Kan hunde tåle mandler?

Hund spiser mandler
Hund der spiser mandler.

Kan hunde tåle mandler og andre mandelbaserede fødevarer? Mandler indeholder så meget næring, at de betragtes som en superfood for mennesker – men gælder det samme for hunde? Før du kaster en mandel til din hund som en godbid, skal du læse videre for at lære vigtige fakta om hunde og mandler.

Kan hunde tåle mandler?

Mandler betragtes ikke som et sikkert foder til hunde. Selvom mandler faktisk ikke er giftige for hunde, som macadamias og andre nøddesorter, udgør de en række risici for din hunds sundhed, siger American Kennel Club (AKC). Her er hvordan forbruget af mandler potentielt kan påvirke din hund:

Mave-tarmbesvær: Hunde kan ikke ordentligt fordøje mandler. Mens indtagelse af en eller to måske ikke forårsager nogen problemer, kan for mange føre til opkastning, diarré, gas, sløvhed og tab af appetit.

Pancreatitis: Mandler har et højt fedtindhold. Selvom lejlighedsvis mandel sandsynligvis ikke påvirker din hund meget, kan overdreven indtagelse føre til vægtøgning og betændelse i bugspytkirtlen, hvilket er alvorligt og påvirker hundens helbred, ifølge AKC.

Yderligere risici med krydrede mandler: Salt og andre krydderier brugt på mandler tilberedt til konsum kan have negative virkninger på din hunds helbred. Hvidløg og løgpulver er for eksempel begge giftige for hunde.

Kan hunde tåle mandler i andre former? Visse forarbejdede mandelprodukter, som mandelmel, som er fint malede mandler, og mandelproteinpulver bærer de fleste af de samme risici som hele mandler. Andre mandelbaserede godbidder, som mandelbark, granolabarer og bagværk, der indeholder mandler, kan også indeholde ingredienser som chokolade, rosiner eller kunstige sødestoffer, der er giftige for hunde. Men hvad med andre typer mandelprodukter, som mandelsmør eller mandelmælk?

Læs også: Kan hunde spise appelsiner?

Kan hunde tåle mandelsmør?

Forarbejdning af mandler til mandelsmør øger biotilgængeligheden af ​​næringsstoffer og gør dem nemmere for hunde at fordøje, siger Organic Facts. Dette betyder, at du er mindre tilbøjelig til at støde på problemer med GI, når du fodrer din hund med mandelsmør. Andre risikofaktorer består dog stadig. For meget mandelsmør, ligesom mange andre menneskefødevarer, kan stadig føre til pancreatitis. Også mange slags mandelsmør indeholder salt og kunstige sødestoffer som xylitol, som er giftigt for hunde. Hvis din hund ved et uheld får en slik mandelsmør op, er de sandsynligvis ikke i fare. Naturligt jordnøddesmør anses for sikkert og sundt i moderate mængder til hunde. Det har dog et højt fedtindhold og nogle sundhedsrisici. Altid konsulter din dyrlæge, før du giver det til din hund. Og gør det altid med måde, da godbidder aldrig bør udgøre mere end ti procent af deres daglige kalorieindhold.

Kan hunde tåle mandelmælk?

Mandelmælk, et biprodukt af forarbejdning af mandler, har en fortyndet koncentration af nødder ifølge Dog Health Coach. Usødet mandelmælk uden smag vil sandsynligvis ikke forstyrre din hunds mave-tarmkanal. Dog får hunde ingen ernæringsmæssig fordel af mandelmælk, så du vil give dem tomme kalorier. Og aromatiseret, sødet mandelmælk kan indeholde – du gættede det – kunstige sødestoffer og andre skadelige ingredienser. Så overordnet set er det bedst at undgå at give din hund mandelmælk.

Hvad sker der hvis min hund tåle mandler?

I de fleste tilfælde er det usandsynligt, at en eller to mandler eller en ulovlig bid af mandelsmør skader din hund. Alligevel, hvis din hund indtager mandler, skal du holde godt øje med dem. Ring til din dyrlæge, hvis du bemærker tegn på GI-problemer. Hvis din hund spiser flere mandler eller et mandelprodukt med giftige ingredienser som andre nødder, kontakt straks en akutdyrlæge eller en gifttelefon for kæledyr. Find ud af, hvordan du kan hjælpe din hvalp. For mere information, kan du søge på ‘kan hunde tåle mandler’ for at lære mere om risici og sikkerhedsforanstaltninger.

Hvis din hund har spist mandler og du er usikker på dens helbred, så ring altid til din dyrlæge.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *