Hunden render væk: Hvorfor hunde forsøger at stikke af og hvordan du kan stoppe dem

Hunde kan forsøge at flygte fra deres hjem og stikke af af mange årsager. Måske løber din vovse regelmæssigt forbi dig, når du åbner din hoveddør, eller måske forsøger de at grave under eller klatre over baghavehegnet.

Dalmatiner løber væk

I bedste fald er problemet en irritation. I værste fald kan det være fatalt. Hunde, der flygter, kan løbe ud i trafikken, støde på farlige vilde dyr, stå over for hundenappere, eller komme på tværs af et utal af farlige, dødbringende situationer.

Heldigvis er en flugtvanen behandelbar, hovedsageligt ved at gøre din hunds verden så interessant og tilfredsstillende som muligt. Men uanset hvor meget af en hjemmefugl de virker til at være, er det klogt at gøre alt, hvad du kan for at forhindre en flugt. Risikoen er for høj for, at din hund kunne ende med at blive såret, fatalt skadet, eller gå tabt for altid.

Her er, hvad du bør vide om din hunds flugtvaner og hvordan du behandler det.

Hvorfor forsøger din hund hele tiden at stikke af?

Kedsomhed, isolation og seksuel drift er oftest motiverne i hundes habituelle forsøg på at undslippe eller løbe væk.

Hund er rendt væk er på en vej

Ikke overraskende er steriliserede eller kastrerede hunde, der får masser af motion og masser af opmærksomhed fra deres mennesker, de mindst sandsynlige til at blive firebenede udbryderkunstnere. En glad hund, der føler sig som en del af familien, vil som regel have lyst til at blive hængende.

Et par forbehold at huske på, dog: Nogle racer – som Border Collies, der er avlet til at vogte får – nyder virkelig at “arbejde” og vil lede efter opgaver, hvis de ikke får nogen.

Andre racer, som Siberian Huskies, er berygtede “Houdini” hunde, der vil forsøge at stikke af af enhver årsag overhovedet. Faktisk kan nogle se dine forsøg på at forhindre flugt som udfordringer, der skal forhindres. De kan prøve det, bare fordi det er sjovere end hvad de ellers lavede.

Og hvalpe og unge hunde er særligt tilbøjelige til vandrelyst, hvis de ikke har tilstrækkelige muligheder for at frigive deres energi. Selvfølgelig vil næsten enhver hund følge deres næse, hvis duften er kraftig nok – vigtigt at huske, når dine naboer griller.

Hunderacer med høj vandrelyst og jagtinstinkt kan være mere naturligt tilbøjelige til at jage vildt, uanset hvor de finder det.

Andre hunde skynder sig ud af frygt eller angst. Dette er især almindeligt under tordenvejr, fyrværkeri, og andre tidspunkter, hvor høje lyde skræmmer dem. Hvis det er tilfældet, skal du muligvis bringe din hund til dyrlægen for anbefalinger til behandling af støjangst.

Sådan reducerer du din hunds trang til at stikke af

Pige træner med sin hund

I sidste ende bør du konsultere din dyrlæge eller en professionel adfærdsterapeut for kæledyr for råd om, hvordan du holder din hund glad, sund og hjemme.

Der er dog nogle trin, du kan tage for at afhjælpe din hunds ønske om at flygte:

  1. Tilbring tid med din hund. Sørg for, at de føler sig godt tilpas i deres hjem og er knyttet til medlemmer af husstanden.
  2. Træn din hund. At lære nye tricks og kommandoer vil forhindre dem i at kede sig og søge deres egen sjov andre steder. At lære dem en pålidelig tilbagekaldelse vil også hjælpe dig med at kalde dem tilbage til dig, hvis de begynder at løbe væk.
  3. Sørg for masser af motion, både mentalt og fysisk. En træt hund er en glad hund. Hvis det er nødvendigt, skal du ansætte en kæledyrspasser eller hundelufter til at hjælpe, når du ikke selv kan tilbyde nok motion.
  4. Giv din hund en række indendørs og udendørs legetøj, og roter med forskellige fra tid til anden. De behøver ikke at være helt nye. Din hund er ligeglad med, om legetøjet er blevet tygget på eller slået rundt; det nye er det vigtige.
  5. Arranger overvågede legeaftaler, hvis din hund elsker selskab med andre hunde, men der ikke er nogen andre i dit hjem. De vil være mindre tilbøjelige til at søge efter andre hunde, hvis de har regelmæssig adgang til deres kammerater.
  6. Steriliser eller kastrer din hund, før de når seksuel modenhed, typisk omkring seks måneders alderen. Dette er langt den bedste måde at minimere seksuel vandren på.

Forebyggelse: Undgå at hunden stikker af

En hund er stukket af

Den bedste måde at forhindre din hund i at løbe væk på er at skabe en stærk, sund binding mellem jer to. Brug tid på at træne dem, gå ture med dem hver dag, og giv dem den opmærksomhed, de fortjener.

I bund og grund skal du sørge for, at din hund ved, at de er en elsket del af flokken.

Det sagt, er der et par andre foranstaltninger, du kan tage for at forhindre din hund i at stikke af:

  • Lad ikke din hund være alene i lange strækninger. Hvis du skal være væk i flere timer ad gangen, planlæg at hyre en hundelufter eller finde en velrenommeret hundepasning. Udbryderkunstnere bør ikke være uden opsyn i lang tid.
  • Gør det ikke let for dem at stikke af. Selvom de har været upåklageligt trænet, skal du minde dig selv om, at de er en hund, og de har stærke canine instinkter. Hvis du ved, at de tager af sted ved den svageste duft af en egern, skal du sørge for, at din have har et sikkert hegn, og holde dem i snor i ethvert åbent område.
  • Hvis din hund flygter på grund af frygt for høje lyde, skal du tage skridt til at gøre dem komfortable. Giv dem et sikkert sted i dit hjem, hold dem indendørs under høje begivenheder som storme eller fyrværkeri, og tal med din dyrlæge om yderligere behandlinger.
  • Konsulter en adfærdsterapeut for kæledyr. Hvis du ikke kan dæmpe din hunds flugtvaner på egen hånd, skal du spørge en professionel. Din hunds sikkerhed kan afhænge af det.

Har din hund nogensinde forsøgt at stikke af fra dit hjem? Hvordan stoppede du adfærden? Lad os vide det i kommentarerne nedenfor!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *