Hvornår åbner en hundehvalp sine øjne?

Hvalpes øjne åbner sig normalt cirka fem dage til to uger efter fødslen.

Det er en god påmindelse om, at på trods af deres ry som nysgerrige, energiske krammekammerater, udvikler hvalpes krop sig stadig efter fødslen. De er ikke i stand til at socialisere, spise hvalpefoder eller gøre ret meget andet i deres første dage.

Ud over manglende syn er nogle af deres andre sanser og motoriske funktioner også nødt til at have tid til at udvikle sig fuldt ud. Så hvis du undrer dig over, hvornår hvalpe åbner deres øjne, og er nysgerrig på, hvordan det hænger sammen med deres generelle udvikling, så læs videre for at finde ud af det.

Hvornår åbner en hundehvalp sine øjne?

Hvornår åbner nyfødte hvalpe deres øjne?

Indtil de er mellem fem og 14 dage gamle, forbliver hvalpes øjne lukkede – og det er med god grund.

Sammen med resten af deres centrale nervesystem udvikler en nyfødt hvalps optiske nerver sig stadig, hvilket gør dem meget følsomme over for lys. Deres øjne er faktisk stadig ved at dannes bag de lukkede øjenlåg.

Det er en god ting, at en nyfødt hvalps øjenlåg er lukkede. Dette hjælper med at beskytte nerver og membraner mod snavs og lys.

De fleste hvalpe åbner deres øjne én ad gangen over et par dage. Sørg for, at denne proces sker naturligt. For deres sundhed og sikkerhed må du ikke tvinge det.

Hvad kan en hvalp se efter at have åbnet øjnene?

Hvis du spørger, hvornår hvalpe åbner deres øjne, er du måske også interesseret i at vide, hvad de er i stand til at se på dette tidspunkt.

Når deres øjenlåg åbner sig, er unge hundes syn sløret, og de er ikke i stand til at fokusere særlig godt. Derudover er de følsomme over for stærkt lys. At holde dem i et svagt oplyst område kan være nyttigt, indtil deres syn udvikler sig fuldt ud, hvilket normalt sker omkring tre til fire ugers alderen.*

Med hensyn til udseende vil iris (den muskel, der styrer hundens pupil) først se uklar og blågrå ud. I løbet af de næste par uger vil iris dog ændre sig til sin permanente farve.

Modsat hvad mange tror, kan hunde se farver.

Det er sandt, at de ser færre farver end mennesker, men de ser godt i svagt oplyste miljøer. De er også følsomme over for bevægelser og former, hvilket gør dem gode til at opdage tilstedeværelsen af fremmede eller bytte.

Husk dette, når din hvalp begynder at socialisere og engagere sig i deres omgivelser.

Hvornår begynder hvalpe at gå og åbne deres øjne?

Ud over at åbne deres øjne begynder hvalpe at udvikle andre motoriske funktioner og sanser i de første par uger af livet.

Kravlen begynder omkring 7-14 dages alderen, og mange hunde er i stand til at gå på dag 16. I løbet af deres tredje uge udviser de normalt en relativt normal gangart.*

Når hvalpenes øjne åbner, gør deres ører det også. Ligesom deres syn har brug for tid til at udvikle sig, kan de heller ikke høre godt, før de er omkring tre uger gamle.

Når det først er udviklet, vil din hvalp dog have en fremragende hørelse; hunde kan høre cirka fire gange så godt som mennesker. De er også i stand til at skelne mellem et bredere spektrum af frekvenser.

I modsætning til syn og hørelse er hvalpes lugtesans stærk fra fødslen og op til 100.000 gange mere følsom end menneskers. Hvalpes skarpe lugtesans gør det muligt for dem at finde deres mor og hendes mælk.

Hvad skal man gøre, når hvalpe åbner deres øjne?

Hvis du spørger, hvornår hvalpe åbner deres øjne, og gerne vil vide, hvordan du bedst plejer dem på dette tidspunkt, så tjek vores guide til hvalpens udvikling uge for uge, som beskriver væksten og milepælene for din unge hund.

Derudover kan vores artikler om din hvalps første uge hjemme og en tjekliste for ny hvalp hjælpe dig med at forberede dig på deres behov.

Husk, at din dyrlæge altid kan besvare spørgsmål og rådgive dig også.

Tobias Friis-Hansen

Tobias Friis-Hansen

Dyreentusiast

Tobias Friis-Hansen er passioneret dyreelsker og blogger på danskdyrepension.dk, hvor han deler sin viden og erfaring om hunde og katte. Med mange års erfaring som dyrepasser og en kærlighed til alle firbenede venner, stræber Tobias efter at give nyttige tips og råd til kæledyrsejere. Følg hans indlæg for at få indsigt i alt fra træning og pleje til sundhed og trivsel for dine pelsede familiemedlemmer.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *