Vizsla: Den alsindige jagthund med hjerte og hastighed

Den ungarske Vizsla, oftest bare kendt som Vizsla, er en hund, der imponerer med sin elegante fremtoning, skarpe intelligens og sprudlende personlighed. Med rødder i Ungarn har denne race en lang og stolt tradition som en alsidig jagthund. Den har en rustfarvet, glat og kort pels, der virkelig fanger opmærksomheden. Med sine udtryksfulde øjne og bløde, hængende ører er det en race, der oser af charme.

Ud over den iøjnefaldende fysik bliver Vizslas ofte hyldet for deres kærlige og loyale natur. De er så knyttede til deres menneskelige familie, at de ofte beskrives som “velcro-hunde”, der helst vil være så tæt på deres ejere som muligt. Deres selskabelige natur og ivrige ønske om at gøre deres ejere glade gør dem til fremragende kæledyr for familien. Med et temperament, der inkluderer høj intelligens og trænbarhed, kan den fungere i mange forskellige roller, såsom jagt, søgning og redning samt diverse hundesportsgrene. Men vær opmærksom på, at den kræver en hel del motion for at opretholde sin energi og trivsel. Mental stimulering er også afgørende for at holde den glad og velfungerende.

Hvis du overvejer at få dig en Vizsla, er det en god idé at se på adoption fra redningsorganisationer eller dyreinternater for at give en hund i nød et kærligt hjem. Skulle du dog vælge at købe en Vizsla-hvalp, så sørg for at finde en ansvarsfuld og velrenommeret opdrætter. Gør din hjemmearbejde grundigt for at sikre, at opdrætteren følger etiske retningslinjer og prioriterer hundens trivsel. En opdrætter, der tager højde for både sundhed og temperament, udfører de nødvendige sundhedstjek. De skaber også et nærende miljø for hvalpene. Dette vil øge chancen for, at du får en sund og glad hvalp med hjem. Samtidig hjælper det med at forhindre uetisk avl.

Hurtige fakta om den unikke Vizsla

Vizsla hund i naturen

Oprindelse: Ungarn

Størrelse: Mellem

Racegruppe: Sportsrace

Levetid: 10-15 år

Pels: Kort, glat og tæt i en ensartet gylden rustfarve

Temperament: Venlig, intelligent og aktiv

Behov for motion: Højt

Træningsbehov: Let at træne

Sundhedsbekymringer: Overvejende sunde, men kan være udsat for visse sundhedsproblemer, herunder hofte- og albuedysplasi, øjenproblemer og allergier

Ungarske Vizslas er intet mindre end lynhurtige. Vi taler om hunde, der kan nå hastigheder, der nærmer sig imponerende 64 km/t. Til sammenligning har verdens hurtigste hund, Greyhounden, opnået en tophastighed på lidt over 66 km/t. Det skønnes dog, at denne race kan skyde op til en forbløffende 72 km/t.

Med disse hurtige fakta og yderligere indblik kan du få en bedre forståelse af, hvorfor Vizsla-hunden er så elsket og beundret af mange. Med sin blanding af hastighed, intelligens og kærlighed er det en race, der vil bringe utallige glædelige stunder ind i dit liv.

Vizsla overblik

Denne race bliver ofte beskrevet som “Velcro Vizsla”. De fleste hunde er kærlige, men denne mellemstore jagthund er særligt knyttet til sine mennesker. Dens velcro-natur har at gøre med dens fortid. Vizslaen blev udviklet i Ungarn til både at være en pointer og retriever. Den skulle arbejde tæt på jægeren uden nogensinde at bevæge sig for langt væk. Denne egenskab ses stadig i dagens Vizsla. Den foretrækker at læne sig op ad dit ben eller fungere som en fodvarmer. Hvis det ville irritere dig at have en hund, der følger efter dig hele dagen, bør du vælge en anden race.

Arbejdsegenskaber og alsidighed

På trods af deres hang til at holde sig tæt på deres menneskelige venner, er Vizslas alsidige og hårdtarbejdende hunde, der er lykkeligst, når de har en opgave at udføre. I en familie kan den opgave være jagtkammerat, terapihund eller løbeven. Giv ham mindst en time motion om dagen, og Vizslaen vil være din bedste ven. Hvis du er interesseret i hundesport og aktiviteter, ville din Vizsla sandsynligvis være glad for at deltage.

Træning og adfærd

Vizslaen er den første og indtil videre eneste race, der har frembragt en femdobbel champion — i konformation, mark, lydighed og træning. Træn denne følsomme hund med venlighed og positiv forstærkning. Den lærer hurtigt, og dens skarpe sanser og beskyttende instinkt gør ham til en fremragende vagthund. Vizslas er snaksaglige, og vil klynke, jamre eller lave andre lyde for at lade dig vide deres mening om alt, hvad der foregår. Nogle kan blive rekreative bjæffere, hvis denne vane ikke kontrolleres tidligt.

Det ideelle hjem for en Vizsla

Ikke overraskende er det bedste hjem for en Vizsla et, hvor nogen er til stede i løbet af dagen for at holde ham med selskab og give ham den aktivitet og mentale stimulering, den har brug for. Uden disse kan den blive keder sig og destruktiv. Med den rigtige familie er den dog en livlig, kærlig, mild ven, der vil give ti gange den kærlighed tilbage, du giver ham.

Vizsla højdepunkter

Elegante Jægere: Vizslas har en rig historie som dygtige jagthunde, der udmærker sig i at pege og hente. Deres naturlige instinkter og atletisme gør dem til superbeklædning for udendørs entusiaster og jægere i lige måde.

Kærlige Bånd:

Kendt for deres dybe hengivenhed og loyalitet, trives Vizslas på menneskeligt selskab. De bliver ofte hengivne familiemedlemmer. De danner stærke bånd med alle i husstanden.

Alsindige Atleter:

Deres ubegrænsede energi og intelligens gør Vizslas til alsidige atleter. De deltager i forskellige hundesport og aktiviteter som agility, lydighed og tracking-konkurrencer.

Smuk Rustfarvet Pels:

Vizslas er let genkendelige ved deres fantastiske rustfarvede pels. Den skinner i sollyset, hvilket forbedrer deres elegante udseende. Dette tiltrækker opmærksomhed, hvor end de går.

Ivrig efter at behage:

Med deres stærke ønske om at behage deres ejere, er Vizslas modtagelige for træning og reagerer godt på metoder med positiv forstærkning. Deres villighed til at lære gør dem til en glæde at træne.

Familievenlige: Vizslas trives i familie miljøer, inklusive husstande med børn og andre kæledyr. Deres blide og tålmodige natur gør dem ofte til fremragende legekammerater for børn.

Aktive Livsstilspartnere: Perfekte ledsagere for aktive enkeltpersoner eller familier, elsker Vizslas at deltage i udendørs aktiviteter som vandreture, løb og hente spil. Deres høje energiniveauer holder alle i bevægelse og motiveret.

Vizslaens historie

Sommetider kendt som den ungarske pointer, nedstammer Vizsla sandsynligvis fra jagthunde brugt af Magyarerne, der bosatte sig i Ungarn for mere end et årtusinde siden. Hunde blev uden tvivl brugt af adelige og krigsherrer til at jage vildfugle og harer. Med tiden blev hundene udviklet til både at pege og hente.

Billeder af Vizslaens fortid kan findes i gammel kunst. En radering fra det 10. århundrede viser en glatpels hund sammen med en Magyar-jæger. Et kapitel om falkoneri i et manuskript fra det 14. århundrede afbilder en Vizsla-formet hund.

Ved det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede var Vizslaen en distinkt race med fremragende lugtesans, der arbejdede tæt sammen med sin fører. Under Første Verdenskrig blev den talentfulde jagthund brugt til at levere beskeder.

Efterspillet af Første Verdenskrig, efterfulgt af ødelæggelserne fra Anden Verdenskrig, bragte næsten racen til ophør, dog. Heldigvis overlevede Vizslaen, og de første medlemmer af racen blev importeret til USA i begyndelsen af 1950’erne.

På det tidspunkt så racen meget anderledes ud end i dag: de havde længere snuder og en mere knoglet topskalle. Nogle havde et houndy udseende, med lange ører, og andre varierede i farve fra chokoladebrun til næsten bleg.

Vizsla Club of America blev dannet i 1954, og American Kennel Club anerkendte racen i 1960. Opdrættere har arbejdet på at standardisere det karakteristiske Vizsla-udseende og aristokratiske holdning, som du ser i dag.

I dag er Vizslaen en elsket ledsager, der kan findes udføre en mangfoldighed af job. Nogle arbejdede endda på Ground Zero efter terrorangrebene den 11. september 2001.

Størrelsen på en Vizsla

Dette er en letbygget, mellemstor hund, med hanner der står 56 til 61 cm ved skulderen, tæver 53 til 58 cm. Vægtområdet for racen er 20 til 29 kg, med tæverne som værende mindre.

Personlighed

Vizslaen beskrives som livlig, mild og kærlig, med en over gennemsnitlig indlæringskapacitet og en stærk trang til at være sammen med mennesker. Den er kendt for at være medgørlig, men der er altid undtagelser – nogle Vizslas kan være stædige, ophidsede eller generte. Energiske og atletiske, kan Vizslaen blive keder sig og destruktive, hvis den overlades til sine egne enheder. Men når den har den træning, motion og selskab, den har brug for, er denne ivrige efter at behage hund svær at slå.

Som alle hunde, har Vizslas brug for tidlig socialisering – eksponering for mange forskellige mennesker, syn, lyde og oplevelser – når de er unge. Socialisering hjælper med at sikre, at din hvalp vokser op til at være en velafbalanceret hund.

Sundhed

Vizslas er generelt sunde, men ligesom alle racer er de tilbøjelige til visse sundhedsforhold. Ikke alle Vizslas vil få nogen eller alle disse sygdomme, men det er vigtigt at være opmærksom på dem, hvis du overvejer denne race.

Hvis du køber en hvalp, skal du finde en god opdrætter. Opdrætteren skal vise dig sundhedsgodkendelser for begge din hvalps forældre. Sundhedsgodkendelser beviser, at en hund er blevet testet for og renset for en bestemt tilstand.

Hos Vizslas bør du forvente at se sundhedsgodkendelser fra Orthopedic Foundation for Animals for hofter og skjoldbruskkirtlen. Der bør også være en godkendelse fra Canine Eye Registry Foundation (CERF), der certificerer, at øjnene er normale.

Nogle sundhedsproblemer viser sig først, når en hund når fuld modenhed. Derfor udstedes sundhedsgodkendelser ikke til hunde, der er yngre end 2 år gamle. Kig efter en opdrætter, der ikke avler hendes hunde, før de er to eller tre år gamle.

Følgende tilstande kan påvirke Vizslas:

Epilepsi

Epilepsi er en lidelse, der forårsager anfald. Epilepsi kan håndteres med medicin, men den kan ikke helbredes. En hund kan leve et fuldt og sundt liv med den rigtige håndtering af denne lidelse.

Canine Hip Dysplasia

Canine Hip Dysplasia er en arvelig tilstand, hvor lårbenet ikke passer godt ind i hofteleddet. Nogle hunde viser smerte og halthed på et eller begge bagben, men du bemærker måske ikke nogen tegn på ubehag hos en hund med hofte dysplasi. Når hunden bliver ældre, kan arthritis udvikle sig. Røntgenscreening for hofte dysplasi udføres af Orthopedic Foundation for Animals eller University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Hunde med hofte dysplasi bør ikke avles. Hvis du køber en hvalp, skal du spørge opdrætteren om bevis for, at forældrene er blevet testet for hoftedysplasi og er fri for problemer. Hoftedysplasi er arvelig, men den kan forværres af miljømæssige faktorer. Hurtig vækst fra en højt kalorieindhold kost eller skader, der opstår fra spring eller fald på glatte gulve, kan forværre tilstanden.

Hypothyroidisme

Er et abnormt lavt niveau af hormonet produceret af skjoldbruskkirtlen. Et mildt tegn på sygdommen kan være infertilitet. Mere åbenlyse tegn inkluderer fedme, mental træghed, hængende øjenlåg, lav energi niveauer og uregelmæssige varmecyklusser. Hundens pels bliver grov og skør og begynder at falde ud, mens huden bliver hård og mørk. Hypothyroidisme kan behandles med daglig medicin, som skal fortsætte i hele hundens liv. En hund, der modtager daglig skjoldbruskkirtelbehandling, kan leve et fuldt og lykkeligt liv.

Det er den tredje mest almindelige kræft, der ses hos hunde. Den kan findes i forskellige dele af kroppen, såsom milten, mave-tarmkanalen, lymfeknuderne, leveren og knoglemarven.

Progressive Retinal Atrophy (PRA)

Progressive Retinal Atrophy (PRA) er en degenerativ øjelidelse, der til sidst forårsager blindhed fra tabet af fotoreceptorer på bagsiden af øjet. PRA kan opdages år før hunden viser nogen tegn på blindhed. Heldigvis kan hunde bruge deres andre sanser til at kompensere for blindhed, og en blind hund kan leve et fuldt og lykkeligt liv. Flyt bare ikke rundt på møblerne som en vane. Velrenommerede opdrættere får deres hunde øjne certificeret årligt af en veterinær oftalmolog og avler ikke hunde med denne sygdom.

Læs også om: Weimaraner: Den elegante jagthund med et hjerte af guld

Motion, motion og motion, samt arbejde i form af hundesport eller terapiarbejde, er nøglen til et lykkeligt og sundt forhold til en Vizsla. Giv den mindst to gange en halv times træning dagligt i form af gåture, løb eller hente spil. Ellers vil den blive destruktiv og svær at håndtere.

Den menneskeorienterede Vizsla bør bo i dit hjem sammen med dig, ikke ude i gården. Den har brug for en indhegnet gård, hvor den kan lege sikkert. Husk, at et underjordisk elektronisk hegn ikke beskytter den mod andre hunde, der kommer ind i gården. Som en hente hund er Vizsla mundgod og kan lide at tygge. Giv den en række tygelegetøj og roter dem regelmæssigt, så den ikke keder sig og beslutter at gnave på møblerne, dine sko eller andre dyre genstande.

Fodring

Anbefalet daglig mængde: 720 til 960 gram højkvalitets hundefoder dagligt, opdelt i to måltider. Hvor meget din hund skal have, afhænger af dens alder, bygning, stofskifte og aktivitetsniveau. Hunde er individer, ligesom mennesker, og de har ikke alle brug for den samme mængde mad. Det siger næsten sig selv, at en meget aktiv hund vil have brug for mere end en hund, der foretrækker sofaen.

Kvaliteten af det hundefoder, du køber, gør også en forskel. Jo bedre hundefoderet er, jo mere nærende vil det være for din hund. Du vil derfor behøve at hælde mindre i din hunds skål. Hold din Vizsla i god form ved at måle dens mad. Fodr den to gange om dagen i stedet for at efterlade mad ude hele tiden.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den er overvægtig, skal du give den øjetesten og hånd-på-testen. Først skal du se ned på den. Du bør kunne se en talje. Placer derefter dine hænder på dens ryg, tommelfingrene langs rygsøjlen, med fingrene spredt nedad. Du bør kunne føle, men ikke se dens ribben uden at skulle trykke hårdt. Hvis du ikke kan det, har den brug for mindre mad og mere motion.

For mere om fodring af din Vizsla, se vores retningslinjer for at købe den rigtige mad, fodre din hvalp, og fodre din voksne hund.

Pelsfarve og pleje

Klædt i forskellige nuancer af solid gylden rust, har Vizslaen en kort, glat pels, der ligger tæt på kroppen. Øjnene og næsen kommer i forskellige nuancer af brun. Nogle opdrættere sælger Vizslas med en ulden underpels eller pelse, der er længere end normalt. De kan også have en anden farve, såsom mørk mahognirød eller bleg gul. Nogle har pelse med mere end en lille plet hvid på forbrystet eller tæerne. Andre har en sort næse. Disse træk er ikke tilladt i racestandarden – Vizslaen er let at børste med en gummikarrybørste og en tørklud.

Trim neglene en eller to gange om måneden. Hvis du kan høre dem klikke på gulvet, er de for lange. Trimmede negle holder fødderne i god stand og beskytter dine skinneben mod at blive ridset, når din Vizsla entusiastisk hopper op for at hilse på dig. Start med at børste og undersøge din Vizsla, når den er en hvalp. Håndter dens poter ofte – hunde er følsomme omkring deres fødder – og kig ind i dens mund og ører.

Gør pleje til en positiv oplevelse fyldt med ros og belønninger, og du vil lægge grundlaget for lette dyrlægeundersøgelser og anden håndtering, når den er voksen.

Vizsla i samspil med andre kæledyr og børn

Vizslaen er en kærlig hund, der er venlig og tolerant over for børn. Dens entusiasme kan dog være overvældende for børn under seks år. Som med enhver hund, skal du lære børn, hvordan de skal nærme sig og røre ved hunde. Overvåg alle interaktioner mellem hunde og børn for at forhindre bid eller træk i ører eller hale fra nogen af parterne. Lær dit barn aldrig at nærme sig en hund, mens den sover eller spiser, eller forsøge at tage hundens mad. Ingen hund bør nogensinde efterlades uden opsyn med et barn. Vizslas kommer godt ud af det med andre hunde og kan være venner med katte, især hvis de er opvokset med dem. De kan være lidt for glade for kæledyrsfugle, hvis du forstår, hvad vi mener. De bør heller ikke stoles på omkring små kæledyr som kaniner, hamstere eller gerbiler.

Læs også om Australian Shepherd

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *