Hvor længe lever rotter?

Når vi taler om rotter som kæledyr, er det afgørende at forstå, at ikke alle skabninger aldres ens. Men når man først har taget disse nysgerrige og søde gnavere ind i sit liv, kan de blive fantastiske følgesvende. Derfor er det vigtigt at vide, hvor længe man kan nyde deres selskab, når man overvejer at have rotter som kæledyr. At undersøge, hvor længe rotter normalt lever, kan hjælpe med at beslutte, om de er det rette valg af kæledyr for ens livsstil, samt sikre, at man giver dem den korrekte pleje.

En rotte

På samme måde som hunde og katte er rotter som kæledyr afhængige af, at deres ejere træffer beslutninger på deres vegne. Mange af disse beslutninger kan direkte påvirke deres levetid. Derfor er det et fantastisk mål at kende deres forventede levetid og stræbe efter at opnå eller endda overstige den. Dette vil bidrage til den overordnede kvalitet af plejen.

Hvor længe lever rotter i naturen?

Rotter er intelligente og hurtige, men de er også små og talrige. Vilde rotter i deres naturlige miljøer befinder sig ofte i bunden af ​​fødekæden, hvilket betyder, at en vild rotte ofte har en kortere levetid end deres tamme beslægtninger.

Det samme gælder for vilde rotter, der befinder sig i mindre naturlige områder som byer. Færre vilde rovdyr og flere fødekilder kan lyde som en formel for succes, men dette er ikke altid tilfældet for vilde rotter. Rotter i disse områder kan få adgang til fødevarer, der ikke er naturligt kompatible med deres fysiologi, og mennesker søger ofte at fjerne rotter fra disse områder. Begge disse situationer kan resultere i forgiftning.

Tamme rotter og vilde rotter kan have samme genetiske potentiale for overlevelse, men alligevel kan de have vidt forskellige levetider afhængigt af deres pleje. Det kommer alt sammen ned til deres omsorg.

Hvor længe lever rotter i fangenskab?

I gennemsnit kan en kæledyrsrottes levetid forventes at være mellem 2-3 år. Denne gennemsnitlige levetid er afhængig af, hvor godt rotten bliver passet og de medicinske beslutninger, som deres ejere træffer. Hvis en kæledyrsrottes behov ikke opfyldes korrekt eller de undslipper deres hjem, kan denne forventede levetid falde drastisk.

2-3 år kan virke som en kort levetid, men det er den gennemsnitlige levetid for mange små gnavere, der holdes som kæledyr. De fleste rotteejere ved også, at et kort liv ikke er en hindring for at have en tilfredsstillende følgesvend. Så længe du er opmærksom på, hvor længe din rotte kan leve, og er forberedt på at passe den i løbet af den tid, kan deres kammeratskab være lige så tilfredsstillende som ethvert andet kæledyr.

En rotte der er fanget

En gennemsnitlig rottes livsfaser

Rotteår og menneskeår er vidt forskellige, og forskning har vist, at rotter ældes hurtigere i nogle faser af deres liv. Dette betyder, at forholdet mellem rotteår og menneskeår afhænger af din rottes livsfase. Lad os tage et kig på en rottes livsfaser, så du er bedre forberedt på at få mest muligt ud af din tid sammen med din rotte.

Spædbarn og baby

Dette er den tidligste fase i livet, hvor rotter modnes hurtigst. Denne livsfase varer normalt omkring seks uger og omfatter livshændelser som afvænning, som typisk sker omkring tre ugers alderen for unge rotter. I denne fase svarer et år i en rottes liv til 42,4 dage i forhold til et menneskes levetid.

Seksuel modenhed og voksenliv

Unge rotter bliver seksuelt modne omkring seks uger, men dette er kun en fysisk form for modenhed, og den nøjagtige alder varierer afhængigt af individet. Denne form for modenhed udvikler sig gradvist til voksenlivet og kan ses ved øget social adfærd og risikovillighed. Disse adfærd kan vare ind i voksenlivet, og i denne fase af den tidlige voksenalder svarer 10,5 dage til et år i deres liv.

Når rotter er blevet seksuelt og socialt modne, kan de betragtes som voksne. I denne fase af deres liv kan forholdet mellem rotteår og menneskeår variere, afhængigt af interne og eksterne faktorer. Rotter kan opleve tidlig aldring, ligesom mennesker, hvis de ikke får den rette pleje eller er disponeret for genetiske forhold.

Alderdom

Mellem 15 og 20 måneder oplever rotter biologiske ændringer, der relaterer sig til ændringer, der ses hos mennesker, der anses for at være i høj alder. Efter at disse hormonelle ændringer er afsluttet, viser det sig, at hunrotter kun lever yderligere 485 dage i gennemsnit. Sammenlignet med mennesker giver dette et rotteår i slutningen af ​​en rottes liv, der svarer til 17,1 dage.

Hvilke faktorer påvirker en rottes levetid?

En rottes forventede levetid kan påvirkes af en række interne og eksterne faktorer. Genetiske faktorer spiller en rolle, men da mange kæledyrsrotter tilhører arten Rattus norvegicus, er de fleste genetiske faktorer udbredte. Foderrotter og designerrotter kan have deres forskelle, men det kan være svært at afgøre en rottes genetiske disposition for sundhedsproblemer uden at kende deres genetiske historie.

Kost, motion, bolig, supervision, en burkammerat og lægebehandling er vigtige eksterne faktorer, der kan påvirke en rottes levetid. Korrekt pleje inden for disse områder kan øge en rottes forventede levetid, mens mangel på pleje kan have det modsatte resultat. Yderligere trin, såsom sterilisering eller kastrering, kan tages for at forhindre risici som graviditet eller kræft i visse reproduktive organer. Kvaliteten af ​​din rotte fra starten af ​​dets liv er også vigtig, så undgå at købe fra skødesløse dyrebutikker.

Få mest muligt ud af din kæledyrrottes levetid

Alt dette om aldring kan virke skræmmende, men det giver os også værdifuld indsigt i at passe rotter som kæledyr. Vores tid sammen med dem er kort, men den kan være fyldt med kærlighed og minder. Kæledyrsrotter er måske kun en del af vores liv, men vi holder af dem hele deres liv. Ved at have en god forståelse af korrekt pleje og følge veterinærvejledning kan du få mest muligt ud af din kæledyrrottes levetid.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *