14 symptomer på at din hund er ved at blive gammel

Enhver hundeejer frygter tanken om at miste sin hund, men det er ingen hemmelighed, at hunde har et kort liv, og det er måske også deres eneste ulempe? Vi kan desværre ikke få dem til, at leve for evigt, ligesom vi ikke kan udelukke vores egen død. Vi kan dog tage os godt af dem og benytte medicin og operationer for, at sikre os at de lever længere. Ellers skal de bare have en masse kærlighed.

1. Kropslige ændringer

Når din hunde bliver gammel, gennemgår kroppen forskellige ændringer. Disse ændringer er ikke altid ens for alle hunde. Hos små hunde sker der typisk ændringer i hjertet, hvor i mod andre hunde oplever at nyrerene er det først organ, der tager skade.

2. Ernæringsmæssige behov

Med alderen ændres stofskiftet, og derfor reduceres hundens behov for indtag af kalorier. Hvis vi fodrer ældre hunde den samme mængde, som vi fodrede dem da de var hvalp, vil de tage på i vægt og måske kaste ofte op. Fedme er et af de største sundhedsmæssige problemer hos ældre hunde. Derfor bør man holde øje med deres ernæringsmæssige behov. En stigning i fiber og mindre indtagelse af fedt, er en klar anbefaling fra vores side.

Hund bliver klappet på hovedet og nyder det


3. Hud & pels

Ældre hunde kan begynde at vise gråt hår, især på næsen og omkring øjnene. Deres hår kan blive tyndere og slidt. Ældre hunde skal plejes oftere og kontrolleres for ændringer i hud.

4. Skøre negle

Når en hund begynder at blive gammel, bliver dens negle kan blive skøre og mere porøse, så man skal være forsigtig, når man skal klipper dem.

5. Dårligere mobilitet

Gigt er et almindeligt problem blandt ældre hunde. Ældre hunde kan have svært ved at gå op, gå ned ad trapper, hoppe eller gå. De kan også opleve stivhed, når de skal rejser sig og modstår at gå efter en lang hviletid.

6. Ændring af mælkekirtlen

Hun-hunde kan udvikle brystkræft når de bliver ældre. Det er den mest almindelige kræft blandt ældre hun-hunde, så det er en god ting, at være opmærksom på om mælkekirtlerne bliver hævede og søg derefter dyrlæge.

7. Forstoppelse

Hos ældre hunde bliver hastigheden af mad gennem fordøjelseskanalen langsom, hvilket resulterer i forstoppelse. En forstoppet hund skal undersøges af en dyrlæge, som enten vil ordinere afføringsmidler eller mere fiber i din hunds kost, efterhånden som den finder det passende.

8. Immunsystem

Når en hund bliver ældre fungerer immunsystemet ikke så effektivt, og den ældre hund er mere tilbøjelig til at udvikle infektionssygdomme. Derfor er det vigtigt at være ajour med dit kæledyrs vaccinationer, for at den ikke bliver sårbar over for en eller anden sygdom.

9. Hjerte- og lungesygdomme

Ældre hunde er mere tilbøjelige til at udvikle hjerte- og lungesygdomme. Symptomerne er typisk

  • Hyppig vejrtrækning ved let anstrengelse
  • Blege øjen- og mundhuleslimhinder
  • Tør hoster ved let anstrengelse efter hunden har sovet
  • Bevidstløshed i forbindelse med anstrengelse

Sød hund kigger på dig


10. Lever og nyre

Med alderen mindskes leverens evne til at udrensning og afgiftning af blod og producere enzymer og proteiner. Det er vigtigt at teste leverfunktioner, inden der ordineres medicin eller bedøvelsesmidler. På samme måde øges risikoen for nyresygdom også. Nyrefunktionstest gennem blod og urin kan hjælpe med at identificere et nyreproblem, inden der er fysiske men af sygdommen.

11. Prostatudvidelse

Ikke-kastrerede hanhunde over 8 år har en højere risiko for at udvikle prostatasygdom. Proteudvidelse kan forårsage problemer med vandladning eller afføring.

12. Synet

Mange hunde har et ‘uklart syn’ i linsen på deres øjne, men kan faktisk se ganske godt. Dette kaldes en sklerose. Nogle hunde kan udvikle grå stær, hvilket kan påvirke deres syn. Kontakt din dyrlæge så hurtigt som muligt, når du ser sådanne tegn.

13. Høretab

Nogle hunde vil opleve helt at miste hørelsen med alderen eller få den reduceret. Hunden kan udvise aggressiv opførsel og kan blive forskrækket, når den røres. 

14. Adfærdsændringer

Ligesom hos mennesker, dør nervecellerne blandt hunde og bliver ikke erstattet af nye,Kommunikationen mellem nerveceller kan også ændres, og alvorlige ændringer i nervesystemet kan også ændre deres opførsel. Symptomerne kan være:

  • Forvirring eller desorientering
  • Rastløshed om natten
  • Nedsat aktivitetsniveau
  • Manglende evne til at kontrollere vandladning
  • Separationsangst
  • Aggression

Der kan gives forskellige medicin for at begrænse nogle af disse adfærdsmæssige problemer. Da ældre hunde ikke håndterer stress godt, er det muligvis ikke den bedste idé at få en ny hvalp. Det er bedst at få en ny hvalp, når den ældre hund stadig er aktiv og har god hørelse og syn. 

Tobias Friis-Hansen

Tobias Friis-Hansen

Dyreentusiast

Tobias Friis-Hansen er passioneret dyreelsker og blogger på danskdyrepension.dk, hvor han deler sin viden og erfaring om hunde og katte. Med mange års erfaring som dyrepasser og en kærlighed til alle firbenede venner, stræber Tobias efter at give nyttige tips og råd til kæledyrsejere. Følg hans indlæg for at få indsigt i alt fra træning og pleje til sundhed og trivsel for dine pelsede familiemedlemmer.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *