Er din kat stresset? Her er hvad du kan gøre ved det

Stress er faktisk en af de mest populære årsager til sundsheds- og adfærdsproblemer hos katte. Den mest effektive løsning er at finde årsagen til stress og dermed løse det.

I denne artikel kan du læse de mest almindelige årsager til stress hos katte. Du lærer samtidig også, hvordan du undgår stress, eller i det mindste minimere stress hos din kat.

Nye ting stresser din kat

Nye ting kan nemt være skræmmende for en kat. Generelt er katte nysgerrige dyr, men alligevel forårsager nye ting nemt stress hos dem. For eksempel at gå udenfor for en indekat og eller møde et nyt dyr eller endda skifte til et nyt kattefodermærke. Nye oplevelser kan næppe undgås, da livet omkring os konstant ændrer sig. Den gode nyhed er, at “nyt” ikke varer ved. Det forsvinder med tiden, så kæl med din kat, så du kan berolige den.

Har din kat haft en dårlig oplevelse?

De fleste katteejere har oplevet, at deres kat begynder at hvæse eller spytte, hvis det er udsat for en dårlig oplevelse. Igen er det en god idé, at lege, kæle eller tale til din kat for at berolige den.

Kat der har haft en rigtig dårlig oplevelse

Ændringer i hjemmet

Det er usandsynligt, at din kat sætter pris på ændringer i dit hjem. Dette gælder også, at du får nye ting og slipper af med gamle. For ikke engang at nævne ombygning af en del af dit hus.

Desværre gælder det også, når du foretager nogle gode ændringer, der skal forbedre kattens liv, såsom at give den et nyt kradsetræ.

Den bedste tilgang er at indføre ændringer gradvist, den ene efter den anden. Hvis du ikke kan undgå ændringer, kan du give din kat godbidder eller lege med den ved siden af nye objekter.

Nyt kæledyr

Hver gang et nyt kæledyr ankommer i hjemmet, er det stressende for dine eksisterende kæledyr – inklusiv katte, hunde og andre. Derfor er det en god idé, at introducere katten gradvist til et nyt kæledyr.

Det betyder, at du lader dit nye kæledyr være i et værelse og lade det være derinde, alt i mens du gradvist introducerer kæledyret til katten. Bemærk, at et yt kæledyr i et nabolaget også kan være en kilde til stress.

Baby ankommer

For katte er det faktisk en katastrofe, at der ankommer en lille ny baby til hjemmet. For hjemmet skifter typisk indretning, som vi allerede har været inde på, men desuden har ejerne nu mindre tid til, at lege med katten.Den bedste løsning er at skabe et sikkert sted for din kat – for eksempel et kattetræ, hvor den kan føle sig godt tilpas og sikker. Forsøg også, at prioritere tid sammen med din katte, både leg og tale er godt her.

Rutinemæssige ændringer

Hvis katten vågner hver morgen, strækker sig og leder mod madskålen, forventer den en friskhældt kattefoder. Hvis skålen af en eller anden grund kun er halvfuld, kan det nemt forårsage stress.

At få dig selv disciplineret nok til at holde din kats tidsplan er vigtig for at sænke stressniveauet. Hvis det er umuligt, kan nogle opgaver automatiseres. For eksempel kan du købe en elektronisk fødermaskine til din kat.

Kat der er ked af det

Fravær af ejeren

Hvis en ejer ikke er til stede i en længere periode, f.eks. hvis du tager på ferie, kommer på hospitalet eller begynder at arbejde med længere arbejdstider, er det også med til at stresse din kat. Dette er helt normale ting, som du ikke kan undgå, og du skal heller ikke lade være med, at tage det nye job selvom det stresser din kat. Hvis du er væk i længere tid en normalt, så kan det være en god idé, at få nogen til at passe din kat i en periode.

Sorg

Ligesom mennesker sørger kæledyr også. Katte sørger over tabet af deres ejer, familiemedlem, killinger eller andre kæledyr i en husstand. Kombineret med den generelle stemning i huset, når nogen dør, skaber det stress og det er ofte svært at overvinde den type stress for din kat. At være tæt og tilbringe tid med din kat, er den bedste måde at lindre stressen på.

Manglende aktivitet

Kedsomhed er stressende, især hvis katten havde et aktivt liv før. Derfor er det vigtigt, at være aktiv sammen med din kat. Din kat skal stimuleres, så den kan blive træt på den gode måde.

Tvungen indespærring

Hvis du rejser med din kat i en transporttaske, er det også forbundet med en masse stress. Det er en helt ny oplevelse for katten og der er en masse nye lyder og bevægelser. Tvungen indespærring kan også være hvis din kat er låst inde i et rum fordi der er besøg. Det bedste for katten er selvfølgelig ikke at være indespærret, men hvis du er nødsaget til det, er det en god idé at lege og tale med din kat for at berolige den.

Hvis stressniveauerne er meget højt, kan det være en god idé at benytte medikamentaflastning, men spørg din dyrlæge om det er okay.

Sygdomme og traumer

Sygdomme og traumer kan få katten til at føle sig ubrugelig og ude af stand til at foretage sig noget. Jo højere handicap, jo højere er risikoen for stress. Igen skal du berolige din kat i denne svære tid.

Har du stress, kan det smitte

Hvis du er stresset, føler vores katte det og de begynder at bekymre sig om det. Hvis vi har problemer i vores liv, bruger vi normalt mindre tid på at lege med vores kæledyr, da vi har travlt med at løse ting. Den bedste løsning er….ikke at stresse over ting.

Det er sandsynligvis ikke muligt at nævne alle de ting, der kan forårsage stress hos katte. Du kender helt sikkert også bedst din kat, så vær opmærksom på tegn der kan forudsage stresse hos din kat, og husk at bruge godt med tid sammen med dit kæreste kæledyr.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *