Min kat har blod i afføringen

Katte kan have blod i deres afføring af mange årsager, lige fra stress til underliggende sundhedstilstande. Er du bekymret for ‘kat blod i afføring’? Hvis ja, bør du kontakte en dyrlæge hurtigst muligt. Afhængigt af alvoren og mængden af blod i afføringen, kan dyrlægen anbefale overvågning eller bede dig bringe din kat ind til yderligere undersøgelser.

Som katteforælder ved du alt, hvad du skal vide om din kat, herunder hvordan deres afføring ser ud. At se blod i din kats afføring kan være skræmmende, især hvis der ikke har været tegn på sygdom. Blod i afføringen indikerer sandsynligvis et sundhedsproblem, så tag din kat til dyrlægen hurtigst muligt.

Kat har afføring

Blod i katteafføring kan skyldes mange ting, fra mindre GI-problemer som forstoppelse og diarré til alvorlige sygdomme som kræft, infektioner og toksineksponering. Derudover varierer blod i katteaflejringer i udseende. Det kan for eksempel fremstå som en streg i ellers sund afføring eller mere flydende, hvis katten får diarré. At forstå din kats afføring kan hjælpe dig med at lære, hvornår du skal tage dem til dyrlægen. Din kat kan opleve mave-tarm-problemer, der ændrer afføringens form og tekstur, men blod indikerer en potentielt alvorlig sygdom. Vent ikke med at konsultere en dyrlæge.

Katteafføringsskema

Normalt er katteafføring generelt ret konsistent i udseende og hyppighed. I modsætning hertil kan kattens afføring have mange teksturer og farver. Her er et diagram, der viser typer af katteafføring til dig, der kan være bekymret.

Sådan ser afføringen udHvor ofte sker detHvad betyder detHvad skal man gøre
Ingen afføring overhovedetAldrigForstoppelse obstipationRing til dyrlægen
Små, hårde stykkerMindre end én gang om dagenForstoppelseRing til dyrlægen
Budding-agtig3+ gange om dagenMulig fødevarefølsomhed, inflammatorisk tarmsygdom, dårlig maveRing til dyrlægen
Vandagtig, flydende, normal farve3+ gange om dagenDiarré – flere mulige årsagerRing til dyrlægen
Mørk, tjæreagtig afføring, enhver teksturVariererMulig blødning i maven eller øvre tarmRing til dyrlægen – ASAP
Rød farve, synligt blod i afføring, enhver teksturVariererBlødning, normalt i anus, endetarm eller nedre tarmeRing til dyrlægen
Grøn farve, enhver teksturVariererParasitter, bakteriel infektion, noget de spiste, galdeblæreproblemerRing til dyrlægen
Slim i afføring, enhver teksturVariererIrritation i tarmen, mulige parasitterRing til dyrlægen
Gul farve, enhver teksturVariererLeverproblemer, forgiftningRing til dyrlægen – ASAP
Orange farve, enhver teksturVariererProblemer med lever eller galdeblæreRing til dyrlægen – ASAP

Hvorfor har min kat blod i afføringen?

Der er mange grunde til, at din kat har blod i afføringen, og blodet kan variere fra mørkt til vandet eller endda lysende rødt. Almindelige årsager til blod i katteafføring omfatter:

Diarré

Kattediarré kan forårsage blod i katteafføring, fordi katte, der lider af GI-problemer, kan have tarmirritation, der fører til blødning, som ses, når katten får afføring. Desværre kan mange underliggende medicinske problemer forårsage kattediarré, herunder stress og angst, orme, medicin og infektioner.

Forstoppelse

I lighed med diarré kan forstoppelse også forårsage blod i kattens afføring, fordi hård afføring kan beskadige eller sprænge blodkar. Ligesom diarré kan forstoppelse skyldes mange faktorer. Hvis din kat er forstoppet i mere end et par dage, bør den undersøges af en dyrlæge.

Tarmparasitter

En almindelig årsag til killingediarré med blod er orme. Du kan finde blod i kattens afføring med eller uden orm i katteafskåret, da parasitter som hageorm, der lever af tarmene, kan føre til blødninger i fordøjelseskanalen.

Organdysfunktion

Organdysfunktion, som nyresygdom, forårsager ofte diarré og andre GI-problemer hos katte, hvilket kan føre til blødninger i fordøjelseskanalen og unormal blodkoagulering i afføringen.

Inflammatorisk tarmsygdom (IBD)

IBD forårsager betændelse, der irriterer fordøjelseskanalens slimhinde, hvilket forårsager blødning, der udstødes i fæces.

Infektion

Flere typer infektioner, såsom bakterielle, virale og svampeinfektioner, kan påvirke mave-tarmkanalen og forårsage blødning.

Kræft

Flere typer kræft og tumorer kan forårsage blødninger i mave-tarmkanalen, selvom de ikke er placeret i fordøjelseskanalen.

Genstand i fordøjelseskanalen

Fremmedlegemer i fordøjelseskanalen kan forårsage en obstruktion, der forhindrer katten i at udstøde afføring og beskadiger tarmene, hvilket forårsager blødning. Blokeringer kan være livstruende, så hvis du mener, at din kat har spist noget, den ikke burde have, skal du straks tage dem til dyrlægen.

Eksponering for toksiner

Toksiner, såsom gifte og usikre menneskeføder til katte, kan irritere fordøjelseskanalen, hvilket potentielt kan forårsage erosion, der kan resultere i blødning.

Medicin

Visse medikamenter kan forårsage diarré og andre GI-symptomer hos katte, hvilket resulterer i belastning under afføring, der kan føre til blødning.

Stress

Stress kan forårsage diarré hos katte og forårsage løs og endda blodig afføring.

Fødevareintolerance

Fødevareallergi og fødevareintolerance kan irritere fordøjelseskanalen, hvilket fører til diarré eller blodig afføring.

Traumer

Traumer ved utilsigtet skade eller operation i fordøjelseskanalen kan forårsage indre blødninger, hvilket resulterer i blod i afføringen.

Mørk- eller lyserød afføring

Der er flere forskellige farvevariationer af blod, du kan finde i katteafføring, lige fra mørkt, sort blod til vandigt eller farvestrålende blod og blodpropper. Lyst rødt blod i små spor kommer typisk fra den nedre tarmkanal. I modsætning hertil kommer mørkebrunt eller sort og tjæreagtigt blod fra maven eller et andet sted længere oppe i tarmkanalen, såsom munden, spiserøret eller tyndtarmen.

Hvis din kat har diarré med lysrødt blod, kan det tyde på skader på blodkarrene i fordøjelseskanalen eller skyldes diarré eller forstoppelse, hvor katten anstrenger sig. Kend farven og konsistensen af blodet i din kats afføring, da disse oplysninger er vigtige for dyrlægen til diagnose og behandling.

Du bør også kunne beskrive, hvilken type afføring din kat har, om den er fast eller diarré, og hvor længe den har haft symptomer.

Hvad skal jeg gøre, hvis der er blod i min kats afføring?

Da blod i din kats afføring kan indikere en alvorlig helbredstilstand, bør du altid konsultere en dyrlæge, så snart du bemærker problemet.

Overvågning af symptomer

Afhængigt af andre symptomer og din kats sygdomshistorie kan dyrlægen bede dig overvåge din kat i et par dage for at se, om blodet i afføringen forsvinder af sig selv.

Når blodet gentager sig

Hvis du kun ser blodet forekomme i din kats afføring én gang, kan det være bedst blot at overvåge den næste dag for at afgøre, om den viser tegn på sygdom. Hvis du ser blod én gang, og det ikke gentager sig, er der sandsynligvis ingen grund til bekymring. Men hvis du ser blod flere gange i løbet af et par dage, bør du tage din kat til dyrlægen.

Forstoppelse og belastning

Hvis din kat er forstoppet og ikke har haft afføring i mindst to dage, bør du tage den til dyrlægen. Belastning kan forårsage blod i afføringen.

Brug din bedste dømmekraft til at beslutte, hvornår du skal tage din kat til dyrlægen, da der er mange årsager til blod i katteafføring.

Andre alvorlige symptomer

Hvis din kat kaster op og har diarré flere gange om dagen med blod i afføringen, kan det tyde på en alvorlig tilstand, som en tarmblokering. Hvis der også er orme i afføringen eller andre tegn på sygdom, skal katten behandles straks.

Mistanke om giftstoffer

Hvis din kat muligvis har indtaget giftstoffer i hjemmet, bør du straks tage den til dyrlægen. Selv hvis du er usikker på, om din kat har været i kontakt med noget skadeligt, er toksineksponering en medicinsk nødsituation og kræver øjeblikkelig behandling.

Læs også: Bløder din kats næse?

Kat har afføring

Disse bivirkninger skal du være opmærksom på?

Hvis din kat har normal afføring og kun én gang har en stribe blod, er det sandsynligvis ikke grund til bekymring, medmindre det gentager sig. Men hvis din kat oplever yderligere symptomer, bør den tages til dyrlægen så hurtigt som muligt. Andre bivirkninger, du skal være opmærksom på, omfatter:

 • Sløvhed
 • Overbelastning
 • Opkastning
 • Ikke spiser eller drikker
 • Masser af blod i afføringen
 • Vedvarende diarré, hyppige ture til kattebakken
 • Hård afføring i mere end to dage

Hvornår er det en nødsituation?

Mens nogle tilfælde af blod i kattens afføring kan skyldes stress, GI-forstyrrelser eller fødevareintolerance, er blod i afføringen aldrig normalt og bør ikke ignoreres. Som katteforælder ved du, hvornår din kat ikke har det godt, så du bør konsultere en dyrlæge, hvis du bemærker noget af følgende:

 • Meget blod i afføringen
 • Blegt, blåt eller dybrødt tandkød
 • Gentagne opkastninger
 • Svær diarré
 • Smerte
 • Svaghed
 • Mangel på energi

Din kat er meget ung, meget gammel, gravid eller har et underliggende sundhedsproblem.

Mange af disse symptomer indikerer alvorlige helbredstilstande, og nogle kræver øjeblikkelig behandling for at sikre din kats sundhed og velvære.

Behandling

Når du tager din kat til dyrlægen på grund af blod i afføringen, vil dyrlægen undersøge kæledyret, køre diagnostiske tests og spørge om symptomerne og deres varighed. Dyrlægen vil typisk bede dig om at medbringe en afføringsprøve for at afgøre, om parasitter forårsager tarmblødning. Afhængigt af din kats symptomer kan de også tage blodprøver for at identificere årsagen til blodig afføring.

Behandling af blod i katteafføring afhænger af årsagen. For eksempel, hvis dyrlægen diagnosticerer din kat med parasitter, vil de give dem medicin for at fjerne dem. Katten kan dog kræve operation, hvis årsagen er mere alvorlig, som en obstruktion eller tumor.

Hvis din dyrlæge ikke kan identificere årsagen, kan de forsøge at behandle symptomerne og bede dig om at overvåge din kat i løbet af de næste par dage. Katte med diarré kan modtage medicin mod diarré, der fylder deres afføring, mens katte med forstoppelse kan få afføringsblødgøringsmidler. Afhængigt af eventuelle livsstilsændringer, som katten har oplevet, kan din dyrlæge også anbefale forskellige behandlinger. For eksempel, hvis din kat er stresset, kan din dyrlæge anbefale angstmedicin eller adfærdsterapi for at forhindre diarré på grund af angst.

Slutnoter

At finde blod i din kats afføring, mens du renser kattens kattebakke, kan være skræmmende for kæledyrsforældre. Du ved jo, at sunde katte ikke skal have blodig afføring. Men da der er mange forskellige årsager til ‘kat blod i afføring’, er det bedst ikke at gå i panik, hvilket kan forstyrre din kat endnu mere. Kontakt i stedet en dyrlæge for at afgøre, om de har brug for øjeblikkelig behandling. Hold også øje med din kats symptomer for at afgøre, om der er noget alvorligt galt. Diarré og forstoppelse kan være tegn på underliggende sygdomme og GI-forstyrrelser. Andre symptomer som sløvhed, manglende appetit og opkastning kan indikere en medicinsk nødsituation.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *