Hvorfor sover katte så meget?

Hvis du er katteejer, har du måske stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor din kat bruger så meget tid på at sove. Men for vores kattevenner er det simpelthen en topprioritet at få masser af søvn!

Katte kan tilbringe over halvdelen af ​​deres liv i søvn, så det er ingen overraskelse, at de har udviklet et ry for at være verdens bedste snoozere! Men hvorfor er det, at katte sover så meget? Og hvordan sover de? Fortsæt med at læse for at finde ud af mere…

Sød killing der sover

Det ligger i deres natur!

Katte er crepuskulære, hvilket betyder, at de er mest aktive ved skumring og daggry, hvilket helt skyldes deres jagtinstinkt. Da katte er naturlige rovdyr, ligger det i deres DNA at være vågen i disse timer og gå på jagt efter bytte (som også er mest aktive på dette tidspunkt). Faktisk er vores kattevenner godt rustet til at være oppe på dette tidspunkt, fordi deres øjne er mere tilpasset svagt lys, hvilket betyder, at de stadig kan se bevægelse under disse forhold meget tydeligt. Huskatte har stadig den samme vilde stribe også – selvom det betyder, at de hopper rundt i et rum og jager efter et insekt eller en legetøjsmus i stedet for!

Jagt er en naturlig adfærd for katte. Men at løbe og hoppe er meget trættende for vores firbenede venner, og en aktiv periode med leg kan give dem en følelse af at være klar til at hvile og lade op. Under en ‘jagt’ bruger katte masser af energi på at forblive opmærksomme og – ligesom mennesker – den eneste måde at bygge deres energiniveauer op igen og spare på energien til næste jagt er gennem søvn, hvilket er nogle af grundene til, at katte bruge meget af deres dag på præcis det.

En kat der ligger og sover meget

Hvor længe sover katte?

I gennemsnit sover katte 15 timer om dagen, selvom nogle katte kan sove op til 20 timer. Katte sover normalt i flere korte brud frem for en lang søvn. Soveadfærd kan dog variere fra kat til kat og afhænger af følgende:

Alder: katte har brug for mere eller mindre søvn afhængigt af hvor unge eller gamle de er. Da killinger og seniorkatte har brug for mere shuteeye end voksne katte, kan de bruge tættere på 20 timer på at sove hver dag.

Fysisk sundhed: En kat, der er syg eller skadet, kan bruge mere tid på at sove end en kat uden sundhedsproblemer.

Mental sundhed: Hvis en kat mangler mental stimulation, vil den ofte ty til en lur.

Vejr: Katte har en tendens til at undgå dårligt vejr i koldere årstider, og foretrækker at få ekstra zzz’er over en nat med udforskning i kraftig regn.

Temperament: Deres unikke og individuelle personligheder betyder, at nogle katte er meget mere afslappede, tilbagelænede og glade for at sove end andre.

Indendørs katte vs udendørs katte: Udekatte sover typisk mindre end huskatte, fordi de bruger mere tid på at udforske deres omgivelser eller socialisere udenfor.

Hvordan sover katte?

Katte døser enten i en let søvn (kendt som ikke-REM-søvn) eller sover meget dybt (kendt som REM-søvn) og veksler mellem de to.

Katte sover i ‘standbytilstand’, når de døser og forbliver opmærksomme på deres omgivelser. Deres sanser forbliver på arbejde, og de mindste lyde er ofte nok til at vække dem. Nogle katte sover endda med det ene øje halvt åbent, så de altid kan være på udkig efter potentielle farer, eller i en oprejst stilling, så de er klar til at springe i gang med et øjebliks varsel. For katte vil en let søvn ofte vare mellem 15 og 30 minutter, før de falder til ro i den dybe søvn 1.

Under dyb søvn (som typisk varer 5-7 minutter 2 ), er katte meget sværere at vække. Normalt vil du finde dem puttet sammen på et sikkert sted, alene, så de kan slappe helt af. Deres kroppe slapper af, og du kan se dem strakt helt ud. Hvis du bemærker et par søvnfremkaldte trækninger eller pludselige bevægelser hist og her, drømmer din katteven sandsynligvis om deres livserfaringer, før de atter går ind i en overgang af let søvn. Omkring 25 % af deres samlede sovetid bliver brugt i en meget dyb søvn.

Sød kat sover

Får min kat den rigtige mængde søvn?

Søvn er lige så vigtig for katte, som den er for mennesker.

Hvis din firbenede ven virker rastløs, irritabel eller forvirret, kan det skyldes søvnmangel. Desværre er en kat, der ikke får nok søvn, også mere tilbøjelig til at blive fysisk syg på grund af den stress, der påføres deres krop 3. For at hjælpe din kat med at få nok søvn, skal du sørge for, at den har det ideelle lursted i et roligt område i hjemmet. Katte føler sig tryggest, når de er væk fra jorden, så tænk på at tilføje bløde tæpper til en kattehylde eller vindueskant.

Hvis du er bekymret for, at din kat sover for meget, kan det skyldes kedsomhed. For at holde din firbenede ven fysisk, følelsesmæssigt og mentalt sund, sørg for, at de får masser af leg og motion i løbet af dagen. Et skrabestolpe er en fantastisk måde for dem at udtrykke deres normale skrabeadfærd, hvorimod dyrlægegodkendte bolde og teaser-legetøj vil holde dem aktive med masser af hop og jagt. En streng legesession om aftenen vil også hjælpe med at zappe deres energiniveauer, især hvis din kat har tendens til at plage dig med tidlige wake-up calls!

Men hvis din kat konstant er sløv og ikke ønsker at deltage i fornøjelige aktiviteter (f.eks. kæle, fodre eller lege), så tal med din dyrlæge. En pludselig ændring i deres sovemønster eller overdreven lur kan være et tegn på en underliggende helbredstilstand, så det er vigtigt at få dem tjekket af en professionel.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *