Kan hunde tåle mandler?

Hund spiser mandler
Hund der spiser mandler.

Kan hunde tåle mandler og andre mandelbaserede fødevarer? Mandler indeholder så meget næring, at de betragtes som en superfood for mennesker – men gælder det samme for hunde? Før du kaster en mandel til din hund som en godbid, skal du læse videre for at lære vigtige fakta om hunde og mandler.

Kan hunde tåle mandler?

Mandler betragtes ikke som et sikkert foder til hunde. Selvom mandler faktisk ikke er giftige for hunde, som macadamias og andre nøddesorter, udgør de en række risici for din hunds sundhed, siger American Kennel Club (AKC). Her er hvordan forbruget af mandler potentielt kan påvirke din hund:

Mave-tarmbesvær: Hunde kan ikke ordentligt fordøje mandler. Mens indtagelse af en eller to måske ikke forårsager nogen problemer, kan for mange føre til opkastning, diarré, gas, sløvhed og tab af appetit.

Pancreatitis: Mandler har et højt fedtindhold. Mens lejlighedsvis mandel sandsynligvis ikke vil have meget af en effekt på din hund, kan for mange bidrage til vægtøgning og få din hunds bugspytkirtel til at blive betændt, en alvorlig tilstand, der kan påvirke din hunds helbred alvorligt, siger AKC.

Yderligere risici med krydrede mandler: Salt og andre krydderier brugt på mandler tilberedt til konsum kan have negative virkninger på din hunds helbred. Hvidløg og løgpulver er for eksempel begge giftige for hunde.

Kan hunde tåle mandler i andre former? Visse forarbejdede mandelprodukter, som mandelmel, som er fint malede mandler, og mandelproteinpulver bærer de fleste af de samme risici som hele mandler. Andre mandelbaserede godbidder, som mandelbark, granolabarer og bagværk, der indeholder mandler, kan også indeholde ingredienser som chokolade, rosiner eller kunstige sødestoffer, der er giftige for hunde. Men hvad med andre typer mandelprodukter, som mandelsmør eller mandelmælk?

Læs også: Kan hunde spise appelsiner?

Kan hunde tåle mandelsmør?

Forarbejdning af mandler til mandelsmør øger biotilgængeligheden af ​​næringsstoffer og gør dem nemmere for hunde at fordøje, siger Organic Facts. Dette betyder, at du er mindre tilbøjelig til at støde på problemer med GI, når du fodrer din hund med mandelsmør. Andre risikofaktorer består dog stadig. For meget mandelsmør, ligesom mange andre menneskefødevarer, kan stadig føre til pancreatitis. Også mange slags mandelsmør indeholder salt og kunstige sødestoffer som xylitol, som er giftigt for hunde. Hvis din hund ved et uheld får en slik mandelsmør op, er de sandsynligvis ikke i fare. En bedre behandling kan være at give din hund naturligt jordnøddesmør, som anses for sikkert og sundt for hunde i moderation. Det skal dog også nævnes, at naturligt jordnøddesmør har et højt fedtindhold og har sine egne iboende sundhedsrisici, så tjek altid med din dyrlæge, før du fodrer foder, der ikke er specielt formuleret til hunde. Og gør det altid med måde, da godbidder aldrig bør udgøre mere end ti procent af deres daglige kalorieindhold.

Kan hunde tåle mandelmælk?

Mandelmælk er et biprodukt af forarbejdning af mandler, og koncentrationen af ​​mandler, der findes i en kop mandelmælk, er stærkt fortyndet, siger Dog Health Coach. Som med mandelsmør er det ikke sandsynligt, at mandelmælk forstyrrer din hunds mave-tarmkanal, så noget usødet mandelmælk uden smag vil ikke skade dem. Dog får hunde ingen ernæringsmæssig fordel af mandelmælk, så du vil give dem tomme kalorier. Og aromatiseret, sødet mandelmælk kan indeholde – du gættede det – kunstige sødestoffer og andre skadelige ingredienser. Så overordnet set er det bedst at undgå at give din hund mandelmælk.

Hvad sker der hvis min hund tåle mandler?

I de fleste tilfælde er det usandsynligt, at en eller to mandler eller en ulovlig bid af mandelsmør skader din hund. Alligevel, hvis din hund indtager mandler, skal du holde godt øje med dem og ringe til din dyrlæge, hvis du bemærker tegn på GI-problemer. Hvis din hund indtager mere end et par mandler eller et mandelprodukt, der indeholder andre giftige ingredienser, herunder andre slags nødder, skal du straks kontakte en akutdyrlæge eller en gifttelefon for kæledyr for at finde ud af, hvordan du kan hjælpe din hvalp. For at få flere oplysninger kan du søge på “kan hunde tåle mandler” for at lære mere om risici og sikkerhedsforanstaltninger.

Hvis du er i tvivl om din hunds helbred, efter at den har indtaget mandler, er det altid bedst at ringe til din dyrlæge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *