Træning med hundesnor: Sådan styrer du din hunds trækken

At trække i snoren er et almindeligt problem, hvilket den gamle vittighed “Hvem går tur med hvem?” belyser. Mange af os fortsætter ubevidst problemet ved at lade os blive trukket med som en fanget fisk.

Så, hvordan stopper du det? Først og fremmest: Stop med at belønne denne adfærd.

Uanset om det er en ny hvalp eller en ældre hund, skal du aldrig lade din hund komme nogen steder, når den trækker. Det er dig, der går tur med dem, ikke omvendt.

Her er nogle ting, du bør vide om træning med hundesnor for at få bugt med din hunds trækken.

Hund i hundesnor står pænt på vejen

Hvorfor trækker din hund?

En energisk hund trækker, fordi den er ivrig efter at komme afsted.

En nysgerrig hvalp springer frem mod en interessant anden hund, person, busk, sommerfugl eller hvad end der fanger dens opmærksomhed. En nervøs vovse kan måske trække dig hjem i deres iver efter at komme tilbage til sikkerheden af deres eget territorium.

Der er mange grunde til, at hunde trækker, men de kan alle koges ned til dette: hunde trækker, fordi vi tillader det. Hvis gåturen fortsætter – eller endda går hurtigere – når din hund går foran, vil de fortsætte med at trække.

Sådan forebygger du trækken med hvalpe

Lille hund der trækker i hundesnor

Denne øvelse hjælper med at lære hvalpe gode snor-manerer. Vælg et roligt sted uden fristende distraktioner til at øve snortræning, typisk indendørs eller i et indhegnet område.

  • Sæt snor på din hvalp og stå stille med snoren tæt på din krop, og vent på, at hvalpen stopper med at springe rundt. Det kan tage lidt tid, men til sidst vil deres opførsel aftage. Så snart din hvalp falder til ro og lægger sig eller sætter sig ned, skal du rose dem, give dem en godbid og sige: “Kom så.” Tag et skridt frem og stå stille.
  • Vent på, at din hvalp falder til ro. Så snart de gør det, skal du rose dem, give dem en godbid, sige “Kom så” igen og tage et andet skridt, gentage hele sekvensen. Hver gang skal hvalpen blive siddende eller ligge i et par sekunder længere, før de får godbidden, og “gåturen” fortsætter.
  • Beløn dem med længere gåture. Når din hvalp kan gå på disse en-skridts gåture uden at trække, kan du begynde at tage to skridt. Når din hvalp har mestret to skridt uden at trække, kan du gå videre til tre skridt, og så videre. Til sidst bør I kunne gå sammen med en løs snor, og hvalpen vil sætte sig eller lægge sig ned, når du stopper.

Sådan løser du problemet med voksne hunde

Hund der sidder ned med hundesnor på

Hvis du har brug for at lære din ældre hund at opføre sig ordentligt i snor, kan du prøve følgende:

Skift retning. Hold snoren tæt på din side, så hunden kun har et par centimeters slap, og begynd at gå. Hver gang hunden trækker i en retning, skal du gå den modsatte vej. Hvis de springer fremad, skal du vende om og gå den modsatte vej. Hvis de trækker til venstre, skal du dreje til højre, og så videre. Ryk ikke i snoren, skift blot retning glat. Din hund vil indse, at hvis de ikke vil blive efterladt, skal de holde sig tæt på din side.

Plant dig selv. Gå fremad med din hund i snor. I det øjeblik de begynder at trække og snoren strammes, skal du blive til et træ – det vil sige, plant dine fødder og ryk dig ikke en tomme. Kald deres navn og gå tilbage et par skridt, indtil de bevæger sig mod dig. Beløn dem med en godbid, og begynd at gå igen. I det sekund de trækker i snoren, skal du stoppe igen.

