Ældre hunde kan lide af demens, også kendt som hundens kognitive dysfunktionssyndrom. Det menes at påvirke næsten en tredjedel af 11 til 12-årige hunde og over to tredjedele af hunde i alderen 15 til 16 år. Så hvordan kan du se forskel på hundedemens og alderdom, og hvad kan du gøre ved det?

Alt du behøver at vide om hunde demens
Det er ingen hemmelighed, at som hundens alder, er de modtagelige for flere sundhedsproblemer. Hvis din hund udviser adfærd, såsom desorientering eller forvirring, kan den lide af hundedemens. Vores Oakland-dyrlæger forklarer.
Hvad er hunde demens?
Hundedemens, også kendt som Canine Cognitive Dysfunction (CCD), er en kognitiv lidelse hos hunde, der forårsager lignende symptomer som Alzheimers hos mennesker. Det er en tilstand relateret til ældningen af en hunds hjerne, som fører til ændringer i adfærd og primært påvirker hukommelse, indlæring og forståelse.
Kliniske tegn på demens findes hos 50 % af hunde over 11 år.
Hvad er symptomerne på hunde demens?
Symptomerne på hunde demens er omfattende og spænder fra mild til svær, efterhånden som sygdommen skrider frem. De første symptomer på hunde demens er ofte milde, men de forværres gradvist over tid. Nedenfor er de mest almindelige symptomer på hunde demens:
- Desorientering og forvirring – Optræder fortabt eller forvirret i velkendte omgivelser
- Angst
- Undlader at huske rutiner og tidligere lært træning eller husregler
- Reagerer ikke længere på deres navn eller velkendte kommandoer
- Ekstrem irritabilitet
- Nedsat lyst til at spille
- Formålsløs vandring
- Stirrer tomt på vægge eller på ingenting
- Langsom til at lære nye opgaver
- Mangel på selvpleje
- Mistet appetiten
- Ændringer i søvncyklus som natvågning og/eller søvn om dagen

Sådan diagnosticeres hunde demens
Hvis din hund udviser nogen af symptomerne nævnt ovenfor, er det vigtigt at bemærke, at disse symptomer ikke nødvendigvis indikerer hundedemens. De kan være tegn på en anden mulig sygdom, som din hund lider af.
Diagnose af demens hos hunde skal udføres af en dyrlæge, og den nuværende måde at gøre det på er at udelukke alle andre potentielle tilstande. Så hvis du har mistanke om, at din hund kan have demens, er en tur til din dyrlæge nødvendig. Din dyrlæge kan udføre passende diagnostiske tests for at udelukke andre tilstande eller bruge en MR til at stille den endelige diagnose.
Hvorfor får hunde demens?
Den nøjagtige årsag til hunde demens er i øjeblikket ukendt. Sygdommen skyldes dog ofte, at hjernefunktionen påvirkes af de fysiske og kemiske forandringer, der sker i forbindelse med aldringsprocessen. Men aldersrelateret kognitiv tilbagegang er ikke den eneste tilstand, der forårsager demens hos hunde. Genetiske faktorer eller andre sygdomme som hjernetumorer og hjernetraumer kan også disponere et dyr for at udvikle demens.
Hvordan man behandler hunde demens
Selvom der ikke er nogen kendt kur mod hunde demens, er der flere muligheder for at behandle denne tilstand hos vores hundekammerater. Behandlingen omfatter medicin, kostændringer, livsberigelse, kosttilskud og kirurgi. Hvis du har mistanke om, at din hund kan have demens, anbefaler vi, at du straks konsulterer din dyrlæge for at finde ud af de bedste behandlingsmuligheder for dig og din ældre hund.

Sådan forebygger du hunde demens
Da dyrlæger ikke er sikre på, hvad den nøjagtige årsag til tilstanden er, er det svært at afgøre, hvordan man forebygger demens hos hunde. Men at holde din hund fysisk og mentalt aktiv kan hjælpe med at forhindre demens. Det anbefales at gøre følgende med din hund for at holde deres sind skarpt og sundt:
- Lær dem nye tricks
- Spil spil sammen
- Giv dem en afbalanceret kost med fuldfoder
- Overvej hjernesunde kosttilskud
- Sørg for, at de får regelmæssig motion
- Tillad dem at få nye oplevelser og regelmæssig socialisering
- Undgå at sætte din hund i stressende situationer
- Eliminer eksponering for toksiner
Bemærk: Rådene i dette indlæg er beregnet til informationsformål og udgør ikke medicinsk rådgivning vedrørende mennesker eller kæledyr. Følg altid din læges råd vedrørende astma eller andre allergisymptomer.
0 kommentarer