Hvor meget sover en kat?

Hvis du har en kat, har du måske bemærket, at den ser ud til at bruge en stor del af dagen på at sove. Din kat kan også være mere livlig i de tidlige morgen- eller aftentimer, måske endda vække dig fra din søvn.

Selvom din kats søvnadfærd kan virke usædvanlig sammenlignet med din, kan den være helt normal for en kat. Lær mere om naturlige kattesøvnmønstre for bedre at forstå din kat, genkende, hvornår din kat har det dårligere end deres bedste, og ved, hvornår det er tid til at ringe til din dyrlæge.

Sød kat der sover.
Sød kat der sover.

Hvor mange timer om dagen sover katte?

Mere end halvdelen af ​​kattene sover mellem 12 og 18 timer om dagen, og næsten 40 % af kattene sover mere end 18 timer om dagen. Når de bliver ældre, sover et flertal af katte flere timer hver dag, end de gjorde i deres yngre år.

Hvor længe sover katte?

Katte har et polyfasisk søvnmønster, hvilket betyder, at de sover flere gange hver dag i stedet for i en lang periode, ligesom mennesker normalt sover. Disse katte-lur er i gennemsnit 78 minutter lange. Katte sover dog normalt i perioder fra 50 til 113 minutter.

Søvncyklus for katte

Ligesom mennesker har katte en døgnrytme. Døgnrytmen er det indre biologiske ur, der styrer 24-timers søvn-vågen tidsplanen.

Hos mennesker er søvncyklussen daglig, hvilket betyder, at vi er naturligt tilbøjelige til at forblive vågne om dagen og falde i søvn om natten. Katte er imidlertid crepuskulære. De oplever to aktivitetstoppe, en tidlig morgen før solopgang og en om aftenen omkring solnedgang.

Forskere antager, at en kats crepuskulære søvncyklus er drevet af deres rovdyr. Almindelige byttedyr for katte har forskellige søvncyklusser. En kats crepuskulære natur gør det muligt for den at være vågen ved daggry for at jage daglige fugle og i tusmørket for at bytte natlige gnavere.

Hvad sker der, mens katte sover?

Ligesom mennesker cykler katte gennem forskellige stadier af søvn. Katte oplever både ikke-hurtige øjenbevægelser (NREM) og hurtige øjenbevægelser (REM) søvn.

Forskning viser, at katte ofte oplever en periode med årvågenhed og aktivitet, før de bliver døsige og derefter falder i NREM-søvn. I løbet af dette NREM-stadium kan din kat være let sovende og klar til at vågne med et øjebliks varsel. Efter NREM-søvn kan katten blive opmærksom igen og cykle gennem årvågenhed, døsighed og NREM-søvn et par gange.

Til sidst i cyklussen går katte over fra NREM til REM-søvn. Under REM-søvn bevæger øjnene sig bag lukkede øjenlåg. Hos katte kan øjnene bevæge sig både vandret og lodret. Du har sikkert set din kat opleve REM-søvn. Når katte er i REM-søvn, kan de rykke eller gå slapt med tab af muskeltonus.

Også under REM-søvn kan katte drømme. Hos mennesker opstår drømme oftest under REM-søvn. Øjenbevægelserne foretaget under REM kan være forbundet med at drømme. Forskere har observeret, at katte ser ud til at udfolde deres drømme, mens de er i REM-søvn.

Hvorfor sover katte så meget?

Ligesom mennesker skal katte sove for at overleve. Hos mennesker giver ensartet søvn kroppen mulighed for at lade op til næste dag. Søvn spiller også en rolle i hukommelsesdannelse og styrkelse af immunsystemet.

Forskere antager, at andre pattedyr, herunder katte, modtager lignende fordele. NREM-søvn kan hjælpe kroppen med at genoplade og spare energi, mens REM-søvn kan hjælpe med at regulere følelser og andre restitutionsprocesser. Faktisk taber nogle pattedyr, såsom rotter, sig, er ude af stand til at regulere kropstemperaturen, har et svagere immunsystem og dør til sidst, hvis de ikke kan sove.

Bør du være bekymret for din kats søvn?

Der er en række naturlige årsager til, at din kats søvnvaner kan ændre sig. Hvis din kat for eksempel har haft meget aktivitet i en længere periode, kan den kræve mere søvn end normalt. Et miljøskifte, såsom flytning eller tilføjelse af et nyt familiemedlem, kan påvirke din kats søvnvaner. Når din kat bliver ældre, kræver den også mere søvn.

Usædvanlig søvn eller overdreven vågenhedsmønstre kan dog indikere en underliggende sundhedstilstand. Hvis de oplever sygdom, kan du observere andre ændringer hos dit kæledyr, såsom ændringer i badeværelsesvaner, tegn på desorientering eller usædvanlig vægtøgning eller -tab.

Overdreven søvn og sløvhed

Nyresygdom: Katte med nyresygdom har en tendens til at spise mindre mad, drikke mere vand, sove mere og være mere vokale om natten.

Døvhed: Døve katte sover mere, muligvis fordi deres søvn ikke så let forstyrres af lyd. Andre symptomer omfatter øget vokalisering i løbet af dagen og om natten, nedsat appetit og vægttab.

Hypothyroidisme: Denne skjoldbruskkirtelhormonmangel kan forekomme hos unge og voksne katte14. Symptomerne omfatter sløvhed, hårtab og nedsat appetit.

Rastløshed og nedsat søvn

Manglende stimulering: Hvis din kat er for aktiv, især om natten, bliver den muligvis ikke stimuleret nok i løbet af dagen. Det kan hjælpe at lege med dem regelmæssigt. Nogle mennesker vælger også at give dem mulighed for at træne udenfor.

Hyperthyroidisme: Katte med hyperthyroidisme har høje niveauer af skjoldbruskkirtelhormon15. Din kat kan blive overdreven ophidset. De kan også have en øget appetit, selvom de taber sig.

Feline Immunodeficiency Virus (FIV): FIV påvirker både tamkatte og vilde katte ved at svække deres immunsystem16. Denne sygdom forstyrrer i høj grad søvnmønstret, hvilket får katte til at have svært ved at falde i søvn og generelt sover mindre.

Hvornår skal du tale med din dyrlæge

Du kender bedst din kats adfærd. Hvis du observerer en usædvanlig ændring, især sammen med andre symptomer, skal du tale med din dyrlæge. De kan hjælpe med at bestemme årsagen til din kats ændringer og identificere, om de er normale eller kræver yderligere undersøgelse.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *