Det er ikke kun vi mennesker, der føler os lækre, smukkere og får mere selvtillid efter en tur hos frisøren. Vores elskede hundevenner får det også meget bedre efter lidt selvforkælelse bestående af et bad, trimning af kløer og ørerens.
Lidt pelspleje og generel grooming er ikke kun godt for udseendet og velværet, det kan også gøre underværker for din hunds sundhed, da en hund med en smuk og glansfuld pels er lig med en sund, glad og lykkelig hund. Det er nok noget, som alle hundeejere kan nikke genkendende til.
Og det er med din hunds velvære i tankerne, at vi her nedenfor har lavet vores ultimative guide til pelspleje hos hunde, uanset om du har en kort- eller langhåret hund.
På den måde kan du give din hund de bedste betingelser for at have den sundeste hud, smukkeste pels og flotteste kløer – og dermed charmere sig ind på de andre hunde i hundepensionen, når den skal på en lille mini-ferie hos en af de mange danske hundepensioner i Danmark, som vi anbefaler her på vores side.
Pelspleje hos hund: Tilgangen afhænger af pelstype
For det første er det vigtigt at påpege, at kravene til pelspleje varierer afhængigt af hundens race. Som en tommelfingerregel gælder det, at jo længere pelsen er, desto mere pleje kræver den. Og det er der faktisk en meget logisk forklaring på.
Lang pels filtrer nemlig hurtigere, hvilket kan forhindre huden i at få luft og potentielt føre til hudbetændelse eller eksem.
Dog gælder dette ikke for alle hunderacer. Nogle racer har en pels, der kræver minimal pleje og kun behøver at blive børstet efter behov.
Hvis din hund fælder meget, kan du overveje at supplere den ugentlige børstning med et dagligt fodertilskud med lakseolie, hvilket kan reducere fældningen og give en smuk, skinnende pels.
Uanset race vil de fleste hunde have fordel af at blive børstet regelmæssigt. Start gerne, mens din hund er hvalp, så den vænner sig til det og gør pelsplejen lettere i fremtiden.
Klipning og børstning af pels
Brug en god hundebørste eller en karte til at fjerne overskydende pels fra din hund. Nogle hunderacer har brug for at blive børstet oftere end andre, så det er vigtigt at kende din hunds personlige behov, og det gør du ofte ved at se, hvor meget den fælder.
Der er mange forskellige børster på markedet, men vi vil dog gerne slå et slag for en af dem, som vi mener er en af de bedste hundebørster, nemlig Animigos hundebørste, som selv opsamler den pels, man lige har børstet væk fra hunden. Hundebørsten reducerer derudover fældning med op til 90%, og fjerner løs pels og underuld, samtidig med at den fremmer sund hud og pels.
Køb Animigos hundebørste med 100% tilfredshedsgaranti her.
Uanset hvor meget din firbenede ven fælder, er det en god idé at børste din hund regelmæssigt. Det hjælper ikke blot med at gøre pelsen glat og fjerner overskydende pels, det stimulerer samtidig blodcirkulationen i huden. Og det gør virkelig underværker for både din hunds hud og pels.
Når det kommer til hvor ofte en hund bør klippes, så er der ikke én generel tommelfingerregel. Det afhænger nemlig af din hunds race og hvilken pelstype den har. Her er et hurtigt overblik over pelstyper og eksempler på hunderacer samt, hvor ofte de bør klippes.
Pelspleje til stockhårede hunde
Stockhårede hunde som schæfer, labrador, rottweiler, spitz-hunde og slædehunde har meget dækhår og underuld. De fælder ekstra meget om foråret og skifter til tykkere pels om efteråret. Derfor har stockhårede hunde brug for ekstra pelspleje i disse perioder. Det anbefales, at hunderacer med denne pelstype som minimum bliver klippet hver forår og efterår. Derudover bør de børstes regelmæssigt i løbet af året – men især i de perioder, hvor de fælder – da det kan hjælpe med at fjerne overskydende og sammenfiltret pels.
Pelspleje til korthårede hunde
Racer som boxer, pincher og dansk-svensk gårdhund har glat pels med lidt eller ingen underuld. De fælder en lille smule hele året rundt og skal kun klippes og børstes efter behov.