Almindelige fejl

Sørg for at undgå disse almindelige faldgruber:

  • Fortsæt gåturen. Hvis du fortsætter med at gå, belønner du din hund for at springe fremad. Hvis du går hurtigere, giver du dem en ekstra belønning – de kommer hurtigere derhen, hvor de vil hen.
  • Træk tilbage i snoren. De fleste hunde reagerer på trykket ved at trække endnu hårdere.
  • Brug af en udtrækkelig snor. Disse snore lærer hunden, at når de trækker, kommer de længere frem – ikke en god lektion for en trækker. Læg den udtrækkelige snor væk, indtil din hund lærer gode snormanerer.

Hovedseler & brystseler

Flere halsbånd, hovedseler og brystseler er designet til at forhindre hunde i at trække. Brug disse med forsigtighed og i forbindelse med snortræning.

Disse produkter kan hjælpe, men forvent ikke, at de øjeblikkeligt løser din hunds trækkeproblem. De er heller ikke egnede for enhver hund, så sørg for at undersøge og teste dem først.

  • Hovedsele (også kendt som en hovedhalsbånd): Selen ligner lidt en mundkurv, men den er designet til at stoppe trækken, ikke bid. Når din hund går for hurtigt frem, vil spændingen på selenes næsebånd dreje deres hoved til siden. Hvis hunden vil se – og gå – lige frem, skal de gå med en løs snor. En hovedsele kan være et godt valg for en hund, der trækker så hårdt, at de kvæles eller hoster, da den ikke lægger pres på luftrøret. På grund af næsebåndet kan hovedselen ikke bruges på hunde med meget korte næser, såsom mops. Og mens hvalpe som regel hurtigt vænner sig til en hovedsele, vil mange voksne modstå den.
  • Brystsele: Brystseler designet til at stoppe trækken går rundt om hundens bryst og skuldre, og snoren fastgøres til en ring på forsiden af hundens bryst. Ligesom med selen er idéen, at når hunden trækker, vil de blive drejet til siden. Vær forsigtig, når du shopper efter brystseler; nogle fastgøres til snoren på hundens ryg snarere end brystet, hvilket kan forværre et trækkeproblem.

Vær opmærksom på potentielt farlige produkter til at forhindre trækken

Nogle produkter, der er designet til at forhindre trækken, kan faktisk skade din hund, især hvis de bruges forkert. Vi anbefaler ikke disse produkter, og du bør konsultere en professionel træner, før du overvejer at bruge dem.

  • Kvælerhalsbånd: Kvælerhalsbånd strammes om hundens hals, når mennesket trækker i snoren. Mange trænere kan ikke lide dem, fordi de forårsager smerte og kan skade hundens luftrør, hals eller rygrad. Og hvis de sidder fast i noget, kan din hund blive kvalt. Hvis kæden ikke er trådet korrekt gennem ringene, vil den fortsætte med at kvæle din hund, selv når du har løsnet spændingen på snoren.

Advarsel: Du bør aldrig bruge et kvælerhalsbånd på hvalpe, hunde uden tykt halspels, hunde med et åndedrætsproblem eller racer med skrøbelige luftrør, som for eksempel chihuahuaer eller Yorkshire terriere, fordi du let kan skade din hund.

  • Pigkrave: Som navnet antyder, har disse halsbånd metalpigge på undersiden af halsbåndet, der vil grave ind i hundens hals, når du trækker i snoren. Fordi de skader hunden, anbefaler mange trænere dem ikke.

Du kan kurere din hund for en trækkevane uden at bruge smertefulde halsbånd, men det kræver tid, tålmodighed og en urokkelig forpligtelse til den gyldne regel for gode snormanerer: lad aldrig nogensinde din hund komme nogen steder, når de trækker.

Hvis din hund går for hurtigt frem, skal du stoppe og vente på, at snoren bliver slap, eller skifte retning hurtigt, så din hund lærer at holde sig tættere på dig.

Har du trænet din hund til ikke at trække i snoren? Hvad er dine snortræningstips til andre hundeejere? Lad os vide det i kommentarerne nedenfor!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *