gøre deres nødtørft, og hvad de skal tygge på med det samme. Dette forhindrer dårlige vaner og etablerer gode. Start husetræning, så snart du tager din hvalp med hjem. Forsyn dem med masser af tygelegetøj (fyld dem med tørfoder og godbidder for at lokke dem til at tygge), så de forstår at gnave på dem og ikke på dine ejendele.
 • Undgå at lade din hvalp løbe og hoppe på hårde overflader. At hoppe på overflader som beton kan skade din hvalps udviklende krop. Vent med at jogge eller løbe med dem, indtil de er 1 år til 18 måneder gamle.
 • Forbered dig på en personlighedsændring. En kærlig hvalp kan blive reserveret i voksenalderen, mens en hvalp, der legede godt med andre, kan begynde at give andre hunde attitude. Dette er en ulempe ved at få hvalpe frem for voksne. Med en voksen får du, hvad du ser, mens en hvalp kan overraske dig.

At opdrage en hvalp er et stort ansvar. Du skal give din lille hundeven masser af opmærksomhed, træning og socialisering. Uden denne omsorg kan din hvalp udvikle adfærdsproblemer, der er svære eller endda umulige at ændre.

Husk at nyde hvalpetiden. Den varer ikke evigt, og en dag vil du se tilbage og undre dig over, hvordan din pelsbaby pludselig er blevet helt voksen!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *