Kan hunde spise og tåle mango?

Inden du overvejer at dele din lækre frugtskål med din pelsede ven, bør du altid først rådføre dig med din dyrlæge. Hunde er lige så unikke som os mennesker, og hvad der er okay for den ene hund, kan være skidt for den anden – det kommer an på flere faktorer, såsom hundens alder, helbredshistorie, eksisterende helbredstilstande og kost. Hunde på receptpligtige diæter bør ikke få andet foder eller godbidder end hvad diæten foreskriver.

Mango

Men ja, hunde og hvalpe kan gnaske i mango. Disse søde, saftige frugter er proppet med næringsstoffer. Dog har de et højt sukkerindhold, så hvis din hund skal nyde en mango, skal det være i små portioner.

Er mango godt for hunde?

Mangoer er sikre og sunde for de fleste hunde, så længe de ikke lider af diabetes. Ligesom mange andre hunde-sikre frugter, er de rig på næringsstoffer. De er fyldt med fiber og indeholder både alpha- og beta-caroten samt disse vitaminer og mineraler:

 • Vitamin A
 • Vitamin B6
 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Kalium

Selvom din hund kan drage fordel af disse næringsstoffer, bør den kun spise mango i moderate mængder.

Læs også: Må hunde spise jordbær?

Kan mango være dårligt for hunde?

Mangoer er ikke giftige for hunde, men de har et højere kulhydratindhold samt et højt sukkerindhold. At fodre din hund med masser af sukker over lang tid kan føre til problemer med overvægt, diabetes, mundhygiejne og mavebesvær.

Hvis din hund allerede kæmper med overvægt eller diabetes, så er mangoer ikke det rette valg for dem. Rådfør dig altid med din dyrlæge om de bedste fødevarer til din hunds diæt.

Selvom nogle mennesker er kendt for at være allergiske over for mangoer, er der ingen dokumenterede tilfælde af mangoallergi hos hunde. Allergenet, der forårsager reaktionen hos nogle mennesker, er et stof i mangoskallen kaldet urushiol. Dette stof findes også i planter som gifteg og poison oak.

Kan hunde spise tørret mango?

Hvis du selv tørrer frugt derhjemme, kan tørret mango være sikkert for hunde. Husk dog at fodre dem mindre portioner end normalt, da sukkerindholdet nu er mere koncentreret.

Undgå at fodre din hund med købt tørret mango. Der er normalt tilsat konserveringsmidler og andre ingredienser, inklusive mere sukker.

Kan hunde spise mangosten?

Mangoer indeholder en lang, flad kerne i midten, der ligner en sten. Fjern denne kerne, inden du fodrer din hund med mango. Den kan udgøre en kvælningsfare eller forårsage en tarmspærring.

Hvor meget mango kan en hund spise?

Når det gælder om at servere mango for din pelsede ven som en særlig godbid, skal du holde portionerne små og begrænse det til lejlighedsvise gange. Selv sunde godbidder som mango bør kun udgøre 10% af din hunds kost. De resterende 90% skal komme fra en velafbalanceret hundemad.

Her er nogle generelle retningslinjer for sikre portionsstørrelser, når du vil fodre din hund med mangostykker, baseret på din hunds vægt og racestørrelse:

Ekstra lille hund (1-9 kg.) = 1-2 stykker mango (ca. 1 cm bred og 0,5 cm tyk)

Eksempler: Yorkshire terrier, Chihuahua, Pomeranian, Mops

Lille hund (10-14 kg.) = 2-3 stykker mango (ca. 2 cm bred og 0,5 cm tyk)

Eksempler: Basenji, Beagle, Miniature Australian Shepherd

Mellemstor hund (15-23 kg.) = 5-6 stykker mango (ca. 2 cm bred og 0,5 cm tyk)

Eksempler: Basset Hound, Border Collie, Australian Cattle Dog, Siberian Husky

Stor hund (24-41 kg.) = en håndfuld mangostykker (ca. 2 cm bred og 0,5 cm tyk)

Eksempler: Pitbull, Tysk Schæferhund, Labrador Retriever, Australian Shepherd

Ekstra stor hund (42+ kg.) = en stor håndfuld mangostykker (ca. 2 cm bred og 0,5 cm tyk)

Eksempler: Newfoundland, Berner Sennenhund, Sankt Bernhard, Grand Pyrenées

Hvis din hund har fået nappet lidt mango, mens du ikke holdt øje, eller du ved et uheld har fodret dem med for meget, så hold øje med følgende symptomer på mavebesvær. Kontakt din dyrlæge med det samme, hvis du bemærker:

 • Nedsat appetit eller appetittab
 • Træthed
 • Nedtrykthed
 • Synligt ubehag
 • Hyppig slugen eller slikken af deres læber, luften, eller objekter

Hvis du bemærker nogen af de mere alvorlige symptomer, skal du straks tage din hund til dyrlægen:

 • Opkast
 • Kraftig diarré
 • Blod i deres opkast eller afføring
 • Svaghed
 • Sammenbrud

Sådan serverer du mango for din hund

Når du serverer mango for din hund, skal du først vaske det grundigt, skrælle skrællen af og fjerne kernen. Skær derefter frugten i små, 2 cm store tern.

Du kan nemt fodre din hund små terninger af rå mango direkte.

Moset

Når du har skåret noget mango, kan du mose det og tilføje det til din hunds madskål eller lægge det i deres legetøj.

Frosset

For en frossen godbid senere, simpelthen placer det fyldte KONG i fryseren, eller frys nogle ternede mangostykker.

Smoothie

For at lave en ekstra-speciel godbid, blend nogle mango med andre hunde-sikre frugter som blåbær, vandmelon og bananer. Tilsæt derefter en lille smule helt almindelig, sukkerfri, xylitol-fri yoghurt.

Læs også: Hvorfor vil min hund ikke spise?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *