Diabetes insipidus og diabetes mellitus er to forskellige typer diabetes hos hunde, og begge kan være alvorlige, hvis de ikke behandles.
Diabetes insipidus er også kendt som “vanddiabetes” og er den sjældnere form. Den påvirker vandmetabolismen og forhindrer kroppen i at bevare vand, hvilket fører til øget vandladning og næsten klar, fortyndet urin.
Den er ikke relateret til diabetes mellitus hos hunde, som også er kendt som “sukkerdiabetes”. Diabetes mellitus er en sygdom i bugspytkirtlen, der påvirker kroppens evne til at omdanne mad til brændstof.
Her er, hvad du bør vide om symptomerne og behandlingerne for diabetes insipidus og diabetes mellitus.
Årsager og symptomer på diabetes insipidus
Diabetes insipidus findes i to former hos hunde, og begge er relateret til hypofysen og resulterer i lignende symptomer.
Central diabetes insipidus opstår, når hypofysen ikke frigiver nok af hormonet vasopressin, som er et antidiuretikum. Medfødte misdannelser, hovedskader eller tumorer kan være årsag til central diabetes insipidus.
Nefrogen diabetes insipidus er den anden form. Den opstår, når nyrerne ikke reagerer på det vasopressin, som hypofysen producerer. Medfødte misdannelser, eksponering for medicin, stofskiftesygdomme eller nyresvigt kan være årsag til nefrogen diabetes insipidus.
Begge typer vil resultere i følgende symptomer hos hunde:
- Øget vandladning
- Overdreven drikken og tørst
- Vægttab
- Nedsat vandladning på grund af dehydrering
- Dårlig pelskvalitet
- Uheld i hjemmet
Årsager og symptomer på diabetes mellitus hos hunde
Diabetes mellitus er en tilstand i bugspytkirtlen, der også findes i to former hos hunde.
Insulinmangel-diabetes mellitus opstår, når kroppen ikke producerer nok insulin, et hormon der signalerer til kroppens celler om at optage glukose, en type sukker, fra blodbanen for at bruge det som brændstof.
Insulinresistent diabetes mellitus opstår, når kroppen producerer nok insulin, men cellerne reagerer ikke korrekt på det og optager ikke glukose.
Fedme, bugspytkirtelbetændelse, steroider, andre helbredstilstande og genetik kan alle være faktorer, der forårsager begge typer af diabetes mellitus, og de resulterer begge i følgende symptomer:
- Øget vandladning
- Overdreven drikken og tørst
- Ånden lugter sødt eller frugtagtigt
- Dehydrering
- Ændring i appetit
- Vægttab
- Sløvhed
- Opkastning
- Urinvejsinfektion
- Hudinfektioner
- Grå stær eller blindhed
Behandling af diabetes insipidus hos hunde
Diabetes insipidus er sjælden, men det kræver medicinsk behandling.
Behandling af central diabetes insipidus udføres normalt ved at give din hund syntetiske hormoner, der efterligner dem fra hypofysen, kaldet desmopressinacetat.
Dette omvender symptomerne på farligt hyppig vandladning og de fleste andre symptomer forbundet med tilstanden. Det gives gennem øjnene eller næsen og skal gives resten af hundens liv.
Behandling af nefrogen diabetes insipidus kan inkludere syntetiske hormoner, men dette er normalt ikke nok. En hund kan også få diuretika, oral salt og chlorothiazid, som vil hjælpe urinen med at være mere koncentreret og reducere risikoen for dehydrering.
Nogle dyreejere vælger muligvis ikke at behandle deres hund med medicin; dog skal en hund med diabetes insipidus altid have adgang til vand og vil have behov for at urinere ofte.
Dehydrering bliver en alvorlig risiko og kan føre til død.
Læs også 15 tegn på, at din hund er ved at dø
Behandling af diabetes mellitus hos hunde
Diabetes mellitus er stigende hos hunde. Om det skyldes en stigning i hunde fedme eller bedre screening, er til debat. Det, der er klart, er, at denne sygdom er ret almindelig. Men den gode nyhed er, at den også er behandlingsbar og håndterbar.
Den gennemsnitlige alder, hvor hunde får diabetes mellitus, er mellem 6 og 9 år. Nogle racer, såsom tyske hyrdehunde, golden retrievere, pudler, keeshonds og miniature pinschere, er mere sårbare over for sygdommen, selvom alle racer kan få den. Hunner er tre gange mere sandsynlige end hanner til at udvikle diabetes.
Diabetes mellitus kan være alvorlig. Hvis den ikke behandles, kan det føre til grå stær, lever- og blæreproblemer, svaghed og koma. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og få testet din hund, hvis du mistænker diabetes.
Diabetes mellitus behandles med daglige insulininjektioner og diæt. Hvis din hund har diabetes, vil din dyrlæge lære dig, hvordan du giver injektionerne og opbevarer insulinen.
Det er essentielt at lære præcis, hvornår og hvor meget insulin der skal gives, og at holde sig til tidsplanen. Ellers kunne du ende med en overdosis af insulin eller et tilfælde af hypoglykæmi (unormalt lavt blodsukker).
Diæt vil også spille en stor rolle i at holde din hund sund. Det er meget sværere at kontrollere sygdommen hos en overvægtig hund, selv med insulininjektioner. Hvis din diabetiske hund er overvægtig, skal du styre deres diæt og sørge for, at de får nok motion. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at arbejde for at få din hund ned i en sundere vægt.
0 kommentarer