Pelspleje til langhårede hunde
Collie, bichon havanais, irsk setter og golden retriever er eksempler på langhårede hunderacer. Langhårede hunde har generelt meget lidt underuld og skal børstes jævnligt, men skal blot klippes efter behov. Langhårede hunde med meget underuld skal børstes ofte og klippes cirka hver tredje måned.
Pelspleje til hunde med krøller og kruset pels
Pudel og barbet er eksempler på hunde med krøllet pels. Et særligt kendetegn ved disse racers lange pels er, at de har en blød underuld, og dermed fælder meget lidt. De skifter ikke pels, og derfor bør de ideelt set klippes hver tredje måned som minimum.
Pelspleje til ruhårede hunde
Ruhåret hønsehund, schnauzer, border terrier og andre terriere har en vandafvisende pels med dækhår, der gør, at de ikke fælder af sig selv. Det betyder også, at du bør klippe eller trimme ruhårede hunde regelmæssigt.
Hvor tit skal en hund i bad? Og hvordan gør man?
En hunds pels varierer meget efter racen, og derfor er der ikke en generel tommelfingerregel for, hvor tit alle hunde bør tage et bad. Dog kan man generelt sige, at din hund bør have et bad minimum hver tredje måned. Nogle hunderacer, især langhårede hunde, har dog et større behov for at blive vasket, og bør derfor helst have et bad hver måned.
Her er det dog vigtigt at holde for øje, at du ikke bør give din hund et bad alt for ofte, da overvaskning kan fjerne naturlige olier, som kan gøre huden tør og skællet samt pelsen mat og spaltet. De naturlige olier på både huden og pelsen hjælper nemlig med at holde hud og pels sund, fugtig og elastisk.
Selvom du med garanti har givet din hund et bad mange gange før, så kan du følge vores mini-guide her nedenfor for at få de bedste resultater:
- Vælg en pH-balanceret og naturlig shampoo. Lad være med at bruge en almindelig shampoo til mennesker og produkter med skrappe kemikalier, da din hunds hud er meget følsom. Vi kan blandt andet anbefale Animigos Grooming-shampoo, der virker kløestillende, og som er specielt formuleret til at rengøre, blødgøre og give både pels og hud fugt. Køb hundeshampoo hos Animigo her.
- Inden badet er det en god idé at børste din hunds pels grundigt igennem, da det hjælper med at fjerne sammenfiltret pels.
- Hvis pelsen er meget filtret, kan du bruge en filterknuser til at skære pelsknuderne op. Husk at bruge den i pelsens retning.
- Tag hunden med ind i brusebadet og gør pelsen våd med tempereret vand. Forbered en blanding af 1 del shampoo og 3 dele vand i en plastikflaske.
- Fordel shampoo-blandingen i pelsen og massér den godt ind. Lad det virke i et par minutter.
- Skyl shampooen grundigt ud med tempereret vand. Gentag om nødvendigt, hvis din hund er meget beskidt.
- Bland 1 del hundebalsam med 3 dele vand i en ny plastikflaske. Fordel det i pelsen og massér godt ind. Lad balsammen virke i et par minutter. Sørg igen for at vælge en pH-balanceret hundebalsam lavet af naturlige ingredienser. Her kan anbefales Animigos grooming-balsam, der lindrer tør, kløende og irriteret hud og blødgør, fugter og renser både pels og hud. Køb naturlig hunde-balsam til hunde hos Animigo her.
- Skyl balsammen grundigt ud med tempereret vand og tør pelsen grundigt.
- Afslut badet med at børste pelsen igennem igen. Det hjælper med at fjerne løse hår og stimulerer blodcirkulationen i huden, hvilket hjælper med at give din hund en sund hud.
Husk at rense ørerne med en ørerens til hunde
Rensning af din hunds ører er vigtigt for at opretholde dens generelle sundhed og velvære. Urenheder, voks og snavs kan nemlig ophobe sig i hundens ører, hvilket kan føre til infektioner, betændelse og andre ubehagelige problemer. Hvis det ikke behandles, kan øreproblemer blive alvorlige, og det kræver i værste tilfælde dyrlægebehandling.
Regelmæssig ørerens kan heldigvis hjælpe med at forebygge disse problemer. Hvor ofte du skal rense din hunds ører afhænger af dens race, aktivitetsniveau og generelle sundhed. Som en generel tommelfingerregel anbefales det at rense hundens ører en gang om måneden.
Følg denne mini-guide til at rense din hunds ører korrekt:
Forberedelse: Find nogle godbidder, som du kan give din hund i løbet af rengøringen af ørerne. Derudover bør du også sørge for at have købt en ørerens til hunde, som opløser og fjerner overskydende ørevoks og snavs. Nogle af de bedste ørerens-produkter til hunde er lavet af naturlige ingredienser, der ikke irriterer ørerne eller giver allergiske reaktioner. Derudover bør du også lede efter en ørevoks til hunde, der virker bakterie- og svampedræbende, da det kan hjælpe med at forebygge eventuelle øreproblemer. Køb naturlig bakterie- og svampedræbende ørerens til hunde her.
Undersøg ørerne: Tjek din hunds ører for tegn på infektion eller irritation, såsom rødme, dårlig lugt, eller overdreven voks. Hvis du bemærker noget unormalt, kontakt din dyrlæge før du fortsætter.
Brug ørerens: Hæld en passende mængde ørerens i hundens ørekanal.
Massér øret: Massér forsigtigt lige under øret i cirka 20-30 sekunder for at løsne voks og snavs.
Tør øret: Brug en vatkugle til forsigtigt at tørre øret og fjerne det opløste snavs og voks. Lad være med at bruge vatpinde, da de kan skubbe snavs længere ind i øret.
Giv din hund en godbid: Sørg for at belønne din hund med et par godbidder og masser af kærlighed/opmærksomhed, efter du er færdig. Det vil også gøre det lettere, næste gang du skal hælde ørerens ind i din hunds ører for at rense dem, da den vil forbinde oplevelsen med noget positivt.
Glem ikke at bruge en negleklipper til hunde
Det er vigtigt at klippe din hunds negle regelmæssigt, for lange kløer kan nemlig forårsage store smerter for hunden. Trimning af neglene bør ideelt set ske hver tredje måned, og selvom det kan virke uoverskueligt, kan manglende vedligehold føre til smertefulde knækkede kløer.
Hvordan klipper man negle på en hund?
Før vi begynder at give dig gode råd til, hvordan du klipper din hunds negle, vil vi understrege vigtigheden i at anskaffe det rigtige værktøj – en god negletrimmer. Selvom en almindelig klosaks selvfølgelig kan bruges i en snæver vending, anbefaler vi en elektrisk negletrimmer til hunde. Denne giver nemlig bedre kontrol over klipningen, er smertefri, og mindre besværlig. Og det vil unægteligt gøre din hunds mani-pedi til en rigtig god oplevelse – hver gang. Køb en elektrisk negletrimmer til hunde med 100% tilfredshedsgaranti her.
Når du så har fået styr på værktøjet, kan du følge vores overskuelige guide her nedenfor, som uden tvivl vil gøre det lettere for dig og din hund at vedligeholde dens kløer.
1. Væn din hund til, at du rører ved dens poter
Start tilvænningen tidligt, helst mens din hund stadig er hvalp, så det bliver nemmere at klippe dens negle fremover. Begynd med at holde fast i poterne og undersøge dem ved at vende og dreje dem.
2. Introducer negleklipperen
Når din hund er blevet vant til, at du rører ved dens poter, kan du begynde at introducere negleklipperen. Hold negleklipperen tæt på poterne, mens du undersøger dem igen, så hunden vænner sig til både klipperen og berøringen. Dette vil gøre det lettere at klippe dens kløer.
3. Begynd at klippe neglene
Når din hund er vant til både berøring og negleklipperen, kan du begynde at klippe dens kløer. Hunde af forskellige racer har forskellige typer kløer; nogle er lyse, mens andre er mørke. Derfor er det vigtigt at klippe neglene i god belysning, så du kan se, hvor meget du klipper af. En god tommelfingerregel er, at kløerne ikke skal røre gulvet, når hunden står oprejst. Hvis de gør det, er de for lange.
Nu har du fået den hotteste hund i byen
Hvis du følger vores guide til pelspleje til hunde til punkt og prikke er vi overbeviste om, at du vil få den hotteste hund i byen, som uden tvivl vil charmere sig ind i de andre hundes og personalets hjerter på hundepensionatet.
Hos Danskdyrepension anbefaler vi udelukkende de bedste hundepensioner i Danmark, som har fokus på din hunds personlige behov. På den måde kan du trygt sende din hund af sted på en lille mini-ferie velvidende, at dit elskede firbenede familiemedlem er i sikre hænder.
0 kommentarer