Sådan holder du din hund kølig i sommervarmen

Det sker desværre oftere og oftere, at hundeejere efterlader deres hund i bilen på varme og solrige sommerdage. Selvom vinduet er åbnet et par centimeter, eller at bilen er parkeret i skyggen, er det desværre ikke godt nok. Hunden kan stadig få et hedeslag, og i værste tilfælde med døden til følge.


Her får du nogle råd, så du sikrer, at din hund ikke får hedeslag i sommervarmen.

Hedeslag hos hunde

Hunde kan ligesom os mennesker få hedeslag inden for få minutter. I modsætning til mennesker kan hunde ikke svede gennem deres hud, så derfor puster de og frigiver varme gennem deres poteunderlag og næse for at regulere deres kropstemperatur og holde sig kølig. Forestil dig at have en en tyk vinterjakker på en varm sommerdag, så vil du forstå hvorfor hunde nemt kan få hedeslag.
Tegn på hedeslag hos hunde er et decideret sammenbrud, overdreven pusten og savler rigtig meget.
Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr lider af et kommende hedeslag, skal du flytte den til et køligt sted, helst med et træk, fugt deres pels med køligt – ikke frysende – vand og kontakt straks din dyrlæge.
Når en hund først viser tegn på hedeslag, er skaden ofte allerede sket, hvorfor det er så vigtigt at forhindre det.

Pige svømmer sammen med sin hund

Hunde i varme biler

Hunde får meget hurtigt et hedeslag. Som beskrevet ovenfor, kan de ikke svede på samme måde som mennesker kan, og kan ikke holde sig kølig, som vi kan. En bil kan blive som en ovn på ingen tid. Når det er 22 grader udenfor, kan temperaturen i en bil nå helt op på 47 grader – på kun en time!
Efterlad derfor aldrig en hund i en bil, selv ikke for kun et øjeblik.

Kan jeg knuse et vindue for at befri en hund fra en varm bil?
Hvis du ser en hund i nød i en meget varm bil, så er det første du skal gøre er, at finde ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter eller supermarked, så få efterlyst ejeren over et samtaleanlæg. Du kan eventuelt får en til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen og sikre, at hunden er okay.
Hvis det viser dig, at ejeren ikke er fundet eller først dukker op efter et par minutter, så skal du kontakte politiet på 114 eller 112, hvis hunden er i livsfare.Hvis du mener, at hunden er i overvejende livsfare, må du gerne slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du har handlet i nødret, og at hunden faktisk var i en livstruende situation, ellers kan du få en bøde.
Hunden skal efterfølgende have vand, når den kommer ud af bilen. Sørg helst for at køle den ned hurtigst mulig.

Sådan holder du en hund kølig og forhindrer hedeslag

 • Sørg for, at din hund altid har adgang til rent vand, ideelt set en stor skål fyldt med vand til randen. Tag vand og en skål med dig på gåture.
 • På varme dage, skal du gå en tur med din hund i løbet af de køligere dele af dagen, tidligt om morgenen og sent på aftenen.
 • Hold øje med dit kæledyr for tegn på overophedning, herunder kraftig gispen og tab af energi. Hvis du genkender disse tegn, når du er på tur, skal du stoppe, finde et sted med skygge og give din hund vand.
 • Efterlad aldrig din hund (eller noget kæledyr) alene i en bil, selv med vinduerne åbne.
 • Lav afkøling af velsmagende godbidder ved at lave isterninger med din hunds yndlingsføde.
 • Vær særlig forsigtig med kortnæsede hunde såsom boksere, mops, ældre hunde og dem, der er overvægtige. Disse hunde kan få varmeslag ved blot at løbe rundt.
Hund får vand at drikke

Træner om sommeren

Gåture

Gå din hund på de køligere tidspunkter af dagen, enten første om morgenen eller tidlig aften. Hundepoter kan brænde på varme fortove ligesom os mennesker. Hvis det er for varmt for din hånd, er det generelt for varmt for din hunds poter.Hvis det er for varmt til den sædvanlige lange gåtur, skal du holde din hund mentalt stimuleret ved at lave nogle lege indenfor med forskellige lege, der stimulerer hjernen i stedet. Du kan bl.a. få inspiration med hundelegetøj her

Svømning

Svømning er fremragende træning for hunde og et godt træningsalternativ til gåture om sommervarmen. Men husk at ikke alle hunde kan lide at svømme, så hvis din ikke gør det, skal du ikke tvinge den og aldrig kaste en hund i vand.

 • Vær forsigtig med tidevand på stranden
 • At drikke saltvand vil sandsynligvis gøre din hund syg og er ikke særlig godt for den. Tag almindelig drikkevand med dig til stranden.
 • Vask salt og sand af din hunds pels efter svømning for at forhindre, at det tørrer og irriterer huden
 • Pas på med hedeslag på stranden
 • Pas på strømmen i vandet
 • Kontroller ferskvandssøer, floder, damme og kanaler for at sikre, at de er rene, inden du lader din hund dykke ind. Nogle typer alger, herunder blågrønne alger, er giftige for hunde. Hvis din hund svømmer i algenkontamineret vand, skal du straks kontakte din dyrlæge.
 • Hunde kan drukne i floder og havet. Hvis din hund har drukket vandet, skal du kontakte din dyrlæge, da de kan få komplikationer.
 • Desværre drukner hundeejere hvert år for at redde deres kæledyr. Du må ikke risikere farlige situationer.

Vandforgiftning: Top fem ting at passe på!

Hvad er vandforgiftning?

Vandforgiftning er, når hunde sluger for meget vand på kort tid. Det er sjældent, men denne tilstand kan føre til hjerneskade og kan under ekstreme omstændigheder være dødelig.
Hunde kan sluge for meget vand, når de svømmer, så det er vigtigt, at du holder øje med den, når du forkæler den med en afkøling eller svømmetur.

Fem tegn på, at din hund kan have vandforgiftning

 • Opkast
 • Tab af koordination (vælte eller svaje fra side til side)
 • Oppustethed
 • Træthed
 • Bleg tandkød

Hvis din hund begynder at kæmpe med vejrtrækningen eller mister bevidstheden efter at have leget i vandet, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Hund leger i vandet

Sådan stopper du din hund med at få vandforgiftning

 • Overvåg din hund omhyggeligt, mens de leger i vandet. Hvis det ser ud som om den sluger meget vand, skal du tage den op af vandet og lade den slappe af.
 • Begræns den tid, hunde bruger på at lege i vandet til 10 minutter, så den kan gå på toilettet mellem svømmesessioner og få vejret.
 • Bær altid frisk drikkevand med dig, når du er på stranden. Indtagelse af meget saltvand kan føre til saltforgiftning, som har de samme symptomer som vandforgiftning.

Sommerhud og pels

Blegfarvede hunde er sårbare over for solskoldning, især på deres ører, næse og tyndthårede områder. Solskader kan føre til hudkræft, som muligvis kræver omfattende operationer – og i alvorlige tilfælde amputation. Sollys kan også forværre eksisterende hudforhold, især hvis din hund har allergi.

Den bedste forebyggelse er at holde din hund indendørs, når solen er stærkest, mellem 11.00 og 15.00. Alternativt kan du putte en T-shirt på din hund og dække sårbare områder for at beskytte dem. Du kan også anvende en ikke-giftig vandtæt menneskelig solcreme eller en specielt fremstillet til kæledyr. Hvis din hunds hud ser øm eller skællet ud, skal du kontakte din dyrlæge.

Pas på din hunds sarte poter. Hvis fortovet er for varmt til din hånd, er det også for varmt for deres poteunderlag. Hundesko kan købes i dyrebutikker og online, eller gå din hund på køligere tider på dagen for at forhindre, at dens poter brænder.

Hvis din hund svømmer eller padler i havet for at holde sig kølig, skal du huske at skylle saltvand og sand fra din hunds pels efter for at undgå at tørre ud og irritere deres hud.

Lopper, flåter og andre farer

Skadedyr, der elsker at bide din hund, kommer ud i mængden om sommeren. Lopper og flåter trives i varmen og kan være en reel irritation for din hund.

Lopper

Loppebid er irriterende og klør for de fleste hunde, men hvis din hund er allergisk over for dem, kan de forårsage reelt ubehag og svære sår, som kan blive smittet.
Regelmæssig loppebehandling er den eneste måde at forhindre disse små væsener på. De mest effektive behandlinger kommer fra din dyrlæge, så spørg vedkommende om en anbefaling.
Hvis din hund har lopper, skal du også behandle dit hjem for at slippe af med æggene.

Flåter

Flåter er almindelige i skov-, græsarealer og hedeområder.
Flåter bærer sygdomme, så det er vigtigt at fjerne enhver, der knytter sig til din hund. Dette kan være besværligt, da du skal være forsigtig med ikke at presse flåtens krop eller lade hovedet sidde fast inde i din hund. At dreje dem af din hund er den bedste metode til fjernelse, og dyrehandlere sælger praktiske fjernelsesanordninger for at gøre det lettere. Spørg din dyrlæge om råd.
Et par hunde fanger borreliose årligt i Storbritannien efter en flåtbid, og mennesker kan også få sygdommen.
Borreliose er alvorlig, så hvis du bor i et område med flere hjorte og får, bør du overveje at få flåtbehandling til din hund, så de ikke kan overføre sygdommen.
Vær særlig forsigtig i udlandet, da flåter i Europa kan overføre en række alvorlige sygdomme.
Kontakt din læge, hvis du bliver bidt af et kryds. Brug af bukser og lange ærmer, når du går gennem tæt beplantet områder, hjælper med at forhindre bid.

Bier og hveps

Hunde elsker at jagte summende insekter, men det kan være farligt at komme for tæt på.
De fleste insektstik vil ganske enkelt forårsage smerte og irritation for din hund, men flere stik kan være fatale.
Hunde er også i fare, når de bider efter bier og hveps, fordi det er mere sandsynligt, at de bliver stukket i munden eller halsen. Stik i disse områder er farlige, fordi enhver hævelse kan blokere dit kæledyrs luftvej.
Nogle hunde er allergiske over for bi og hvepsestik, så pas på tegn på allergisk reaktion, herunder hævelse og åndedrætsbesvær.
Hvis du tror, at din hund er blevet stukket flere gange eller har en allergisk reaktion, skal du straks tage dem til en dyrlæge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *