6 gode råd til hvordan du kæler med din kat

Kan du genkende dette scenarie:

Du sidder og kæler med en kat, det virker til at den nyder det, hvorefter det næste øjeblik bliver den sur, går sin vej eller måske endda kradser eller bider dig. Jeg har personligt selv prøvet det flere gange, og det nemmere vil være at give katten skylden, men hvad nu hvis vi har kælet forkert med katten? 

For at forstå hvorfor du kæler forkert, skal du først lære lidt omkring kattens ophav. Det er meget sandsynligt, at huskattens forfædre (den afrikanske vildkat) blev betragtet som skadedyr, hvor imod den moderne kat oftest bliver betragtet som ligeværdige og endda små “pelsbørn”. Det antages, at det sociale skift i forholdet mellem katte og mennesker skete for ca. 4000 år siden, lidt senere end med hunde. Selvom dette burde være tilstrækkelig tid for at en art har fuldt ud tilpasset sig de sociale krav, er det usansynligt, at det er tilfældet for katten. Huskatte viser også relativt beskeden genetisk afvigelse fra deres forfædre, hvilket betyder, at kattens hjerne sandsynligvis stadig er skabt til at tænke som en vildkat. Vilde katte lever ensomme liv og bruger betydelig tid og kræfter på, at kommunikere indirekte for, at undgå at skulle kigge på hinanden. Mennesker har derimod brug for nærhed og berøring, vi er også tiltrukket af store øjne, en lille næse og rundt ansigt. Dette er også grunden til, at de fleste af os finder katte så søde. Så det er ikke så underligt endda, at vi har lyst til at stryge og kæle katten, når vi ser den, og samtidig at katten finder det alt for overvældende.

Kattekærlighed

Selvom mange katte godt kan lidt at blive kæle, er menneskelig interaktion noget, som de er nødt til at lære at nyde, når katten er 2-7 uger gamle. Når det kommer til interaktionen mellem katte og mennesker, er menneskets egenskaber også rigtig vigtige. Vores køn og personlighed spiller en stor rolle i, hvorvidt katten reagerer på vores kærlighed.

video med kat der bliver sur når man kæler med den

Tegn på at katten er glad:

  • Halen vender lodret og den indikerer, at den vil i kontakt med dig
  • Den spinder og ælter med dens forpoter
  • Halen vinker forsigtigt fra side til side
  • Den har en afslappet kropsholdning og ansigtsudtryk
  • Ørene peger fremad
  • Den skubber blidt til dig, når du holder en pause fra at ae den

Tegn på at din kat er utilfreds:

  • Den vender hovedet væk fra dig
  • Den forbliver passiv, hvis du aer den
  • Den ryster på hovedet eller kroppen
  • Den slikker sin næse
  • Ørene vender bagud eller stritter ud til siderne
  • Den bider eller slår din hånd væk

Sådan stryger du en kat korrekt

  1. For det første er det vigtigt, at du læser kattens kropssprog korrekt, vil den dig gerne? Gå listen igennem med “Tegn på at katten er glad” ovenover her. Husk det skal være en god oplevelse, både for katten og dig. Katte skal ikke klappes på samme måde som hunde, et klap er alt for voldsomt for en kat, du skal derimod være rolig. 
  2. Katte kan godt lide at blive aet på kinden. Faktisk udskiller katte et særligt feromon, når man fx. aer med sin hånd på katten kinder. Katte går faktisk rundt og gnider deres kinder op i mod alle mulige ting, hvis du lægger mærke til det. 
  3. Ligesom så mange andre dyr, er det en god idé, at give katten muligheden for at snuse til din hånd, når den har gjort det, så kan du med fordel begynde at ae kattens kind.
  4. Du kan også med fordel ae kattens mellem øjnene med bagsiden af din hånd eller måske endda en finger. Det får katten til at minde om dengang den var killing og blev vasket af sin mor.
  5. Nogle katte kan også godt lide, at blive nusset på maven eller kløet bag ørene. 
  6. Prøv dig frem og husk det vigtigste er, at læse kattens signaler og lad katten være en kat.

3 Kommentarer

  1. Rikke

    Hejsa.
    Der står at interaktionen er vigtig mellem kattens første 2-7 uger. Hvad så når man kan konstatere, at den ikke fik, den socialisering og menneskelig opmærksomhed som killing, hvordan gør man så katten mere social, kælen og hvad er de vigtigste punkter for mig som ejer, at gøre, for at den netop kommer hen og nusser? Katten er 2 år.

    Svar
  2. Tobias

    Det vil jeg også gerne vide, altså det Rikke spørger om

    Svar
  3. Administrator

    Hej Rikke! Tak for din kommentar. Jeg beklager, at katten ikke fik den socialisering og menneskelig opmærksomhed, som den havde brug for i de første uger af sit liv. Men heldigvis er det stadig muligt at få katten til at blive mere social og kælen, selv om den er 2 år gammel.

    Her er nogle tips, der kan hjælpe:

    Vær tålmodig: Det kan tage tid for katten at vænne sig til sin nye situation og blive mere åben over for mennesker.

    Tilbyd godbidder: Kæl med katten, mens du giver den godbidder, eller lad den få godbidder, når den kommer hen til dig. Dette vil opbygge en positiv association mellem dig og katten.

    Legetid: Legetid kan hjælpe med at fremme bånd mellem katten og ejeren. Brug en interaktiv legetøj, såsom en fjernstyret mus eller en laserlygte, for at opfordre katten til at interagere med dig.

    Skab en rolig atmosfære: Sørg for, at katten har et roligt og trygt sted at være, hvor den ikke bliver forstyrret.

    Vær positiv: Når du interagerer med katten, vær positiv og rolig. Undgå at skræmme eller true katten på nogen måde.

    Giv katten kærlighed og opmærksomhed: Giv katten regelmæssig opmærksomhed og kærlighed, ved at tale med den, kæle med den og lade den sove i nærheden af dig.

    Håber dette hjælper!

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *